Problém s ukrajinskou vlajkou? Ne, ale nadávali mi, stěžuje si Rubljov

- Jan Vojkůvka

Ačkoliv je Andrej Rubljov z ruských tenistů tím nejhlasitějším odpůrcem války na Ukrajině, to mu samo o sobě nezaručuje imunitu proti nenávistným projevům. Menší konflikt se snažila vyvolat dvojice diváků během utkání druhého kola mezi Rubljovem a Finem Emilem Ruusuvuorim. Rubljov však udržel nervy na uzdě a v klidu řekl rozhodčímu, aby jejich nadávkám zamezil.

Rubljov ve druhém kole Australian Open porazila Ruusuvuoriho 6:2, 6:4, 6:7(2), 6:3 a zajistil si postup do třetí rundy úvodního grandslamu sezony. Mnohem víc se ovšem probíral incident se dvěma diváky, kteří se snažili Rubljova vyprovokovat ke konfliktu.

Během jedné z výměn stran vytáhli ukrajinskou vlajku, která je v hledištích stadionů v Melbourne Parku, narozdíl od ruských a běloruských vlajek, povolena. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by ale dvojice fanoušků nezačala po Rubljovovi pokřikovat a nadávat mu.

Přestože Rubljov už v únoru minulého roku, krátce po zahájení invaze ruských vojsk na Ukrajinu, vystoupil proti válce, stal se v Melbourne terčem urážek. Ruský tenista si na chování diváků pochopitelně postěžoval rozhodčímu, zároveň ale uvedl, že mu v žádném případě nevadí ukrajinská vlajka. Pouze by, podle jeho názoru, nemuseli diváci směrem k němu vysílat nadávky a urážky.

Ač to už během utkání vysvětlil rozhodčímu (a v přenosu bylo poměrně jasně slyšet, že nepožaduje odstranění vlajky), přesto se začalo na sociálních sítích řešit, že Rubljov je typickým Rusem, který nenávidí Ukrajince a vadí mu ukrajinská vlajka v hledišti. A to navzdory jeho slovům během zápasu.

Je bezpochyb, že Rusko jako stát, a především pak jeho čelní představitelé, musí za své válečné zločiny na Ukrajině pykat. Ovšem, jak už je dlouhé měsíce zvykem, i v případě Rubljova a jeho konfliktu s diváky se veřejnost rozdělila na dva tábory. Jedni tenistu začali odsuzovat, druzí naopak začali nadávat ukrajinským divákům, případně celému ukrajinskému národu. Aniž by si obě strany vlastně vyslechly názor samotného Rubljova a posoudily, proč celá situace během druhého kola Australian Open vznikla.

Pětadvacetiletý hráč se tak rozhodl k celému incidentu vrátit i po utkání, když důrazně zopakoval, že si nestěžoval na diváky kvůli ukrajinské vlajce či kvůli tomu, že na sobě měli ukrajinské symboly. „Okamžitě jsem řekl rozhodčímu, že to vůbec nebylo o vlajce, diváci mohou vysvěsit jakoukoliv vlajku, kde jen budou chtít,“ zdůraznil v rozhovoru s novinářem Simonem Cambersem (dělal rozhovor pro agenturu AP, pozn. redakce). „Bylo to o tom, že mi začali nadávat a říkali mi ošklivé věci. Řekl jsem rozhodčímu, že si nestěžuju kvůli vlajce, ale jestli by jim mohl říct, aby mi nenadávali, když si měníme (s Ruusuvuorim) strany.“

Tenisoví diváci jsou během letošního Australian Open celkově vzato pořádně rozdivočelí. Ve čtvrtek například opilá čtveřice prakticky celý zápas provokovala Srba Novaka Djokoviče, kterému nakonec došla trpělivost a v průběhu čtvrtého setu začal požadovat jejich vyvedení.