Čekání, které stálo za to. Austrálie je pro mě speciální, libuje si po deštivém triumfu Krejčíková

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Zatímco v úterý byla utkání na venkovních kurtech v Melbourne přerušena na tři hodiny kvůli neúnosnému vedru, ve středu zápasy o více než šest hodin posouval déšť. Když se navíc začalo hrát, byla v dějišti úvodního grandslamu sezony velká zima – o celých 23 stupňů méně než předešlý den. Barbora Krejčíková se však s podmínkami vyrovnala s bravurou a jednadvacetiletou Francouzku Claru Burelovou vyprovodila za necelou hodinu a půl 6:4, 6:1.

„Vyhrála jsem ve dvou setech proti nepříjemné soupeřce, která tu už díky kvalifikaci hrála více zápasů a byla už na zdejší kurty zvyklá. Hodně jsem hru mixovala. Ze začátku na ni něco platilo, ale ve druhém setu už ne, tak jsem to musela změnit. Nejdůležitější bylo hrát agresivně, je to spíše defenzivní a běhavá hráčka,” hodnotila zápas Krejčíková.

Nasazená dvacítka se dozvěděla, že má ve středu nastoupit na dvorec už v jedenáct hodin místního času, až hodinu před půlnocí předešlého dne. „V areálu jsem byla dnes už od půl deváté a začátek zápasu se pořád kvůli dešti posouval. Ale i když to bylo náročné, nakonec to určitě stálo za to. Jsem ráda, že jsem se na kurt dostala a že jsem to i přes tak těžké podmínky dobře zvládla,” radovala se po zápase.

Celý první set mrholilo a utkání dokonce muselo být dvakrát na krátký čas přerušeno. Na kurtu navíc byla velká zima a občas se zvedal silný vítr. „Přestávky mi nijak nevadily. Kurt byl mokrý a bylo lepší hru přerušit a počkat, až to uschne. Bylo to tak správně, protože jinak by nám hrozilo zranění. Věřila jsem, že po návratu na kurt budu hrát stejně dobře jako před pauzou.”

Burelová sice na začátku Krejčíkové odskočila na 2:0, ale pak jí dělala chytrá hra rodačky z Ivančic velké problémy a Krejčíková vyhrála pět her v řadě. Francouzka ještě snížila na 4:5, ale následně neudržela servis. „Soupeřka byla jako juniorka světovou jedničkou, takže nějaké kvality určité má. Bylo jasné, že se jí nějaký gem někdy sejde a něco uhraje. Snažila jsem se ale být v klidu a věřila, že ji zase brejknu a ten set urvu,” popisovala Krejčíková, která ve druhém setu už jasně dominovala.

Ve třetím kole se střetne s přemožitelkou Petry Kvitové Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou. „Neříkejte mi, s kým hraju. Nechci to vědět. Nikdy se na pavouka nekoukám, jen mi bylo řečeno, že jsem v horní půlce a začínám v pondělí. To bylo všechno, co mi trenér řekl. Beru to prostě zápas od zápasu. A zítra s tou další soupeřkou nehraju, takže nad tím nechci přemýšlet už dnes. Jsem ráda, že jsem vyhrála tohle kolo a chci si tu dnešní výhru užít a mít z ní radost. Oslavit ten moment teď a tady. Spíš se soustředím na zítřejší čtyřhru, dneska se budeme bavit o soupeřkách na debla,” vysvětlila Krejčíková své zvyky.

Pro Krejčíkovou je Austrálie oblíbenou destinací. Zažila zde úspěchy mezi juniorkami a nakonec zde prorazila i mezi ženami. „Před třemi lety jsem tu zažila velký postup na grandslamu a moc ráda vzpomínám i na své největší juniorské úspěchy. V roce 2013 jsem zde hrála finále deblu a rok předtím čtvrtfinále singlu. Austrálie je pro mě speciální a vždycky se mi tady líbilo. Je to tu prostě jiné, unikátní, daleko od Evropy. Mám to tady zkrátka ráda,” dodala na závěr Barbora Krejčíková.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (23.) – Clara Burelová (FRA, 130.) 6:4, 6:1