Uragán Kája. Plíšková popsala po jasné výhře pohyb à la Matrix i kouzlo mašličky

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Nicotných 64, 77 a 77 minut zatím strávila na dvorcích v Melbourne Parku rozjetá Karolína Plíšková, která suverénně ničí jednu soupeřku za druhou. Její poslední obětí se stala dnes v aréně Roda Lavera Varvara Gračovová, již po soustředěném a kvalitním výkonu porazila 6:4 a 6:2. Po vítězství se Plíšková rozvyprávěla o své vděčnosti z návratu do Austrálie, čilé komunikaci se svým dvojčetem Kristýnou, netradičním uhnutí ve stylu Matrixu či speciální mašličce, kterou má už dlouhá léta na každé raketě.

V utkání s nebezpečnou Gračovovou jste nečelila ani jednomu brejkbolu. Kolik taková informace dodá sebevědomí?
Vidíte, to ani nevím! (usmívá se) Na servisu jsem se cítila dobře. Můj výkon byl celkově dobrý, byla jsem solidní, hrála jsem rychle a pohlídala jsem si důležité okamžiky. Na returnu to dnes bylo možná trošku horší, ale ve druhém setu se mi povedly dva brejky. Soupeřka mě docela překvapila, celkem dobře hitovala od základní čáry. Užívám si to, těší mě, že jsem se vrátila na centrkurt dvousetovou výhrou.

Jaká taktika vám zajistila vítězství?
Myslím, že proti takovým holkám, které nemají zbraně, je to spíš o mně. Je důležité, abych udržela klid a plán, co mám hrát, i když se chvíli nedaří. Než jsem ji ve třetím gemu brejkla, hrála dobře, pak ale pár lehkých chyb udělala. Musím věřit tomu, že jsem lepší hráčka a že zbraně mám já. A to se dnes povedlo.

Na kurtu jste působila velmi svěže, ostatně strávila jste tam méně než 80 minut. Jak jste se cítila?
Fyzicky jsem nikdy neměla problém, i když jsem v některých zápasech byla unavenější. Cítím se dobře a jsem připravená být na kurtu i trochu déle. Podmínky dnes byly na tenis ideální, foukalo jenom lehce a bylo příjemně teplo.

Jak si teď, třeba ve srovnání s loňským rokem, užíváte tenis?
Užívám si ho. Vím, že moje kariéra nepotrvá navěky, takže si to asi užívám víc než kdy dřív. I když užívám, to je těžké slovo. Před zápasem jsou vždycky nějaké nervy, takže to není doslova užívání si. Ale loni jsem tady nebyla a bůhví, co bude příští rok. Jsem ráda, že se opět hraje před fanoušky, protože předloni tady nebyli.

Nejen fanoušky jste při gembolu na 5:3 zaujala zajímavým uhnutím à la Neo z filmu Matrix. Vrátíte se ještě k tomuto momentu?
Nějak jsem to tam podcenila. (usmívá se) Chtěla jsem jít na síť a míček zahrát, ale nakonec mě málem zasáhl, i když to byl velký aut. Naštěstí jsem se míčku vyhnula.

V příštím kole na vás čeká světová dvaadvacítka Šuaj Čang, s níž máte vzájemnou bilanci 7:0 na zápasy. Od roku 2018 jste s ní ale nehrála…
Musím být připravena na těžký zápas, soupeřka je na tom momentálně žebříčkově lépe než já. Určitě je to ale hratelné. Ona dobře servíruje a hraje solidně odzadu. Bude to asi těžké a o pár míčích, musím dobře servírovat, hrát rychle a nedat jí čas na její hru.

Australian Open se dříve tradičně účastnila i vaše sestra Kristýna, která se ale nyní věnuje roli maminky. Do jaké míry jste spolu během tohoto turnaje v kontaktu?
Určitě jsme v kontaktu, ségra s malým skoro nespí, takže většinou všechno sleduje. I když má teď mimčo, tenis dělá celý život a pořád ho spolu nadále řešíme. Dokonce mi teď říkala, že její poslední zápas před mateřskou pauzou prohrála právě s Gračovovou.

Už roky máte na každé své raketě mašličku. Můžete popsat pro méně informované fanoušky příběh, který stojí za touto výjimečnou dekorací?
Když jsme byly se ségrou malé, taťka nám vyplétal rakety a tohle na ně vždycky dal pro štěstí. A od té doby to tak máme. Možná to lehce změní vyvážení rakety, ale nemyslím, že nějak zásadně. Některým hráčům, kteří řeší i pididetaily, by to možná vadilo. Sama s tím hraji celý život, takže mi to nevadí. Samozřejmě dokážu hrát i bez toho, ale většinou si mašličku dávám hned, jakmile dostanu nové rakety.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Babolat (@babolat)

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
Varvara Gračovová (97.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (31.) 4:6, 2:6