Bitva mezi Murraym a Kokkinakisem skončila po čtvrté ráno. Směšné, že nemůžeme ani na záchod, zuřil Brit

- Jan Vojkůvka

Tohle bylo něco neskutečného! Andy Murray a Thanasi Kokkinakis se spolu rvali o postup do třetího kola Australian Open takřka šest hodin. Ač už to je samo o sobě v dnešní době rarita, ještě víc šokovalo, že se zápas dohrál až po čtvrté hodině ranní. „Je to neuctivé a směšné,“ štěkal (kvůli času i nemožnosti zajít si na toaletu) Brit Murray na umpirovou rozhodčí, který byl nakonec tím úspěšnějším a náročnou bitvu dotáhl do vítězného konce.

Jako by nestačilo, že Murray svedl už v prvním kole pětisetovou bitvu s favorizovaným Mateem Berrettinim. V kole druhém jeho duel s Kokkinakisem tento zápas dramatičností a emocemi strčil do kapsy. Brit totiž prohrával už 0:2 na sety a přestože tentokrát nečelil mečbolu, jeho cesta za vítězstvím byla o to působivější.

Bitva s domácím hráčem z druhé stovky světa trvala nakonec 350 minut a Brit ji vyhrál 4:6, 6:7(4), 7:6(5), 6:3, 7:5. Ač je mu už 35 let, má za sebou vleklé zdravotní problémy a má kovovou kyčelní náhradu, svou bojovností stále prokazuje, že na to má. A dokáže se vypořádat i s těžkými překážkami.

Jednou z hlavních překážek, kterým Murray i Kokkinakis čelili, byl zejména čas, ve který se hrálo. Britsko-australská bitva začala až po desáté hodině večerní melbournského času a protáhla se do čtyř do rána. V obou hráčích budil tento fakt velké emoce.

Zatímco Kokkinakis si svou frustraci, ve které nejspíš převažovaly hlavně pocity z porážky, vybil až po utkání a okomentoval celou situaci na svém Twitteru, Murray byl pobouřen už na kurtu. A neváhal dát své pocity najevo. Kromě toho, že nebyl spokojený s tím, že se hrálo do brzkých ranních hodin, pořádně ho popudila i pravidla, kvůli kterým si nemohl dojít ani na záchod (svou jedinou možnou přestávku na toaletu vyčerpal v předchozím průběhu utkání, pozn. redakce)!

„Proč hrajeme ve tři ráno? Víte co? Respektuju pravidla. Ale je tak neuctivé, že nás turnaj nutí hrát do tří nebo čtyř hodin ráno a my se nesmíme jít ani vyčůrat. Je to vtip a je to neuctivé,“ štěkal po umpirové rozhodčí, která se zmohla jen na soucitné přikyvování hlavou. „Je to směšné,“ podotkl.

Na sociálních sítích se objevila poměrně velká kritika pořadatelů Australian Open, že vůbec dopustí, aby tenisté hráli tak dlouho. Zápasy by měly být, dle názorů kritizujících, citlivě v určitý čas přerušeny, bez ohledu na televizní práva a peníze z nich. Ani přítomným divákům nebylo vůbec příjemné, že jsou v areálu až do čtyř do rána. Pro hráče to bylo navíc ještě horší.

Přestože byl Murray před pátým setem pořádně rozzuřený, že si nesměl dojít ani na záchod, svou kvalitu si udržel. Kokkinakise v pátém setu po více než hodině zdolal 7:5, přičemž nečelil ani jednomu brejkbolu. Svou výhrou si vysloužil možnost vyzvat v boji o osmifinále Španěla Roberta Bautistu. A bude pevně doufat, že tentokrát nebude muset hrát hluboko do noci či dokonce do rána druhého dne...