Kanár za 19 minut i trenérova novinka. Plíšková v Melbourne vyřídila oblíbenou sokyni

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Pokud by si Karolína Plíšková měla vybrat oblíbenou soupeřku, byla by jí neposedná Kazaška Julia Putincevová, která podlehla české ranařce i v šestém vzájemném utkání na elitním okruhu. V prvním setu jí dokonce Plíšková uštědřila kanára za pouhých 19 minut, celkově zvítězila ve druhé rundě Australian Open za hodinku a čtvrt 6:0 a 7:5. „S výkonem jsem spokojená, hra mi tady zatím funguje,“ hlásila bývalá světová jednička.

Jak oblíbenou protivnicí je pro vás z herního hlediska Julia Putincevová?
Je to jedna z tenistek, se kterou se mi hraje dobře. I díky tomu, že už jsem ji víckrát porazila, se cítím daleko víc v klidu. Mám na ni dobrou hru a ona mi nemá čím ublížit. Ve druhém setu sice začala trošku kousat a více do toho chodit, ale ona jinak neservíruje a je to pro mě určitě příjemná soupeřka. Zato podmínky dnes nebyly ideální, dost foukalo a tenhle kurt je navíc docela hlasitý, takže na koncentraci to nebylo úplně lehké.

Trefila jste osm es a zahrála více vítězných míčů než nevynucených chyb (25:20). Co soudíte o svém výkonu?
Jsem spokojená. Začala jsem výborně, ona navíc dost kazila a nestíhala. Mohlo to být klidně 6:0 a 6:1, ale ve druhém setu jsem si to za stavu 2:0 a 40:0 při svém servisu zkomplikovala. Možná je ale pro mě nakonec dobré, že jsem nevyhrála úplně hladce a zahrála jsem si o trochu déle.

Soupeřka byla v prvním setu naprosto bezradná, za stavu 0:5 a 0:40 dokonce vyzkoušela podání spodem…
Přišlo mi to z její strany spíš jako zoufalost. (usmívá se) Nečekala jsem to a stála jsem docela daleko, zahrála to dobře. Nakonec jsem zareagovala ještě celkem dobře, ale pak mě prohodila. Stejně to ale nic neřešilo, spíš mi to opravdu přišlo jako známka zoufalství, že už neví, jak uhrát bod.

První set skončil po pouhých 19 minutách. Vybavíte si za poslední dobu něco podobného?
Asi ne. A když už, tak proti mně. (usmívá se) Nepamatuji si, kdy jsem naposledy vyhrála 6:0. Byla to kombinace mojí dobré hry a jejích častých chyb.

Když nepočítáme loňský ročník Australian Open, který jste vynechala, postoupila jste tady v Melbourne už poosmé v řadě do třetího kola. Dá se na něco podobného zvyknout?
Asi nedá. Samozřejmě se při tom hodí zkušenosti z velkých zápasů, ze všech zdejších kurtů i z toho, že jeden den je vedro a druhý zima. Jinak ale stejně každý zápas začíná od nuly a třeba teď mě čeká soupeřka, kterou absolutně neznám. Můžou proti vám stát holky, které jsou tu poprvé, jsou úplně nadšené a zahrají neskutečně. Nebo naopak někdo, kdo také spoléhá na bohaté zkušenosti, které vás ale můžou zbytečně dostat pod tlak. Je dobré zkušenosti mít, ale nemyslím, že by to bylo rozhodující.

Podle papírových předpokladů jste měla ve třetím kole narazit na světovou osmičku Darju Kasatkinovou, ta ale překvapivě ztroskotala na Varvaře Gračovové. Z vaší osminy pavouka zmizela také devátá hráčka žebříčku Veronika Kuděrmetovová. Co vy na to?
Popravdě ani nevím, že Kuděrmetovová byla v mé části pavouka. Pokud jsme se měly potkat v osmifinále, to je pro mě momentálně daleko. Jsou tady jiné soupeřky, které mají dobré kvality, když je porazily. Vím, že Kasatkinová prohrála, dost mě to překvapilo, včera jsem se na její zápas chvíli dívala (Kasatkinová schytala výprask od Gračovové poměrem dvakrát 1:6, pozn. red.). Ale podobná překvapení jsou vlastně skoro každý turnaj. Je tu navíc i spousta nových holek, které třeba uhrají jeden dobrý výsledek za kariéru zrovna na grandslamu, často jsou dobří i domácí hráči.

Trenér Sascha Bajin si při obou vašich zápasech na turnaji zapisoval poznámky do sešitu. To ale dříve nedělal, že?
Je to určitě novinka. Sám říkal, že si bude nějaké věci psát. Během zápasu na to moc nemá čas, utkání se nějak vyvíjí, samozřejmě mi fandí a na některé věci pak zapomene. Proto si začal dělat poznámky o nějakých chybách i dobrých věcech. Nejde o klasickou statistiku, spíš detaily o tom, jestli třeba kazím víc do autu, nebo do sítě. Pak si k tomu vždy hned něco řekneme. Mám ráda zpětnou vazbu, takže pro mě je to v pohodě.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo ženské dvouhry
Julia Putincevová (KAZ, 47.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (31.) 0:6, 5:7