Postupující Lehečka: o novém milníku, pokecu se soupeřem i teplotním skoku

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Jiří Lehečka si může odškrtnout další kariérní milník. Na Australian Open navázal na svou premiérovou grandslamovou výhru v hlavní soutěži, když si ve druhém kole poradil po čtyřsetové bitvě s vytáhlým Američanem Christopherem Eubanksem (6:4, 6:4, 3:6, 6:3). Kdo ale sledoval Lehečkovu umírněnou reakci po proměněném mečbolu, mohl si myslet, že snad český mladík zvítězil pouze v úvodním kole menšího turnaje, nikoliv na jednom ze čtyř největších tenisových svátků. Nyní už se může talentovaný Čech těšit na další výzvu v podobě souboje s Britem Cameronem Norriem.

Dlouhán Christopher Eubanks je sice hráč ze druhé stovky, v prvním kole však vyřadil šampiona z Adelaide Soon-woo Kwona. Jaké je vaše hodnocení duelu?
Hrát v dnešních podmínkách s takovým nepříjemným protivníkem nebylo nic jednoduchého. Se soupeřem jsme se dobře znali, nikdy jsme spolu sice nehráli, ale věděli jsme, co od sebe máme očekávat. Viděl jsem jeho první zápas proti Kwonovi, kde hrál velice dobrý tenis. Bohužel jsme se na kurt dostali až hodně pozdě, ale jsem rád, že jsme šli hrát. Zvítězil jsem, takže jsem maximálně spokojený.

O zmatcích pořadatelů mluvila i Markéta Vondroušová. Popíšete vaši zkušenost?
Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli budeme hrát. Když jsem se kolem šesté hodiny snažil zjistit, jestli vůbec nastoupím na kurt, tak mi řekli, že ani oni sami neví. Bylo to nepříjemné, čekal jsem tu od jedné hodiny, a když nepočítám rozehru, oběd a večeři, tak jsem jen ležel a šetřil síly. Ale stálo to za to.

Po proměněném mečbolu jste nepředvedl žádnou výraznější oslavu. Proč?
Spíš jsem si oddechl, byl jsem moc rád, že mám zápas za sebou. V posledním gemu jsem několikrát odvracel brejkbol. Když se mi povedlo vyhrát, bylo to takové zadostiučinění, že už můžu pryč, že jsem zápas zvládl.

Z kurtu jste ale neprchal, naopak jste rozdal pár cenných suvenýrů fanouškům…
Dal jsem jim potítka a hodil ručník, podepsal jsem pár míčků a šel rychle do tepla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jiří Lehečka (@leheckajiri)

Jak moc se lišilo počasí ve srovnání s prvním kolem?
Byl to velký rozdíl. První kolo jsme hráli v o dost větším teplu. I když malinko sprchlo, tak když vysvitlo sluníčko, bylo přes 30 stupňů. Tentokrát jsme hráli přibližně v 15 stupních, byla tma, hodně foukalo, míč se choval o dost jinak, z rakety tolik neodletěl.

Ve třetím kole vás čeká Cameron Norrie, kterého jste potrápil předloni na Davis Cupu i nedávno v Aucklandu. To už vypadá na menší sportovní rivalitu…
Známe se moc dobře, jsme přátelé. Před našimi zápasy druhého kola jsme se půl hodiny bavili v šatně, diskutovali jsme třeba o přerušeném programu. Cameron je fajn kluk a na utkání se určitě těším. Je to třetí kolo, budu muset vytasit všechny karty, co mám.

Postup do třetí rundy na grandslamu je pro mnohé kvalitní hráče kariérním maximem, namátkou to platí třeba pro Serhije Stachovského. Jak vnímáte tento milník?
Ani nad tím moc nepřemýšlím, protože v soutěži pořád jsem. Budu to moct víc popsat až poté, co skončí turnaj. Je to slušný výsledek, jsem za něj moc rád, hlavně už jsem překonal tu smůlu z prvních kol, která se se mnou táhla minulý rok. Určitě se budu snažit, abych nezůstal jen u třetího kola.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo mužské dvouhry
Christopher Eubanks (USA, 116.) – JIŘÍ LEHEČKA (71.) 4:6, 4:6, 6:3, 3:6