Bitva proti světové trojce! Škoda, že to nevyšlo, smutnil Macháč. Co mix s Katkou?

- David Schlegel, Marek Bartošík, Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Tomáš Macháč se rozhodně nemá za co stydět. Favorizovanému Casperu Ruudovi, třetímu hráči světového žebříčku, byl více než důstojným soupeřem. Nakonec mu podlehl po setech 3:6, 6:7(6), 7:6(5) a 3:6. „Vzhledem k okolnostem jsem hrdý na to, jaký výkon jsem dnes podal,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro Tenisový svět.

Český hráč nestíhal pouze v první sadě. Pod zataženou střechou si nechal vzít podání za stavu 2:3, načež Ruud set dopodával. Od toho momentu už bylo utkání 1. kola Australian Open rovnocenným soubojem.

Ve druhém dějství se Macháč nechal brejknout na 5:6, aby si pak v dalším gemu hned vzal podání přes čistou hru zpět. V tiebreaku byl šťastnější rodák z Osla a odskočil do průběžného vedení 2:0.

Ve třetím setu si oba tenisté po celou dobu drželi servis, rozhodnout musel tiebreak. V něm Macháč tahal za delší provaz a pohledný duel dospěl do čtvrté sady. 

Casper Ruud se v ní mohl spolehnout na svůj servis, který ho zdobil už od začátku klání. Velkou bitvu rozhodla sedmá hra, z vítězství se tak mohl po třech hodinách a 15 minutách radovat norský tenista. Jedním z hlavních faktorů úspěchu norského tenisty byl i počet nevynucených chyb, kterých berounský rodák napáchal 54, tedy o 24 více než jeho soupeř.

„Začátek byl trochu nervóznější, pak jsem ale zvolil dobrou taktiku a hrál jsem dobrý tenis. Potom už to bylo o kousíček, čtvrtý set byla bitva od začátku. Měl jsem brejkbol na 4:2, jenže jsem ho nevyužil, naopak on mi následně hned vzal podání,“ smutnil Tomáš Macháč.

Co vás na svém působení v Austrálii nejvíce mrzí?
Nejvíce mě mrzí, že jsem si tady udělal výron. Byl jsem v přípravě nemocný, bojoval jsem spíše sám se sebou. Mohl jsem přijet v lepší fyzické formě, celkově jsem toho moc neodehrál. Vzhledem k okolnostem jsem hrdý na to, jaký výkon jsem dnes podal.

Jak jste se cítil po zdravotní stránce v dnešním zápase?
Zdravotně jsem byl v pořádku, ale dostával jsem hrozné křeče. Snažil jsem se dát dohromady, což se mi docela dařilo, nicméně jsem tomu musel trochu uzpůsobit svou hru.

Utkání se odehrálo v aréně Margaret Courtové, která pojme 7500 diváků. Vyhecovalo vás to?
Samozřejmě, užil jsem si to. Jen ten začátek byl nervóznější, čím více podobných zápasů ale odehraju, tím lepší výkony budu v úvodních setech předvádět.

Co říkáte na atmosféru? Často jste interagoval s publikem, fanoušky jste hecoval.
Výborná. Fandilo se na obě strany, diváci si zápas užívali. Stejně tak i já.

Jak se vám dařilo bojovat s kvalitním servisem vašeho soupeře?
Musí něco umět, je třetí na světě. Má výsledky na antuce i betonu. Zezadu hraje výborně, tvoří spíše z forhendu. Z bekhendu hraje vysoké spiny. Servíroval moc dobře, lítalo mu to kolem 215 km/h. Pak jsem si na to už trochu zvykl a returnovalo se mi o něco lépe.

V zápase jste často chodil na síť, z 80 pokusů jste uspěl v 55 případech…
Musel jsem uzpůsobit hru tomu, jak jsem se na kurtu cítil. Soupeři to úplně nechutnalo, narušil jsem jeho rytmus. Taktika to byla výborná, škoda, že to nevyšlo do konce.

Jak se vám v Austrálii líbí? Vloni i letos jste tu podával kvalitní výkony.
V Austrálii to mám rád. Když sem člověk letí, tak je to na tři týdny až měsíc. Užívám si to tu, v Melbourne to mám asi nejraději. Pomáhá i to, že se tu vždy sejdeme s přítelkyní, i když to raději musím zaklepat. Kurty jsou tady dost rychlé, míče dost lítají, což je pro mě ideální.

Jaký je váš následující program? Je ve hře mix s vaší partnerkou?
Mix tady s Katkou pravděpodobně neodehraji. Program proberu s trenérem, záleží hlavně na tom, jak se budu cítit. Chtěl bych si zahrát challenger v Belgii, ovšem uvidíme, jak na tom budu.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (110.) – Casper Ruud (NOR, 3.) 3:6, 6:7(6), 7:6(5), 3:6