Australian Open: Krejčíková na centru prosvištěla do osmifinále, Lehečka otočil bitvu se světovou dvanáctkou!

- Redakce

Grandslamové Australian Open má na programu pátý hrací den hlavní soutěže, který zahrnuje především úvodní várku zápasů třetího kola dvouhry. Barbora Krejčíková si v hlavní aréně Roda Lavera bez potíží poradila s Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou (6:2, 6:3) a stejně jako loni postoupila v Melbourne do osmifinále. Dále jde i Jiří Lehečka, který opět vylepšil své grandslamové maximum. Tentokrát si jednadvacetiletý Čech vyšlápl na světovou dvanáctku Camerona Norrieho z Velké Británie, kterého skolil po tři a čtvrt hodině v pětisetovém maratonu poměrem 6:7(8), 6:3, 3:6, 6:1 a 6:4. Úvodní kolo čtyřhry zvládla Linda Fruhvirtová i duo Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová. O kolo dále vypadla v deblu Marie Bouzková.

Krejčíková dominovala proti Kalininové
Barbora Krejčíková (23.) neztratila sadu ani při svém třetím letošním grandslamovém vystoupení! Turnajová dvacítka přehrála po dominantním výkonu za hodinu a 26 minut 6:2 a 6:3 ukrajinskou jedničku Anhelinu Kalininovou (39.).

Skóre mohlo být ještě jednoznačnější. Bývalá světová dvojka vedla nad přemožitelkou krajanky Kvitové z minulého kola v úvodním setu už 5:0 a 40:0, pak ale prohrála na podání pět výměn v řadě a umožnila protivnici poprvé i zisk vlastního servisu. Výraznější zdramatizování nicméně svěřenkyně Aleše Kartuse nepřipustila. Ve druhém setu pak Krejčíková za stavu 1:2 odvrátila brejkbol, aby hned v následujícím gemu otočila na příjmu gem z 0:40. Výhodu brejku už si vítězka předloňského Roland Garros pohlídala. Střetnutí pak zakončila dalším úspěchem na příjmu, a to hned skrze první proměněný mečbol.

„Cítila jsem se skvěle, hrát v takové aréně pro mě opět byla velká příležitost. Užila jsem si to od prvního do posledního míče, což se podepsalo i na mém výkonu. Myslím, že mi dnes velmi dobře fungoval servis a že jsem skvěle returnovala, také od základní čáry jsem byla velmi solidní, dobře jsem se hýbala. Dnes to ode mě bylo výborné utkání,“ libovala si Krejčíková.

O vyrovnání svého turnajového maxima si sedmadvacetiletá Češka zahraje proti americké světové trojce Jessice Pegulaové, jež povolila pouze dva gemy příliš chybující Ukrajince Martě Kosťukové (61.).

Lehečka zaskočil Norrieho a je v osmifinále Australian Open!
Jiří Lehečka (71.) vyřadil na letošním Australian Open už druhého nasazeného hráče. Po skalpu Chorvata Čoriče z úvodní rundy porazil jednadvacetiletý Čech ve třetím kole turnajovou jedenáctku Camerona Norrieho (12.). Levorukému Britovi oplatil mladoboleslavský rodák devět dnů starou porážku z podniku ATP v Aucklandu. V duelu, jenž trval tři a čtvrt hodiny, zvítězila česká jednička po setech 6:7(8), 6:3, 3:6, 6:1 a 6:4.

V dramatickém prvním dějství musel rozhodovat až tiebreak, kde měl Lehečka několik setbolů, ale Norrie nakonec zlomil sadu na svou stranu. Druhý set ovládl Čech díky fantastickému servisu, jenže ve třetím setu o podání naopak přišel a znovu ztrácel.

Do čtvrtého setu vstoupil Lehečka rychlým brejkem, a byť ho ve třetím gemu nepotvrdil, všechny zbylé hry získal pro sebe. Norrie se v tu chvíli na dvorci trápil a potýkal se rovněž s bolavým kolenem. V úvodu pátého setu pak český hráč znovu prolomil podání soupeře. Ten se nechal ošetřit a jeho hra se zvedla, nicméně na Lehečku to nestačilo. Závěrečný gem zápasu zvládl Lehečka dopodávat ve velkém stylu bez ztráty fiftýnu.

„Vyhrát pětisetový zápas na grandslamu proti hráči, který je dvanáctý na světě, to je pecka. Atmosféra byla nepopsatelná,“ hlásil po utkání nadšený osmifinalista Lehečka.

O další vylepšení svého grandslamového maxima si Lehečka zahraje se šestým nasazeným Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem (7.).

L. Fruhvirtová ve čtyřhře odvrátila mečbol
Sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová zvládla po boku Alison Riskeové-Amritrajové vstup do deblového turnaje na Australian Open. Česko-americká dvojice na úvod udolala Gruzínku Natelu Dzalamidzeovou a Rusku Alexandru Panovovou po třech hodinách boje 6:7(4), 6:4 a 7:5.

