Osmifinalistka Krejčíková: o výhodách apartmánu, lásce k pomazánkám i velkých kurtech

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Jako ostřílená hvězda si Barbora Krejčíková počínala v aréně Roda Lavera, kde ve třetím kole Australian Open bez výraznějších potíží vyřídila za necelou hodinu a půl nebezpečnou Ukrajinku Anhelinu Kalininovou (6:2, 6:3). Tenistka z Ivančic se vrátila na centrální dvorec v Melbourne Parku poté, co tam loni odehrála hned tři singlové zápasy za sebou. Po vydařeném představení se rozpovídala nejen o své lásce k velkým arénám, ale i o tom, jak jí k pohodě v Austrálii pomáhají výhody prostorného apartmánu.

Proti přemožitelce Petry Kvitové jste ztratila pouze pět gemů. Jak se ohlížíte za poměrně rychlým utkáním?
Cítila jsem se skvěle, hrát v takové aréně pro mě opět byla velká příležitost. Miluji hrát na velkých kurtech. Užila jsem si to od prvního do posledního míče, což se podepsalo i na mém výkonu. Myslím, že mi dnes velmi dobře fungoval servis a že jsem skvěle returnovala, také od základní čáry jsem byla velmi solidní, dobře jsem se hýbala. Dnes to ode mě bylo výborné utkání.

Provedete nás vývojem utkání, které jste měla pod kontrolou?
Úplně bych neřekla, že to byla jednoznačná výhra. Na začátku jsem prohrávala 15:40 na returnu, poté jsem čelila brejkbolu, ale oba gemy jsem otočila a rozjela jsem se. Celý první set jsem hrála vynikající tenis. Na začátku druhého setu jsme se zase začaly tahat, soupeřka měla nějaké šance, já jsem je ale vymazala a svoje příležitosti jsem proměnila. Jsem ráda za výsledné skóre. Mečbol byl určitě hezký, bekhendový winner po lajně byl supr.

V prvním setu jste vedla 5:0 a 40:0 při svém podání, jeho uzavření jste si ale ještě trochu zkomplikovala. Jak jste na podobnou skutečnost reagovala?
Nijak, prostě jedu dál. Už ani nevím, jak se ten gem vyvíjel. Stát se to může. Přece jenom jsem hrála s tenistkou, která je kolem 35. místa v žebříčku, takže musí něco umět. Čekala jsem, že mi nějaký gem nevyjde, ale že pojedu pořád dál a nebudu to řešit.

Co bylo v duelu s Kalininovou z vašeho pohledu důležité?
Určitě bylo dobré, že jsem hned na začátku odskočila a měla náskok, že jsme se moc netahaly. Myslím, že to na ni padlo, protože na tomto kurtu ještě nikdy nehrála a byl to její nejlepší výsledek na grandslamu. Já jsem se do arény moc těšila, byla jsem ráda, že mě tam organizátoři pustili. (usmívá se) Takové zápasy mám moc ráda, dostanu v nich ze sebe něco navíc.

Už loni jste v aréně Roda Lavera odehrála v singlu třetí kolo, osmifinále a čtvrtfinále. Do jaké míry jste v ní zabydlená?
Loni jsem tam sice hrála třikrát v řadě, ale nedá se asi říct, že bych se tam nějak zabydlela. Nicméně díky loňským singlům i zápasům ve čtyřhře nebo v mixu už tu arénu dobře znám a jsem ráda, když tam můžu nastoupit. Je to speciální místo, navíc pojmenované po jednom z největších hráčů tenisové historie. A ještě příjemnější je, že když tam vyhraju, můžu mít i pozápasový rozhovor.

Co jste prožívala před interview na kurtu?
Teď už si to víc užívám, ale dřív jsem hodně přemýšlela nad tím, abych moderátorovi hlavně dobře rozuměla. Aby se mě na něco nezeptal a neodpovídala jsem na něco jiného. Byl to ze začátku trochu větší stres, ale teď už se mi daří dávat rozhovory častěji po výhrách, tak už si i tohle snažím užívat. Jsem ráda, že můžu lidem hned po zápase něco říct, a snažím se, aby to bylo pozitivní.

To se určitě povedlo, navíc jste přidala nápis na kameru s vyznáním, že milujete australské léto…
Byla to hlavně reakce na to, že mám ráda Austrálii. Je to pro mě speciální místo se spoustou vzpomínek. Mám ráda zdejší léto a teplo, kulturu, přírodu i fanoušky, přestože jsou někdy blázniví. Líbí se mi tady.

Stihla jste už letos zajít do města?
Byla jsem si nakoupit v obchodě. Nechtěla jsem tady letos bydlet v hotelu, takže jsem si pronajala apartmán a něco jsem si i sama uvařila, což bylo moc příjemné odreagování. Jinak se občas procházím centrem, asi jako normální turistka, nic speciálního.

Proč jste se rozhodla pro apartmán na úkor standardního hotelu?
Nejsem úplně hotelový typ a mám ráda, když máme svůj balkón, kuchyň a lednici. Vyhovuje mi spíš domácí prostředí. V hotelech bývají místnosti takové miniaturní, mám radši apartmány a více prostoru. Můžu si uvařit a cítím se tam víc jako doma.

To samé patrně praktikujete ve Wimbledonu, kde se tradičně bydlí v domečcích poblíž areálu…
Snažím se to tak mít na Wimbledonu i dalších turnajích, vždy se snažím být spíš v apartmánech. Jen tady v Austrálii to v posledních letech nešlo, museli jsme být všichni povinně v hotelu. Na některých turnajích samozřejmě není moc na výběr, takže jsem ráda i za hotely, ty oficiální jsou většinou nádherné.

Co dobrého jste si v melbournském apartmánu připravila?
Trenér (Aleš Kartus) by byl asi rád za pečenou kachnu s knedlíkem a zelím. Možná bychom to nějak zvládli, ale není to moc sportovní jídlo. Mám ráda pomazánky, ty tady jedeme hodně.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (23.) – Anhelina Kalininová (UKR, 39.) 6:2, 6:3