Australian Open: Fruhvirtová v derby udolala Vondroušovou! Plíšková suverénně pronikla do osmifinále

- Redakce

Sobotní program v Melbourne nabízí zbývající zápasy třetího kola dvouhry Australian Open. Turnajová semifinalistka z roku 2019 Karolína Plíšková suverénně přehrála Varvaru Gračovovou a postoupila už do osmifinále. Mezi nejlepší šestnáctku pronikla také sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová, jež v dramatické třísetové bitvě udolala favorizovanou Markétu Vondroušovou. Derby bylo k vidění i ve čtyřhře, kde se dvojice Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková vypořádala s česko-americkým párem L. Fruhvirtovou, Riskeovou-Amritrajovou a prošla do osmifinále. Jiří Lehečka a Slovák Alex Molčan rovněž postoupili do deblového osmifinále.

L. Fruhvirtová uspěla v dramatickém derby
Linda Fruhvirtová (82.) udolala v nesmírně vyrovnaném české derby ve třetím kole Australian Open Markétu Vondroušovou (86.)! Sedmnáctiletá tenistka porazila o šest let starší krajanku za dvě hodiny a 17 minut 7:5, 2:6 a 6:3.

Napínavý první set nabídl celkem sedm brejků, Fruhvirtová v něm nevyužila vedení 2:0 ani 4:2, Vondroušová zase nedopodávala sadu za stavu 5:4. Ve druhém dějství byla lepší zkušenější z Češek, která ukořistila brejky ve třetí a sedmé hře. Vondroušová začala lépe i třetí set, když vedla už 3:1, Fruhvirtová však duel ziskem pěti gemů v řadě otočila.

„Je to pro mě fantastický a neuvěřitelný pocit, jsem moc šťastná za to, že můžu říct: ‚Ahoj, druhý týdne‘,“ libovala si po výhře česká teenagerka.

Obě hráčky si v průběhu utkání vyžádaly přestávku na ošetření, přičemž Fruhvirtová dohrávala se zatejpovaným levým stehnem. „Je to něco, s čím jsem se potýkala už před začátkem turnaje. Lepší se to, pak zase horší, pak zase lepší… Není to ale něco, co by mě mělo zastavit. Prostě to jen nechám zatejpovat a jdu dál,“ poznamenala Linda, jejíž osmifinálovou protivnicí bude nenasazená Chorvatka Donna Vekičová (64.).

Plíšková nedala šanci Gračovové
Karolína Plíšková (31.) dominovala také ve svém třetím utkání na letošním US Open. Bývalá světová jednička přehrála v boji o osmifinále nebezpečnou Varvaru Gračovovou (97.) z Ruska za pouhých 77 minut 6:4 a 6:2.

Třicetiletá Plíšková nečelila ani jednomu brejkbolu, celkově nasázela šest es a při svém podání ztratila pouze jedenáct fiftýnů. Sama prolomila třikrát podání soupeřky.

„Možná jsem čekala, že to bude o něco snazší zápas, ale ve třetím kole grandslamu musíte být připraveni na všechno. Můj výkon byl celkově dobrý, byla jsem solidní, hrála jsem rychle a pohlídala jsem si důležité okamžiky. Na returnu to dnes bylo možná trošku horší, ale ve druhém setu se mi povedly dva brejky. Soupeřka mě docela překvapila, celkem dobře hitovala od základní čáry,“ uvedla Plíšková.

Česká tenistka postoupila do osmifinále Australian Open poprvé od roku 2019 a celkově počtvrté, její příští soupeřkou bude Číňanka Šuaj Čang (22.).

Krejčíková se Siniakovou prolétly do osmifinále
Osmifinále čtyřhry si na Australian Open zahrají obhájkyně loňského prvenství Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. České favoritky nezaváhaly v utkání druhého kola proti česko-americké dvojici Lindě Fruhvirtové a Alison Riskeové-Amritrajové, které porazily hladce dvakrát 6:2. Nasazené jedničky zápasu dominovaly, nečelily ani jednomu brejkbolu a na returnu se prosadily hned čtyřikrát.

Lehečka s Molčanem postoupili do deblového osmifinále
Česko-slovenská spolupráce v mužské čtyřhře na Australian Open nadále přináší ovoce. Jiří Lehečka a jeho parťák Alex Molčan zvládli také své druhé utkání v Melbourne, tentokrát udolali rakouské duo Alexander Erler, Lucas Miedler dvakrát 7:5 a postoupili už do osmifinále. Lehečka s Molčanem nečelili ani jednomu brejkbolu, sami udeřili na returnu v jedenácté hře každého setu.

Djokovič postupuje dál, Murray končí
Třetí kolo Australian Open nabídlo v sobotní night session dva zajímavé zápasy mužské dvouhry. Novak Djokovič (5.), kterého trápí zranění podkolenní šlachy či zadního stehenního svalu, dokázal porazit Bulhara Grigora Dimitrova (28.) 7:6(7), 6:3, 6:4 a postoupit do osmifinále. Turnaj naopak po dalším dlouhém utkání končí pro Andyho Murrayho (66.), jenž nestačil na Španěla Roberta Bautistu (25.) a prohrál s ním po setech 1:6, 7:6(7), 3:6, 4:6.

