Djokovič ztratil trpělivost s diváky. Jsou ožralí, vyveďte je, zlobil se Srb na provokatéry

- Jan Vojkůvka

Tenisoví příznivci se dělí vesměs na dvě kategorie – na ty, co vám fandí, a na ty, co fandí proti vám. Pak je tu ovšem ještě jedna minoritní kategorie. Do té se řadí provokatéři, kteří jdou na zápas s jediným cílem – nefandit slušně a rozhodit svého neoblíbence. Přesně s takovými diváky měl ve čtvrtek co do činění Novak Djokovič.

Ač Djokovič ve druhém kole Australian Open porazil Enza Couacauda 6:1, 6:7(5), 6:2, 6:0, pouze s pozitivními pocity z kurtu neodcházel. Kromě toho, že ho trápila podkolenní šlacha, situaci na kurtu mu neulehčovala zejména čtveřice diváků, která ho vyváděla z koncentrace.

V průběhu utkání se už dokonce jeden z přítomných diváků neudržel a opilou čtveřici seřval. „Držte huby,“ zařval na ně. V tu chvíli se Djokovič ohlédl na tribunu a danému divákovi s širokým úsměvem poděkoval.

Nedá se ovšem říct, že by to nějak výrazně pomohlo. Čtveřice, která byla oblečena do pruhovaných triček s čepičkami na hlavě (byli oblečeni jako postavička Waldo z dětských knížek Martina Handforda), ve svých pokřicích a provokacích neustávala. Situace dokonce dospěla tak daleko, že zkušený Srb ztratil nervy, začal se zlobit a hlasitě se domáhal toho, aby tomu byla učiněna přítrž. Dal tím připomenout na podobnou situaci z loňského Wimbledonu, kdy byl Nick Kyrgios vysoce nespokojený s chováním jedné připité divačky.

„Provokují celý večer, celý dlouhý večer. Co s tím hodláte dělat? Co?“ vyjel po rozhodčím. „Ti chlapi jsou úplně opilí, od prvního gemu mě provokují,“ zlobil se Djokovič na rozhodčího Ferguse Murphyho a připomněl tím, že na něj z hlediště opilí diváci pokřikovali mezi servisy a snažili se ho rozhodit.

„Nepřišli se dívat na tenis. Snaží se mi pouze dostat do hlavy! Co s tím budete dělat? Slyšel jste je minimálně desetkrát, já asi padesátkrát, tak co s tím budete dělat? Proč nezajistíte ochranku, která je vyvede ze stadionu?“ štěkal nespokojený Djokovič.

Ačkoliv si před opilou čtveřici následně sedl člen ochranky, jejich provokace neustály. Celé dění v hledišti nemohlo nakonec skončit jinak než odvedením problémového kvarteta z tribuny. A Djokovič měl konečně klid na tenis.

Na pozápasové tiskové konferenci se k inkriminované situaci vrátil a vysvětlil, proč v jednu chvíli už ztratil nervy. „Musím říct, že se jednalo o pár jednotlivců, takže nebudu mluvit obecně. Drtivá většina lidí, i když fandí proti vám, tak vás respektuje. Jsou to skvělí tenisoví fanoušci, co platí za vstupenky. Někteří lidé fandí vám, jiní ne, což respektuju a nemám s tím žádný problém,“ vyprávěl.

„Problém ale mám s tím, když někdo několikrát překročí únosnou hranici. Od začátku se mě ti lidé, kteří byli pod vlivem alkoholu, snažili slovně napadat a říkali věci, které nebyly zrovna uctivé. A vím to moc dobře, protože jsem si bral ručník velmi blízko nich,“ mračil se. „Toleroval jsem to skoro dvě hodiny. Dával jsem znamení rozhodčímu, který se na tu skupinu díval.“

„Myslím, že rozhodčí, supervizor, nebo kdokoliv, kdo je zodpovědný za diváky, měl udělat trochu víc a neočekávat, že přijdu za hlavním rozhodčím a budu vypadat jako špatný člověk. Protože přesně tak teď budu vypadat v médiích či na veřejnosti, protože já jsem si vynutil něčí vyvedení,“ postěžoval si, že jeho reakce na diváky se určitě bude negativně propírat na sociálních sítích či v médiích.

„Jsou to zbytečné situace, do které bychom neměli být jako hráči stavěni. Kdyby to bylo chvilkové, neřeknu nic, ale trvalo to dvě hodiny. Proto jsem cítil potřebu na to upozornit,“ vysvětloval. „Dokážu tolerovat třeba pětkrát, nebo šestkrát, když na mě někdo něco zakřičí, ale je tu hranice. Ta hranice byla překročena, tak jsem zakročil,“ dodal Djokovič, kterého ve třetím kole Australian Open čeká Bulhar Grigor Dimitrov.