Dobrá zpráva navzdory porážce. Koleno mě nebolí, rehabilitovala jsem tři měsíce, říká Martincová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Nezastavitelný uragán se snesl na Terezu Martincovou v aréně Roda Lavera, kde ji v prvním kole Australian Open vyřadila jedna z favoritek na trofej Aryna Sabalenková. Vítězka nedávného turnaje v Adelaide přestřílela Martincovou na vítězné míče 29:7, odvrátila všech pět brejkbolů a díky ideální kombinaci dělových a chytře zahraných úderů dokráčela za pouhou hodinu a devět minut k vítězství 6:1 a 6:4. Martincová má však pro své fanoušky i dobrou zprávu, jelikož mezi sezónami vyřešila vleklé potíže s kolenem.

Máte za sebou zápas proti jedné z hlavních favoritek turnaje Aryně Sabalenkové, navíc v aréně Roda Lavera. Jaká to byla zkušenost?
Určitě to byl na začátek turnaje přísný a krutý los. Na jednu stranu to byla skvělá zkušenost, protože s mou pozicí se na takový kurt jen tak nedostanu. Bohužel jsem ale prohrála, takže nadšená z toho nejsem. Aryna mi momentálně přijde dost našláplá a sebevědomá.

V čem je její síla?
Aryna hodně určuje hru, má výborný servis, chodí do returnů a z prvních třech míčů chce mít maximální tlak. Nechce vás vůbec nechat hrát, riskuje ze všeho, celkově je to hodně o ní. Snažíte se přežít. Pak dostanete jednu nebo dvě šance a o nich to je. V prvním setu jsem bohužel při svém brejkbolu minula return o pár centimetrů. Pro mě je špatné, že neumím určovat tempo hry od prvního úderu. Potřebuju se dostat do rytmu, což mi ona nedovolila.

Jaký výkon podala Sabalenková na podání, s nímž se dříve dlouho trápila?
I za stavu 0:40 dokáže neskutečně zaservírovat. Na její bomby se dá zvyknout, ale její neuvěřitelnou zbraní je to, že umí velmi chytře měnit servis. Po podání o 190 kilometrech za hodinu dá třeba proti brejkbolu kick 120 kilometrů za hodinu.

Loni jste tady v Melbourne po prohře s Camilou Giorgiovou řekla, že je to největší ranařka, se kterou jste hrála. Jak je na tom ve srovnání s ní Sabalenková?
Giorgiová do toho pálí stále stejně. Sabalenková je chytřejší, a proto je lepší. Svou hru umí měnit, údery má více pod kontrolou a velmi dobře je umisťuje. Aryna je pro mě aktuálně jedna ze tří nejlepších tenistek.

V hlavní soutěži grandslamu jste hrála už poosmé za sebou, což je velká změna oproti předchozímu období, kdy jste se v pavouku objevila jen zřídka. Co si o této statistice myslíte?
Jsem za to ráda, chci být co nejvíc stabilní. Hlavně v ženském tenise jsou výkony nahoru dolů. Kdykoliv může přijít jakákoliv hráčka a vystřílet vás. Mým cílem také je, abych byla zdravá, protože loňský rok byl pro mě protrápený. Odsouhlasila jsem, že sezónu odehraju se zraněným kolenem. V tenise je ale velmi důležité být zdravý.

Jak jste se mezi sezónami věnovala bolavému kolenu a v jakém stavu je teď?
Rozhodla jsem se, že koleno musí být v pořádku, a proto jsem poctivě rehabilitovala. Věděla jsem, že druhou sezónu s bolestmi už absolvovat nemůžu. A operace nepřipadala v úvahu. Bohužel jsem ani nevěděla, že jsem celý minulý rok hrála s natrženým křížovým vazem. Teprve když jsem šla s kolenem na magnetickou rezonanci, ptali se mě, zda vím o momentu, kdy se něco stalo. Věděla jsem, že mě koleno bolí, ale nevěděla, že je to až tak vážné. Hrála jsem s prášky proti bolesti, asi proto jsem si ničeho nevšimla.

Primární problém ale zůstává stejný: mám malé čéšky a kvůli tomu porušené vazy i úpony. Zatím to právě i díky rehabilitacím vypadá skvěle. Jsem zdravá a koleno mě nebolí, za což vděčím doktorům i svému kondičnímu trenérovi, který to maximálně podchytil. Makali jsme tvrdě tři měsíce.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
Aryna Sabalenková (5.) – TEREZA MARTINCOVÁ (74.) 6:1, 6:4