Rozhodčí trestal za omluvu! Co to předvádí? zuřila po kiksu parťačka Fruhvirtové

- Filip Lefenda

Jeden z pátečních duelů úvodního kola grandslamové čtyřhry poznamenala v Melbourne hodně kontroverzní situace. A byla u ní i Češka! Lindě Fruhvirtové a její parťačce Alison Riskeové-Amritrajové odepřel umpirový rozhodčí vyhranou výměnu. Co přesně se během utkání s Gruzínkou Natelou Dzalamidzeovou a Ruskou Alexandrou Panovovou na kurtu stalo?

Probíhal pátý gem druhého setu. Fruhvirtová s Riskeovou-Amritrajovou ztratily ten první skrze tiebreak a ve druhém dějství prohrávaly už 1:3. Při podání Dzalamidzeové se hrála veledůležitá shoda.

Riskeová-Amritrajová mohla po skvělém forhendovém returnu české spoluhráčky hrát volej na síti a pohotovým křižným úderem nastřelila nohu poblíž stojící Panovové. Američanka bleskově přispěchala se sportovní omluvou, kterou vzápětí ještě jednou zopakovala.

Pak se ale do hry vložil umpirový rozhodčí Nico Helwerth, který zahlásil k údivu všech bod pro soupeřky. Proč?

Volej Riskeové se od těla Rusky vrátil zpátky přes síť. Panovová v tu chvíli přestala logicky hrát, jenže pak přišla chyba rozhodčího. Ten si nevšiml toho, že se balon odrazil od nohy a měl za to, že zasáhl raketu. A ačkoliv takto vrácený balon Riskeová-Amritrajová ze setrvačnosti ještě jednou vrátila do prázdného kurtu, doplatila zcela kuriózním způsobem na svou předčasnou omluvu. Své „promiň“ vyřkla ještě před tímto úderem, který už ovšem neměl správně nic řešit.

„Takové je pravidlo,“ vysvětloval umírněným tónem Helwerth, že není možné promluvit, dokud není výměna zcela ukončená. „Řekla ´promiň´ ještě v době, kdy byl míč ve hře. Vím, že to neudělala schválně,“ vysvětloval i Fruhvirtové.

Sedmnáctiletá Češka argumentovala, že omluva následovala až poté, co její spoluhráčka trefila Panovovou do nohy. Jenže Ruska se i vzhledem k důležitosti celé výměny nepřiznala, ačkoliv jen chvíli předtím po zásahu do těla sama od sebe přestala hrát. Čili o tom, že nehrála primárně raketou, musela dost dobře vědět.

„Co to sakra předvádí? To je směšné!“ stěžovala si posléze Američanka i supervisorce. „To snad spí? Neomlouvala bych se, kdybych nikoho netrefila. Jelikož se to stalo, omluvila jsem se. Takže je to bod pro nás,“ pokračovala Riskeová-Amritrajová.

„Je to směšné. Absolutně směšné,“ zlobila se poté, co se jí nezastal ani přivolaný dohled. Riskeová-Amritrajová pak vyzvala rozhodčího, aby dával větší pozor na to, co se na dvorci děje. Na závěr k němu ještě ironicky vyslala zdvižený palec.

Pravda se nakonec ukázala – byť v trochu odlišné podobě. Česko-americké duo se kontroverzním momentem nenechalo zlomit, ba naopak. Maratonský gem nakonec skrze celkově šestý břejkbol přeci jen urvalo pro sebe a zakrátko loupilo na příjmu pro změnu čistou hrou, čímž si vysloužilo rozhodující set.

V tom vítězky druhého dějství nejprve nepotvrdily v osmé hře další brejk čistou hrou, za stavu 5:5 ale zabodovaly na returnu znovu, aby již dovedly na podání dramatický tříhodinový duel do zdárného konce.