Jirkova výhra nad Norriem? O něčem takovém jsme snili, říká trenér Michal Navrátil

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Trenér Michal Navrátil mohl v pátek s hrdostí sledovat, jak jeho svěřenec Jiří Lehečka udolal v Kia Areně britského favorita Camerona Norrieho (6:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:4) a postoupil do osmifinále Australian Open. Po napínavé bitvě se v rozhovoru pro Tenisový svět ohlédl za fantastickým výkonem Lehečky, kterého trénuje přibližně čtyři roky, dále jeho zásadním progresu i nadcházejícím protivníkovi.

Jirka má za sebou parádní zápas proti Norriemu. Co prožíváte chvíli po proměněném mečbolu?
Je to neuvěřitelné, prožívám obrovské emoce. Jsem moc rád, že se to Jirkovi povedlo. O něčem takovém jsme snili, kvůli tomu denně dřeme. Jirka loni prohrál na všech čtyřech grandslamech v prvním kole, takže bylo obtížné ho mentálně udržet, aby věřil v dobrou práci, kterou děláme. Věděl jsem, že každým grandslamem byl blíž a blíž. Naštěstí vydržel a tady se to vyplácí.

Co soudíte o Jirkově výkonu proti Norriemu?
Byl fantastický. Ostatně Jirka už něco podobného předváděl. Hlavní zlom byl na Turnaji mistrů do 21 let v Itálii, kde hrál v listopadu finále. Od té doby mi přijde, že mu sedly všechny věci, které do něj cpeme, a stal se obrovským profesionálem.

Které věci mu k vítězství nad wimbledonským semifinalistou Norriem pomohly?
Výborná byla kondiční příprava v Tatrách s Radkem Štěpánkem (jedná se o kondičního trenéra, který se jmenuje stejně jako bývalý tenista, pozn. red.). Poté jsme měli i my přípravu tenisovou. Supr bylo, že Jirka mohl díky Petře Kvitové hrát na United Cupu, kde porazil Alexandera Zvereva, což mu dodalo více sebevědomí. Pak jsme letěli na turnaj do Aucklandu, kde byly šílené podmínky, ale Jirka přesto prošel těžkou kvalifikací, vyhrál kolo v hlavní soutěži a zahrál si osmifinále na tři sety s Cameronem Norriem. Zápas se tam snad čtyřikrát přerušil, pršelo a foukalo, ale byla to důležitá zkušenost. Věděli jsme, že utkání s Norriem tady v Melbourne bude otevřené a že se bude hrát na větším kurtu, kde nebude tolik foukat. Věřili jsme a vyplatilo se.

Jirka už dříve favority opakovaně trápil, často ale rozhodující chvíle nezvládl. Čím to, že se teď s obrovským tlakem v pětitisícové Kia Areně tak bravurně vypořádal?
Všechno se sešlo najednou. Jirka loni na grandslamech i některých dalších turnajích zaplatil daň, všechno jsme spolu probírali. On je naštěstí výborný a inteligentní kluk, promítne si to. Zápas se Zverevem na United Cup už zvládl výborně (Lehečka v Sydney zvítězil 6:4 a 6:2, pozn. red.). Za poslední dobu nabyl spoustu sebevědomí i zkušeností a dokázal je prodat. Nejsem překvapený, protože vím, že to v něm je. Pouze se to někdy muselo překulit, což se teď stalo.

Jeho soupeřem v osmifinále bude hvězdný Kanaďan Félix Auger-Aliassime, aktuální světová sedmička. Jaká je to výzva?
Bude to samozřejmě úplně jiný tenis. Auger-Aliassime je výborný atletický hráč, má fantastický servis a forhend, ale z bekhendu takovou sílu nemá. Na kurtu střídá lepší i horší momenty, se Slovákem Alexem Molčanem tady ve druhém kole prohrával 0:2 na sety. Ostatní tenisté včetně Félixe už o Jirkovi a jeho síle vědí, odehrál vyrovnané zápasy s členy Top 10 Stefanosem Tsitsipasem nebo Andrejem Rubljovem. Myslím, že šance jsou dobré, půjdeme do toho.