Australian Open: Fantastický Lehečka postoupil do čtvrtfinále! Deblistky předvedly zázračný obrat

- Redakce

Sedmý hrací den letošního Australian Open nabídl v neděli první várku osmifinálových duelů. Své premiérové čtvrtfinále na grandslamu vybojoval Jiří Lehečka, který po skvělém výkonu zdolal ve čtyřech setech světovou sedmičku Félixe Augera-Aliassima. Barbora Krejčíková nestačila v osmifinále ženského turnaje na světovou trojku Jessicu Pegulaovou, jíž podlehla ve dvou setech. Deblový pár Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová ve svém utkání druhého kola odvrátil postupně devět mečbolů a nakonec vydřel postup do osmifinále. V akci byli také čeští junioři. Na turnaji dohrála světová jednička Iga Šwiateková, která nestačila na Jelenu Rybakinovou ve dvou setech.

Skvělý Lehečka si po skalpu světové sedmičky zahraje premiérové čtvrtfinále
Jiří Lehečka (71.) pokračuje na Australian Open ve fantastických výkonech, jeho pouť turnajem neukončil ani kanadský tenista Félix Auger-Aliassime (7.), kterého český hráč porazil 4:6, 6:3, 7:6(2), 7:6(3).

Lehečka celé utkání fantasticky podával, o svůj servis přišel jen jednou ve třetím gemu zápasu, což ho stálo první set. Po svém prvním podání český tenista vyhrál 83 % výměn. Podobně kvalitní čísla na servisu měl také jeho soupeř, i on přišel o své podání v celém utkání jen jednou, a to v osmém gemu druhé sady, což umožnilo Lehečkovi srovnat na 1:1 na sety.

Třetí i čtvrtý set dospěly až do zkrácených her a obě zvládl lépe Lehečka. Ve svém premiérovém grandslamovém čtvrtfinále si 21letý český tenista zahraje s řeckým tenistou Stefanosem Tsitsipasem (4), který porazil v pěti setech Itala Jannika Sinnera (16.).

„Během zápasu jsem se snažil soustředit jen na příští míček, neřešit, co se stalo, že dobře zaservíroval nebo že jsem udělal nějakou zbytečnější chybu. Nemělo cenu se nad ničím rozčilovat, soupeř chvílemi servíroval opravdu neskutečně. Kdyby mi někdo řekl před turnajem, že postoupím do čtvrtfinále, nevěřil bych tomu,“ uvedl Lehečka.

Krejčíková se s Australian Open loučí v osmifinále
Barbora Krejčíková (23.) v Melbourne své loňské maximum nevyrovnala. Sedmadvacetiletá Češka podlehla v aréně Johna Caina třetí nejvýše nasazené Jessice Pegulaové (3.), a to za hodinu a 41 minut po setech 5:7 a 2:6.

Úvodní dějství bylo velice dramatické. V pátém gemu odvrátila Krejčíková na podání hned pět brejkbolů, o dvě hry později už ale ztratila servis čistou hrou. Za stavu 3:5 přežila vítězka předloňského Roland Garros na podání dva setboly a následně si skrze brejk vynutila pokračování sady. Pegulaová nicméně skrze další více než desetiminutový gem opět loupila na příjmu a na druhý pokus už dějství doservírovala.

Do toho druhého vstoupila Američanka dalším brejkem. Na ten ještě dokázala svěřenkyně Aleše Kartuse reagovat, pak ale ztratila i další dva po sobě jdoucí gemy na servisu, přičemž tyto brejky už zvládla rodačka z Buffala potvrdit.

„Zpočátku to úplně nešlo tak, jak jsem chtěla. Takže to, co jsem z toho tady vykouzlila, a i dnešní dobrý výkon proti hráčce číslo 3 ve výborné formě, hodnotím určitě kladně,“ uvedla po utkání na tiskové konferenci Krejčíková. „Je to dobrý začátek sezóny, pořád jsem tu navíc ještě ve hře v deblu. Na odehraných zápasech můžu určitě do budoucna stavět,“ dodala Češka.

Kolodziejová s Vondroušovou jsou po heroickém obratu v osmifinále
Český deblový pár Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová předvedl ve druhém kole Australian Open neuvěřitelný obrat proti brazilsko-čínské dvojici Beatriz Haddadová Maiaová, Šuaj Čang, kterou nakonec porazil 3:6, 7:6(9), 7:6(12).

