Získal jsem obrovské zkušenosti, ví po čtyřech výhrách Svrčina. Blýskl se i dobrým skutkem

- David Schlegel, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Premiérová účast dvacetiletého Dalibora Svrčiny v hlavní soutěži grandslamu skončila po postupu z kvalifikace ve druhém kole. Český tenista nenavázal na výkon proti Španělu Munarovi a s nasazeným Japoncem Jošihitem Nišiokou tahal v naprosto odlišných podmínkách po celý zápas za kratší konec. Přesto může být se svým vystoupením na úvodním podniku velké čtyřky nadmíru spokojen. „Teď mě mrzí prohra. Později budu mít z turnaje větší radost. Za to, jak jsem zde zahrál, jsem samozřejmě rád. Vyhrál jsem čtyři těžké zápasy a získal obrovské zkušenosti. Bude to určitě místo, na které se budu rád vracet,“ zhodnotil svou australskou misi tenista původem z Ostravy.

Jak jste viděl dnešní utkání 2. kola s Japoncem Nišiokou?
Bylo samozřejmě náročné. Čekal jsem, že takto podobně bude hrát. Měl jsem připravenu taktiku. Byly tam světlé chvilky, ale bohužel i dost gemů, které jsem soupeři odevzdal. Nedělal moc chyb a hrál nepříjemně. Já občas v některých gemech dělal dost snadných chyb. To dnes asi rozhodlo.

Ztratil jste hned na začátku servis, podobně jako v utkání s Munarem. Tentokrát jste si ho v dalším průběhu setu nevzal zpátky. Proč to nešlo?
Hrál úplně jiný tenis než předchozí soupeři. Trochu jsem s tím počítal. Tím, jak je malý a má specifický styl, jsem se musel ze začátku na jeho hru trochu adaptovat. Nepříjemně podával – sice ne nijak rychle, ale šlo o prvního leváka, se kterým jsem zde hrál. Hodně mě servisem vyháněl z kurtu. Dnes byly i jiné podmínky, míče tolik neskákaly. Hrálo se večer a byla zima. Byl to úplně jiný zápas než ty ostatní.

I ve druhém setu jste na začátku ztratil podání, poté jste ale dokázal otočit na 4:3. To byla asi vaše nejpovedenější pasáž, že?
V tu dobu jsem hrál dobře. Soupeř vypadal trochu nalomeně. Za stavu 4:3 zahrál dobře na servisu. Je škoda, že hned další gem byl jedním z těch, které jsem vyloženě odevzdal. Byl plný chyb, které tito protivníci trestají a pak už si to pohlídají.

Zápas nabídl i pár sporných okamžiků. Můžete je trochu přiblížit?
Občas mi přišlo, že soupeř zahrál kousek do autu nebo já naopak těsně do dvorce. To je spíš spojeno s koncentrací. Rozhodilo mě to více, než by mělo. Snažil jsem se na to zapomenout a jít dál, dnes jsem se ale snadno nechával rozhodit. Na utkání jsem skoro celý den čekal, což také nebylo snadné. Byl jsem po těch čtyřech zápasech už takový roztěkanější. Soupeř byl zkušenější a tohle si jistě pohlídal lépe.

V hledišti bylo poměrně mnoho Japonců, kteří soupeři vytvořili takřka domácí atmosféru. Mělo to na vás vliv?
Myslím, že ne. S tím, že někde lidé více fandí soupeři, musí člověk počítat.

Dnes bylo o 23 stupňů chladněji než včera. Nemrzí vás trochu, že jste nehrál spíše v úterním vedru?
Ani ne. Bylo by to úplně jiné a fyzicky náročnější. Při jeho vysokých forhendových liftech by mu míče skákaly ještě výše. Dnes zase naopak těžil z toho, že má výborný bekhend, který hraje jen těsně nad sítí. Míče po něm tolik neskáčou.

Ve třetím setu vám utekl začátek. Poté jste sice dokázal soupeře brejknout, drama se ale nekonalo...
Mrzely mě prohrané dva sety. Za stavu 0:2 už je to těžké. Řekl jsem si, že pořád budu hrát a něco zkoušet. Nechtěl jsem se soustředit na to, kolik to je. Už se s tím ale moc dělat nedalo. Uhrál jsem ještě alespoň dva gemy.

Rafael Nadal dnes prohrál, na vašeho vysněného soupeře byste tedy v případě postupu ve třetím kole stejně nenarazil. Sledoval jste, jak dopadl?
Viděl jsem většinu zápasu. Od druhého setu jsem koukal na obrazovku a viděl, že není úplně zdravotně v pořádku a prohrává.

Jak celkově hodnotíte vaše vystoupení v Austrálii?
Teď mě samozřejmě mrzí prohra. Spíše než kvůli výsledku jsem na sebe naštvaný proto, že jsem se nedokázal více koncentrovat a podat o něco lepší výkon. Ale stalo se. Později budu mít z turnaje větší radost. Za to, jak jsem zde zahrál, jsem samozřejmě rád. Vyhrál jsem čtyři těžké zápasy a získal obrovské zkušenosti.

Mezi juniory jste zde s Jonášem Forejtkem vyhráli grandslamovou čtyřhru. Nyní jste v Melbourne zaznamenal nejlepší výsledek dospělé kariéry. Je Austrálie v něčem speciální?
Vyhraný grandslam po boku Jonáše byl také velký úspěch. Letošní výhry řadím výše, ale vyhrát grandslam mezi juniory má určitě také něco do sebe. Mám na to hezké vzpomínky. Vždy se mi zde moc líbilo. Zdejší areál mám asi nejradši ze všech.

V kvalifikaci jste údajně půjčil jednomu ze soupeřů boty. Že by vám po dobrém skutku přinesla štěstí pověstná karma?
(smích) Takto jsem to nebral. Udělal bych to samozřejmě znovu. Jednou se mi na Wimbledonu stalo, že jsem si zapomněl tričko. Tehdy jsem si ho také půjčil od Španěla Álvareze Varony, jenž nosil stejnou značku jako já. Když se mě zde Argentinec Facundo Díaz Acosta, s nímž se dobře znám, zeptal, jestli bych neměl náhradní boty, řekl jsem mu, že není problém.

Zápas ve vyhraných botách vyhrál. Vrátil vám je?
Nejprve jsem mu řekl, ať si je nechá. Když jsem se ale následně kvalifikoval, tak jsem mu řekl, že je asi přeci jen budu potřebovat (smích). Takže mi je vrátil.

Stala se Austrálie vaším oblíbeným místem?
Měl jsem ji rád vždycky. Už od první návštěvy se mi zdejší prostředí líbilo – jak kurty, tak venkovní okolí. Bude to určitě místo, na které se budu rád vracet. Hodně jsem si zde užil i týmový United Cup.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo mužské dvouhry
DALIBOR SVRČINA (216.) – Jošihito Nišioka (JPN, 33.) 3:6, 4:6, 2:6