Vondroušová po obratu: Čekaly jsme deset hodin, bylo to těžké a šílené!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Markéta Vondroušová je i přes svůj nízký věk velmi zkušenou tenistkou, zocelenou mnoha grandslamovými i reprezentačními bitvami. I ona ale byla na Australian Open zaskočena podivně uvažujícími pořadateli, kteří účastníky turnaje v Melbourne Parku místy přiváděli k šílenství. Třiadvacetiletá Vondroušová si naštěstí se všemi nástrahami poradila a po vítězství 5:7, 6:1 a 6:4 v prvním kole nad Američankou Alison Riskeovou-Amritrajovou se mohla zeširoka usmívat.

Popíšete, jakými peripetiemi jste si musela za poslední dva dny projít?
Měly jsme hrát včera poslední rundu, ale program se přerušil kvůli vedru a potom kvůli dešti. Pořadatelé rušili zápasy, takže jsem myslela, že už hrát nebudu. Pak nás najednou dali na kurt v jedenáct večer, kdy nebylo vidět. A za půl hodiny začalo pršet.

Chtěla jste hrát, nebo utkání odložit na dnešek?
Říkala jsem, že je mi to v podstatě jedno, ale že je lepší hrát další den než o půlnoci. Soupeřka však hrát chtěla a dál se o tom nediskutovalo. Bylo to těžké. Chtěla jsem se s tím smířit, ale nějak to nešlo. Ve tmě to bylo hrozné, člověk už je v noci mimo. Čekaly jsme deset hodin, bylo to šílené. Myslím, že jsme měly hrát až dnes od nuly. Je to poučení pro příště, že se musíme víc ozvat. Je šílené, když pořadatelé ví, že bude pršet, a dají nás na dvacet minut hrát.

Jak jste trávila nekonečné čekání?
Vztekáním se! (usmívá se) Polehávala jsem tady v areálu a sledovala ostatní zápasy. Včera to bylo fakt náročné, byly jsme tady přibližně od poledne. Dnes to bylo lepší, už jsem věděla, že mě přesouvají na jiný kurt a že půjdu hrát.

Zatímco včera bylo v Melbourne před deštěm úmorné vedro, dnes teplota nedosáhla ani na dvacet stupňů. Co soudíte o zdejším počasí?
Počasí je prapodivné. Včera jsem se rozehrávala a bylo to maso, takže chápu, že pořadatelé program přerušili. Pak ještě pršelo, bylo to všelijaké.

Utkání bylo včera přerušeno za stavu 1:4 v první sadě, tu jste v dnešní dohrávce nakonec těsně ztratila. V rozhodujícím setu jste doháněla manko 2:4. Vrátíte se ještě k vývoji zápasu?
Už jsem ani nedoufala, že by první set byl tak vyrovnaný, jelikož mi včera utekl začátek. Počítala jsem s tím, že pokud chci zvítězit, budu muset hrát tři sety. Dnes jsem se cítila mnohem líp, i když byla trochu zima. Soupeřka hrála ve třetím setu dobře, bylo to o pár míčcích. Za stavu 2:4 už to vypadalo docela blbě, ale pak jsem zahrála dobře gem na returnu. S ní je to strašně těžké, protože hraje nepříjemně a kurty jsou tady rychlé. Doufala jsem, že udělá pár chyb, což se nakonec i stalo.

Loni jste kvůli zranění zmeškala Roland Garros, Wimbledon i US Open. Jaký je pro vás po roce návrat na grandslam?
Dobrý, ale pořadatelé mi to s tím plánováním zkomplikovali. (usmívá se) Bylo to fakt náročné, včera jsem se dostala do postele až po půlnoci a dnes ráno už jsem byla na rozehrávce. Jsem ale ráda, že jsem si to kolo nakonec vybojovala.

Už ve čtvrtek, tedy zítra, se utkáte pozdě večer na centrálním dvorci Roda Lavera se světovou dvojkou Uns Džábirovou. Co říkáte na tuto výzvu?
Tušila jsem, že s ní půjdu někam na velký kurt a že to bude večer. Ať už zápas dopadne jakkoliv, bude to pro mě skvělá zkušenost. Ona je favoritka, já můžu jenom překvapit. Těším se na to. Pozdní utkání už jsem tady hrála, takže mě nečeká žádná novinka.

Jak se vám proti Džábirové hraje?
Ona je super holka a hodně šikovná tenistka. Když hraje dobře, je to pekelné. Čopy a kraťasy máme podobné, takže by mohly být zajímavé výměny. Hrály jsme spolu loni ve Stuttgartu na antuce, která je podobně rychlá jako beton (Džábirová na tamním halovém turnaji zvítězila 4:6, 6:2 a 6:3, pozn. red.).

Na Australian Open vás čeká také čtyřhra po boku vaší dobré kamarádky Miriam Kolodziejové, s níž jste tady získala v roce 2015 juniorský titul. Jaký je to pocit se nyní společně vrátit do Melbourne?
Je to super. Když jsem věděla, že budu mít chráněný žebříček, tak jsem Miri říkala, že se musí dostat do první stovky žebříčku, abychom mohly startovat na Australian Open. Ona pak měla neskutečné výsledky, takže jsme se opravdu dostaly. Obě jsme nadšené.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
Alison Riskeová-Amritrajová (USA, 49.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (86.) 7:5, 1:6, 4:6