První sadu české tenistky prohrály a ve druhém setu musely odvrátit v tiebreaku tři mečboly svých soupeřek, aby si vynutily rozhodující třetí sadu. V té Kolodziejová s Vondroušovou prohrávaly už 0:5 a 0:40, i tyto tři mečboly ale odvrátily a pak další mečbol při výhodě soupeřek v tomto gemu. Poté dokázaly proti všem předpokladům set dotáhnout až do rozhodujícího tiebreaku.

V něm odvrátily další dva mečboly a samy si postupně vypracovaly tři příležitosti na ukončení zápasu, což se jim také na třetí pokus při podání Kolodziejové povedlo. V osmifinále si Češky zahrají proti ukrajinsko-rumunskému páru Marta Kosťuková, Elena Gabriela Ruseová.

„Dneska jsme byly fakt dost klidné. Byly jsme hodně v pohodě a užívaly jsme si to. Trochu jsme znervózněly až v samotném závěru, kdy jsem cítila, že už fakt můžeme vyhrát,” vyprávěla po utkání Vondroušová.

„Servis (na poslední mečbol) se mi dost povedl a Maky pak výborně přeběhla. Hodně jsem si oddechla, když to dopadlo,” okomentovala samotný závěr neskutečného duelu Kolodziejová.

Korda v pěti setech vybojoval postup do čtvrtfinále
Americký tenista Sebastian Korda (31.) zdolal v osmifinále Australian Open v pětisetové bitvě 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6(7) Poláka Huberta Hurkacze (11.) a může se těšit na své premiérové grandslamové čtvrtfinále. Dramatické utkání trvalo 3 hodiny a 28 minut a rozhodnout ho musel až tiebreak pátého setu hraný do deseti bodů.

V něm si nejprve vytvořil Hurkacz vedení 3:1, poté Korda šesti body v řadě otočil stav na 7:3, aby následně nechal polského tenistu srovnat na 7:7. Následující tři výměny však znovu patřily Američanovi.

Ve čtvrtfinále se Korda utká s Rusem Karenem Chačanovem (20.), s nímž má pozitivní vzájemnou bilanci 2:1, ale jediný souboj na grandslamu s ním na Wimbledonu v roce 2021 v pěti setech prohrál.

Rybakinová v osmifinále vyřadila Šwiatekovou!
Souboj grandslamových šampionek v osmifinále Australian Open přinesl překvapení na úkor papírové favoritky. Světová jednička Iga Šwiateková podlehla v aréně Roda Lavera skvěle hrající Jeleně Rybakinové (25.) po hodině a půl boje dvakrát 4:6.

Wimbledonská šampionka Rybakinová získala brejk už v prvním gemu, a přestože sama ztratila podání, dalším úspěchem na returnu v sedmé hře si zajistila vedení o set. Ve druhém dějství odskočila trojnásobná grandslamová vítězka Šwiateková do vedení 3:0, poté už ale na rozpáleném centrálním dvorci v Melbourne Parku dominovala Rybakinová.

Ve čtvrtfinále se kazašská reprezentantka utká s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou (17.), která překvapila favorizovanou Coco Gauffovou (7.) po setech 7:5 a 6:3. K cennému vítězství nad americkou teenagerkou si pomohla hned 30 vítěznými údery.

Vybrané zápasy 7. hracího dne Australian Open

Osmifinále mužské dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (71.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 7.) 4:6, 6:3, 7:6(2), 7:6(3)
Hubert Hurkacz (POL, 11.) – Sebastian Korda (USA, 31.) 6:3, 3:6, 2:6, 6:1, 6:7(7)
Jošihito Nišioka (JPN, 33.) – Karen Chačanov (20.) 0:6, 0:6, 6:7(4)
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) – Jannik Sinner (ITA, 16.) 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3

Osmifinále ženské dvouhry
Jessica Pegulaová (USA, 3.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (23.) 7:5, 6:2
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 25.) 4:6, 4:6
Jelena Ostapenková (LAT, 17.) – Coco Gauffová (USA, 7.) 7:5, 6:3
Viktoria Azarenková (24.) – Lin Ču (CHN, 87.) 4:6, 6:1, 6:4

2. kolo ženské čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Haddad Maiová (BRA), Š. Čang (CHN) 3:6, 7:6(9), 7:6(12)

1. kolo dvouhry chlapců
Nicolas Oliveira (BRA) – MAXIM MRVA 6:3, 1:6, 1:6
Woo-hjuk Čchang (KOR) – JAKUB FILIP 0:6, 2:6

1. kolo dvouhry dívek
Sonja Zhiyenbayevová (GER) – AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ 7:5, 6:4

1. kolo čtyřhry dívek
Moyanová (ARG), ŠMEJKALOVÁ – Bartashevichová (FRA), Ibragimovová (-) 6:4, 4:6, 10:7

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.