Fruhvirtová ustála odchod soupeřky i těžké podmínky. Vyrovnala jsem se s nimi dobře, líčí

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Hrálo se v obrovském vedru a dusnu, v němž se těžko dýchalo i divákům v hledišti. Linda Fruhvirtová (82.) si přesto dokázala s těžkými podmínkami poradit a za hodinu a 14 minut porazit domácí Jaimee Fourlisovou (160.) 6:0, 6:4. Dvacet minut po skončení zápasu pak australští organizátoři na venkovních kurtech s ohledem na zdraví hráčů na tři hodiny všechny zápasy zastavili.

Starší ze sester Fruhvirtových držela od začátku otěže zápasu bezpečně v rukou. Dokázala se zkoncentrovat na všechny důležité míčky a nadělila soupeřce, která na turnaji startovala díky divoké kartě od organizátorů, v prvním setu kanára. „První zápas je vždycky zrádný. Jsem ráda, že jsem to dneska zvládla ve dvou setech, protože tady bylo obrovské vedro. Brzy poté, co jsme dneska dohrály, byla hra přerušena. Jsem moc ráda, že jsme to stihly,“ cítila Linda Fruhvirtová úlevu. 

Fourlisové příliš nelétalo podání, dělala více nevynucených chyb a nebyla Češce rovnocennou konkurentkou. „Na kurtu jsem se cítila dobře a přišlo mi, že jsem hru měla docela pod kontrolou,“ popisovala Fruhvirtová. 

Australanka po prvním setu odešla na toaletu a vrátila se až po pěti minutách. „Šla se převléci a možná se mě snažila trochu dostat z rytmu, ale v klidu jsem si poseděla ve stínku. Počítala jsem s tím, že nebude zpátky za dvě minuty. Po prvním setu chtěla něco změnit, přišlo mi to normální,“ nenechala se vyvést z rovnováhy.

Druhý set už byl o poznání vyrovnanější. Fruhvirtová sice vedla 2:0, ale soupeřka srovnala a v pátém gemu si Fourlisová vypracovala vedení 30:0 na returnu. „Bylo důležité, že se mi podařilo můj servis udržet. Díky tomu jsem ve druhém setu pořád vedla, i když to bylo už těsnější. Na jedné straně bylo hodně ostré sluníčko a na servis mi vždycky na chvilku zmizel míček. Bylo to ale pro obě stejné a popasovala jsem se s tím dobře,“ hodnotila Češka.

Mladší sestra Brenda tady ve velkých vedrech dokázala zvládnout těžké a dlouhé bitvy a postoupit do hlavní soutěže. I Linda v boji s vedrem obstála na výbornou. „Nestrávila jsem na kurtu zas tak dlouho, navíc mně nikdy nevadilo hrát dlouho v horku nebo vlhku, takže jsem se s podmínkami vyrovnala dobře,“ svěřila se velká bojovnice. 

Fruhvirtová očekávala, že její soupeřkou bude ve druhém kole Estonka Kaia Kanepiová (29.). Ta se však s vedrem vyrovnat nedokázala. I když ve druhém setu podávala na vítězství, nakonec ve třetím setu fyzicky zcela odpadla.

„Kanepiová tu loni byla ve čtvrtfinále. Překvapilo mě, že s ní nebudu hrát. Nakonec mě čeká Kimberly Birrellová (167.). Bude hrát doma a určitě bude chtít vyhrát, ale to já také. Věřím, že to bude výborný zápas, dám do toho všechno,” dodala Linda Fruhvirtová, která v Melbourne hraje grandslam poprvé. „Každý grandslam je jiný, ale v Melbourne se mi moc líbí, je to klidné a hezké město s historickými budovami a řekou,“ pochvalovala si na závěr našeho rozhovoru.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
LINDA FRUHVIRTOVÁ (82.) – Jaimee Fourlisová (AUS, 160.) 6:0, 6:4