Úder levačkou i údiv na tiskovce. Zahrála jsem supr zápas, raduje se Fruhvirtová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Když se Linda Fruhvirtová objevila v hlavní tiskové místnosti Melbourne Parku, byl na její tváři vidět údiv nad tím, že se dostala na stejné místo jako největší tenisové hvězdy. Talentovaná Češka si vysloužila poctu od pořadatelů parádním vystoupením ve druhém kole Australian Open, kde nedala šanci domácí divoké kartě Kimberly Birrellové (6:3, 6:2). „Je to zase nový zážitek, v takové místnosti jsem tiskovku ještě nedělala. Je to určitě hezké,“ usmívala se Fruhvirtová.

Slušně zaplněná Kia Arena, jež pojme až 5000 lidí, se stala dějištěm souboje mezi Lindou Fruhvirtovou a Australankou Kimberly Birrellovou. Ačkoliv domácí tenistku podporovala většina nadšených fanoušků, česká teenagerka se v nelehké situaci dokázala perfektně zkoncentrovat a za méně než hodinu a půl dokráčela k hladké výhře.

„Je to skvělý pocit, zahrála jsem supr zápas. Myslím, že jsem velmi dobře servírovala, hlavně když jsem to potřebovala nejvíc. Zůstala jsem klidná a pozitivně naladěná. Držela jsem se své hry a šla jsem si pro vítězství,“ libovala si Fruhvirtová, jež si poradila i s poměrně silným větrem.

„V prvním kole byl ještě silnější, takže to dnes nebylo zas tak hrozné. Byly tam nějaké poryvy, ale nepřišlo mi, že by to mělo obří vliv na nadhoz při podání,“ upřesnila 82. tenistka světového žebříčku.

Na rozdíl od prvního kola si tentokrát Fruhvirtová vyzkoušela atmosféru velkého dvorce, v jehož ochozech se nacházely tisíce diváků. „Atmosféra byla skvělá, moc jsem si ji užila. Kurt byl velký a dost zaplněný. Většina lidí samozřejmě chtěla, aby vyhrála moje soupeřka, ale fandili i dobrému tenisu. Odehrály jsme pár super výměn. Měla jsem tam i své fanoušky, slyšela jsem češtinu,“ líčila sedmnáctiletá naděje.

Ač hraje standardně pravačkou, v jedné z nejlepších výměn utkání dokonce zkusila obranný úder levou rukou. „Soupeřka zahrála náběhový úder, já jsem byla u míčku na poslední chvíli, a tak jsem ji zkusila přelobovat. Dala jsem to aspoň do kurtu, ale ona smeč nezkazila,“ vrátila se k zajímavému momentu Fruhvirtová.

Veškeré své schopnosti bude určitě potřebovat i v dalším kole, kde narazí buď na zkušenější krajanku Markétu Vondroušovou, nebo na světovou dvojku Uns Džábirovou z Tuniska. „Obě jsou to samozřejmě výborné hráčky s dobrou rukou. Čeká má super zápas. Nemám co ztratit, dám do toho všechno a uvidíme,“ dodala Fruhvirtová.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo ženské dvouhry
Kimberly Birrellová (AUS, 167.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (82.) 3:6, 2:6