České teenagerky v pondělí neuspěly. Sáru Bejlek i Brendu Fruhvirtovou dohnalo v prvním kole zdraví

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Dvě nejmladší účastnice ženského pavouka se do hlavní soutěže probojovaly z kvalifikace. Patnáctiletou Brendu Fruhvirtovou i šestnáctiletou Sáru Bejlek stál postup spoustu sil a ač obě končily kvalifikační boje vítězně, tak s pořádně rozbitým tělem. Bejlek před startem hlavní soutěže tři dny prakticky netrénovala a snažila se dát do pořádku poraněné tříslo, Fruhvirtová zase měla problémy se zadním stehenním svalem a pravým zápěstím.

Obě české teenagerky by si mohly misi v Austrálii prodloužit, protože by mohly startovat v kategorii juniorek. Místo toho však budou léčit zdravotní šrámy.

Sára Bejlek proti Barboře Krejčíkové držela krok do stavu 3:3. Pak ztratila dobře rozehraný gem na servisu, když její soupeřce pomohlo k obratu v gemu neskutečné prasátko. A od té doby už Krejčíková na kurtu dominovala. „Byla to pro mě dobrá zkušenost. Jsem ráda, že jsem se probojovala do hlavní soutěže a že tu můžu být. Mám se pořád co učit. Projevily se Bářiny zkušenosti, je to výborná hráčka. Měla jsem i trošku smůlu, nemůžu chtít rovnou všechno. Úplně jsem se po těch dnech bez pořádného tréninku necítila, kurt mi přišel trochu rychlejší než ty ostatní,“ svěřila se s bezprostředními pocity.

Bejlek podruhé v řadě dokázala postoupit na grandslamu z kvalifikace do hlavní soutěže. Tam znovu podlehla soupeřce konečným skóre 3:6, 1:6. V New Yorku ji přemohla Ruska Ludmila Samsonovová, v Melbourne krajanka Barbora Krejčíková. „Nebyla jsem dneska tak nervózní jako v Americe. Cítila jsem se trochu lépe i proto, že jsem tu měla trenéra. Cítila jsem bohužel trochu třísla. Nechci se vymlouvat, ale bohužel mě to trochu omezovalo. Moc jsem toho teď za ty tři dny volna nenahrála a snažila se to spíš vyléčit, ale moc se mi to nepovedlo,“ pokrčila rameny.

Celé své vystoupení v Melbourne ovšem hodnotí pozitivně. „Chtěla bych poděkovat rodině, trenérovi, fyzioterapeutovi, kondičnímu trenérovi, ti za mé výkony vyloženě můžou, a pak taky sponzorům, kteří mi moc pomáhají. Jsem ráda, že na těch nejlepších akcích hraju nejlíp. Kvůli grandslamům přece tenis hrajeme,“ dodala Sára Bejlek.

I Brenda Fruhvirtová se soupeřkou na začátku držela krok. Sice v jednu chvíli ztrácela 3:5, ale s přehledem vyhrála oba následující gemy a v jedenácté hře si vypracovala vedení na příjmu 0:40. „To byl klíčový moment zápasu. Necítila jsem se v tu chvíli vůbec dobře ve výměnách a nezahrála jsem to, co jsem chtěla. Měla jsem nahrané míče a udělala jsem z nich nevynucené chyby. Pak už se ukázalo, jak je soupeřka zkušená,“ hodnotila Brenda Fruhvirtová utkání.

Fruhvirtová bojovala i ve druhém setu, ale už to prostě nešlo. „Už jsem se nějak nemohla chytit. Nejsem úplně typ hráče, který prohry svádí na zranění nebo bolest, pokud to není fakt něco vážného, ale musím říci, že mě dneska nějak chytl zadní stehenní sval a pravé zápěstí, takže to nebylo úplně ono, ale nechci porážku svádět na tohle,“ říkala smutně po zápase Brenda, která zatím v Melbourne zůstává a v úterý bude sledovat duel své sestry Lindy. Tu čeká v prvním kole Australanka Jaimee Fourlisová.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (136.) – Aljaksandra Sasnovičová (38.) 5:7, 2:6
BARBORA KREJČÍKOVÁ (23.) – SÁRA BEJLEK (175.) 6:3, 6:1