Ošklivým pádem se vyhnul děsivému zranění. Rune se rychle oklepal a prolétl do osmifinále

- Jan Vojkůvka

Chvíle hrůzy prožívali členové týmu dánského mladíka Holgera Runeho během utkání třetího kola Australian Open. Na začátku druhé sady souboje s Ugem Humbertem z Francie se devatenáctiletý tenista rozhodl za základní čarou k naskočenému forhendu z běhu, což se mu málem stalo osudným. Z ošklivého pádu, kterým zabránil vážnému zranění, se ale dokázal rychle oklepat a soupeře nakonec porazil bez ztráty setu 6:4, 6:2, 7:6(5).

Rune měl za sebou úspěšný vstup do zápasu. První set vyhrál nad Humbertem 6:4 a potvrzoval roli favorita. Pak ale přišel okamžik, který málem světovou desítku z Australian Open vyřadil!

Rune se za základní čárou rozběhl do pravé strany a aby stihl odehrát letící míček dostatečně razantně, rozhodl se naskočit na svůj forhend. Prudká rána, kterou vyslal na opačnou stranu sítě, si však vybrala svou daň. Runemu se totiž nepovedlo jeho skok vybrat, pravé chodidlo zůstalo zkrouceno do nepřirozeného úhlu a pokud by Dán dopadl plnou vahou na nohu, riskoval by vážné podvrtnutí kotníku, které by mohlo mít za následek i natržené nebo přetržené vazy.

V mžiku sekundy se Rune rozhodl, že lepší bude nekontrolovatelně padnout na zem a doufat, že celou situaci odnese maximálně nějakými modřinami či odřeninami. Ošklivý pád vyděsil členy jeho týmu a na druhou stranu dvorce se vydal i Francouz Humbert, aby zkontroloval, jestli je jeho soupeř v pořádku.

Za Runem přispěchala i rozhodčí, která viditelně otřeseného hráče zkontrolovala. Po chvíli, co Rune seděl na dvorci, vydýchával adrenalin a vstřebával i bolest z tvrdého nárazu na betonový kurt, se byl schopen postavit a opatrně odešel ke své lavičce, přičemž si dával především pozor při došlapování na svou pravou nohu. Moc dobře totiž v kotníku cítil, že jen tak tak zabránil děsivému zranění, které potkalo například loni na Roland Garros Alexandera Zvereva. Němec tehdy musel skrečovat semifinále a na kurty se už ve zbytku sezony nevrátil.

Devatenáctiletému Dánovi byl posléze ošetřen nejen kotník, který při doskakování těsně před pádem potkal drobný výron, ale také naražené zápěstí.

Rune ale byl naštěstí v pořádku a v utkání mohl po krátké pauze pokračovat. Francouze Humberta posléze vyřadil za 128 minut hry a v osmifinále se může těšit na souboj s Rusem Andrejem Rubljovem. Tomu se povedlo hladce přejít přes Brita Dana Evanse, kterého porazil 6:4, 6:2, 6:3.