Kalina prolétl do druhého kola
Vít Kalina, který je čtvrtfinalistou poslední Pardubické juniorky, předvedl v úvodním kole juniorky Australian Open suverénní výkon a prolétl do dalšího kola. Sedmnáctiletý Čech deklasoval domácího Hugha Wintera 6:0, 6:2.

Valentová potvrdila roli favoritky
Druhá nasazená Tereza Valentová zvládla nečekaně náročný zápas prvního kola juniorky na Australian Open. Česká tenistka šla do zápasu s Američankou Arianou Anazagastyovou-Pursoovou v roli výrazné favoritky, nakonec ale musela skóre zápasu otáčet a bojovat o postup přes dvě hodiny. Valentové se nakonec povedlo zvítězit 4:6, 6:4, 7:5 a může se těšit na další zápas proti domácí Emerson Jonesové.

Českým juniorům se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Hrazdil uhrál jediný gem
Sedmnáctiletý Jan Hrazdil se s turnajem juniorů rozloučil už po 40 minutách, když podlehl Američanu Kylemu Kangovi 1:6 a 0:6. Čech, pro kterého to byla první hlavní soutěž grandslamu v kariéře, působil velmi nervózním dojmem. Na finalistu přípravného turnaje v Traralgonu, jenž se hrál minulý týden, vůbec nestačil.

„Viděl jsem to hodně špatně, nešlo mi nic. Nezaservíroval jsem, nezareturnoval jsem, soupeř byl lepší ve všem. Prohrál jsem sice se solidním frajerem, ale hrál jsem hrozně. Bylo to asi to nejhorší, co jsem tady mohl předvést,“ říkal po zápase sklesle Hrazdil, který značnou část loňské sezóny promarodil kvůli zlomenému kotníku.

„Za začátku jsem byl možná trochu nervózní, ale jak to se mnou šlo z kopce, tak už ani ne,“ dodal prostějovský odchovanec, který jako junior vyhrál turnaje ve dvouhře v Dubrovníku, Budapešti a Káhiře.

Hrazdil, kterého trénuje jeho matka, loni odehrál pět turnajů i mezi muži a ve slovinské Litiji vybojoval i první bod do světového žebříčku. „Letos budu hrát ještě převážně turnaje juniorů, ale chtěl bych do svého plánu zakomponovat i nějaké futury,” říká Hrazdil, jenž nyní plánuje přestup z Prostějova na Štvanici. V Melbourne ho čeká ještě čtyřhra po boku Američana Alexandera Frusiny.

Vybrané zápasy 6. hracího dne Australian Open

3. kolo ženské dvouhry
Varvara Gračovová (97.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (31.) 4:6, 2:6
LINDA FRUHVIRTOVÁ (82.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (86.) 7:5, 2:6, 6:3
Nuria Parrizas-Diazová (ESP, 75.) – Donna Vekičová (CRO, 64.) 2:6, 2:6
Camila Giorgiová (ITA, 70.) – Belinda Bencicová (SUI, 10.) 2:6, 5:7
Šuaj Čang (CHN, 22.) – Katie Volynetsová (USA, 113.) 6:3, 6:2
Aryna Sabalenková (5.) – Elise Mertensová (BEL, 32.) 6:2, 6:3
Laura Siegemundová (GER, 158.) – Caroline Garcíaová (FRA, 4.) 6:1, 3:6, 3:6
Magda Linetteová (POL, 45.) – Jekatěrina Alexandrovová (18.) 6:3, 6:4

3. kolo mužské dvouhry
Andrej Rubljov (6.) – Dan Evans (GBR, 30.) 6:4, 6:2, 6:3
Ugo Humbert (FRA, 106.) – Holger Rune (DEN, 10.) 4:6, 2:6, 6:7(5)
Benjamin Bonzi (FRA, 48.) – Alex De Minaur (AUS, 24.) 6:7(0), 2:6, 1:6
Tommy Paul (USA, 35.) – Jenson Brooksby (USA, 39.) 6:1, 6:4, 6:3
Jeffrey John Wolf (USA, 67.) – Michael Mmoh (USA, 107.) 6:4, 6:1, 6:2
Grigor Dimitrov (BUL, 28.) – Novak Djokovič (SRB, 5.) 6:7(7), 3:6, 4:6
Andy Murray (GBR, 66.) – Roberto Bautista (ESP, 25.) 1:6, 7:6(7), 3:6, 4:6
Alexei Popyrin (AUS, 113.) – Ben Shelton (USA, 89.) 3:6, 6:7(4), 4:6

2. kolo ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – L. FRUHVIRTOVÁ, Riskeová-Amritrajová (USA) 6:2, 6:2

2. kolo mužské čtyřhry
LEHEČKA, Molčan (SVK) – Erler, Miedler (oba AUT) 7:5, 7:5

1. kolo dvouhry chlapců
Kyle Kang (USA) – JAN HRAZDIL 6:1, 6:0
Hugh Winter (AUS) – VÍT KALINA 0:6, 2:6

1. kolo dvouhry dívek
Ariana Anazagastyová-Pursoová (USA) – TEREZA VALENTOVÁ 6:4, 4:6, 5:7

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.