Hráz jménem Kalininová. Všechno mi vrátila, nedala mi moc šancí, mrzí Kvitovou

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Čelenku sundala už po devátém gemu, ani to ale nepomohlo Petře Kvitové k prolomení defenzivní hráze Ukrajinky Anheliny Kalininové. Česká lvice kupila příliš mnoho chyb, zároveň nebyla schopná utnout maratonské výměny, které přesahovaly i dvacítku úderů. Konečné skóre utkání druhého kola Australian Open znělo po necelých dvou hodinách boje 5:7 a 4:6.

Jaký máte dojem z dnešního zápasu?
Samozřejmě nejsem nadšená, ale zároveň vím, že jsem tam nechala všechno a snažila jsem se to nějak zvládnout. Zkoušela jsem čopované údery i kraťasy, ale soupeřka hrála velmi slušný tenis, nedala mi moc šancí na obrat a zasloužila si vyhrát. Přišlo mi, že se skvěle pohybuje a že jí moje hra sedí. Všechno mi vrátila. Servis mi dnes úplně nepsal, hlavně ten první, což by bylo důležité pro případný obrat.

V Melbourne dnes rozhodně nepanují vedra, přesto jste působila už v prvním setu velmi unaveně…
Bylo to spíše těmi dlouhými výměnami a gemy, což bylo fyzicky náročné. Hodně jsem se potila, takže jsem se musela dost utírat. Pak mi klouzala i raketa a forhendy byly strašné.

Do jaké míry byl rozhodující 16minutový gem, v němž vás soupeřka brejkla na 5:6?
Určitě to byl nejdůležitější gem, měla jsem si ho vzít. Možná by to dopadlo jinak, možná úplně stejně. Na kdyby se ale v tenise nehraje. Celý první set trval hodně dlouho. Mrzelo mě to, protože jsem měla i nějaké brejkboly.

Loni vás výrazně trápily zdravotní potíže. Jak jste na tom nyní?
Tělo mi zatím drží. Jsem ráda, že tam není nic hrozného, kvůli čemu bych nemohla hrát nebo trénovat. Udělali jsme dobrou přípravu, jsem zpevněnější a všechno dobře funguje. Loni to opravdu nebylo moc příjemné, bylo to náročné na psychiku.

Jak hodnotíte letošní australské turné, které zahrnovalo kromě Australian Open také týmový United Cup a turnaj v Adelaide?
Nejlepší byl United Cup! (usmívá se) Se vším všudy: týmově, herně i rozpoložením. Byl to pro mě skvělý začátek roku, celý měsíc jsem předváděla dobrý tenis, i když druhé kolo na grandslamu není kvalitní výsledek.

Do Melbourne se letos po dvou covidových ročnících naplno vrátili diváci. Těší vás, že jste se dočkala opět normálního Australian Open?
Za znovu plné stadiony jsem ráda, dneska ale diváci kvůli deštivému počasí neměli moc na výběr. (usmívá se) Na covidové období už nechci vzpomínat, bylo to pro všechny něco hrozného a vzalo mi opravdu spoustu energie. I když jsem dneska prohrála, plná aréna byla určitě skvělá. Fanoušci nás hnali a i tenis se jim myslím líbil.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo ženské dvouhry
Anhelina Kalininová (UKR, 39.) – PETRA KVITOVÁ (15.) 7:5, 6:4