Fruhvirtová s Riskeovou-Amritrajovou odvrátily ve třetím setu za stavu 4:5 a výhodě soupeřek při vlastním podání mečbol. Ve druhém kole vyzvou nejvýše nasazený pár a obhájkyně loňské trofeje Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou.

Kolodziejová s Vondroušovou otočily úvodní kolo čtyřhry
Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou si v Melbourne odbyly úspěšnou společnou grandslamovou premiéru ve čtyřhře. V té porazily české tenistky po téměř dvou a čtvrt hodině 3:6, 6:3 a 7:5 Britky Aliciu Barnettovou s Olivií Nichollsovou. V rozhodujícím setu nezvládly prvně jmenované favoritky potvrdit brejk ze sedmého gemu, od stavu 4:5 ovšem zakončily dramatické klání ziskem tří her v řadě.

Ve 2. kole narazí vítězky dvou loňských turnajů ITF na Brazilku Beatriz Haddad Maiovou a Šuaj Čang z Číny, nasazené sedmičky.

Bouzková vypadla ve 2. kole deblu
Marie Bouzková se rozloučila se čtyřhrou na Australian Open ve druhém kole. Česká tenistka a její kolumbijská parťačka Camila Osoriová podlehly v napínavém souboji japonsko-indonéské dvojici Miju Katóová, Aldila Sutjiadiová po dvou hodinách a 38 minutách 3:6, 7:6(4) a 3:6.

V rozhodující sadě byla česko-kolumbijská dvojice hned dvakrát o brejk napřed, ani jednou ale svůj lup na příjmu nedokázala potvrdit při vlastním podání. „Soupeřky při důležitých míčích dost přebíhaly. Vždy daly dobrý return a nedaly nám na síti moc šancí se z toho dostat. Třetí set samozřejmě zamrzel. Měly jsme vždy brejk nahoru a nemohly najít cestu k tomu, abychom získaly náš servis. Příště musíme hrát více po lajnách, abychom je překvapily,“ hodnotila zápas Bouzková.

Během pátečního programu se s Australian Open nečekaně rozloučili také favorizovaní Daniil Medveděv a Maria Sakkariová.

Vybrané zápasy 5. hracího dne Australian Open

3. kolo mužské dvouhry
Cameron Norrie (GBR, 12.) – JIŘÍ LEHEČKA (71.) 7:6(8), 3:6, 6:3, 1:6, 4:6
Márton Fucsovics (HUN, 78.) – Jannik Sinner (ITA, 16.) 6:4, 6:4, 1:6, 2:6, 0:6
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) – Tallon Griekspoor (NED, 63.) 6:2, 7:6(5), 6:3
Mackenzie McDonald (USA, 65.) – Jošihito Nišioka (JPN, 33.) 6:7(6), 3:6, 2:6
Francisco Cerundolo (ARG, 29.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 7.) 1:6, 6:3, 1:6, 4:6
Hubert Hurkacz (POL, 11.) – Denis Shapovalov (CAN, 22.) 7:6(3), 6:4, 1:6, 4:6, 6:3
Karen Chačanov (20.) – Frances Tiafoe (USA, 17.) 6:3, 6:4, 3:6, 7:6(9)
Sebastian Korda (USA, 31.) – Daniil Medveděv (8.) 7:6(7), 6:3, 7:6(4)

3. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (23.) – Anhelina Kalininová (UKR, 39.) 6:2, 6:3
Jessica Pegulaová (USA, 3.) – Marta Kosťuková (UKR, 61.) 6:0, 6:2
Kateryna Bajndlová (UKR, 95.) – Jelena Ostapenková (LAT, 17.) 3:6, 0:6
Jelena Rybakinová (KAZ, 25.) – Danielle Collinsová (USA, 11.) 6:2, 5:7, 6:2
Bernarda Peraová (USA, 41.) – Coco Gauffová (USA, 7.) 3:6, 2:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Cristina Bucsaová (ESP, 100.) 6:0, 6:1
Madison Keysová (USA, 13.) – Viktoria Azarenková (24.) 6:1, 2:6, 1:6
Lin Ču (CHN, 87.) – Maria Sakkariová (GRE, 6.) 7:6(3), 1:6, 6:4

2. kolo ženské čtyřhry
Katóová (JPN), Sutjiadiová (INA) – BOUZKOVÁ, Osoriová (COL) 6:3, 6:7(4), 6:3

1. kolo ženské čtyřhry
L. FRUHVIRTOVÁ, Riskeová-Amritrajová (USA) – Dzalamidzeová (GEO), Panovová (-) 6:7(4), 6:4, 7:5
Barnettová, Nichollsová (GBR) – KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ 6:3, 3:6, 5:7

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.