Taktika fungovala do puntíku, pochválil budoucího trenéra šťastný Svrčina

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Životního úspěchu dosáhl na Australian Open dvacetiletý Dalibor Svrčina. Po těžkých a nakonec úspěšných bojích v kvalifikaci dokázal v prvním kole porazit hladce Španěla Jaumeho Munara 6:3, 6:2, 6:2 a postoupil poprvé v kariéře do druhého kola grandslamu.

„Soupeř neskutečně nastoupil hned do čtyřminutové rozehrávky a začal do toho strašně střílet. Hodně trénuje i s Rafaelem Nadalem a zdálo se mi, že chce působit hodně nahecovaně. Pak v zápase byl ale úplně jiný. Nechával mě hrát, z forhendu hodně spinoval, ale postupně jsem začal cítit, že přes bekhend by to mohlo jít. V bekhendových výměnách jsem ho pak přehrával,“ vyprávěl šťastný Svrčina.

Začátek utkání mu přitom úplně nevyšel, když brzy ztrácel 0:2. „Do zápasu jsem šel s tím, že ho chci vyhrát. Určitě jsem si to tu nechtěl jenom užít. Cítil jsem, že je to přijatelný los a že nějakou šanci vyhrát mám. Nezačal jsem úplně dobře. Hned při svém prvním podání jsem byl hodně nervózní a udělal tři dvojchyby,“ krčil rameny Svrčina, který však následně dokázal brejknout soupeře hned dvakrát v řadě.

Přestože hrál poprvé v hlavní soutěži na grandslamu, kromě úplného začátku zápasu ho nervozita příliš nesvazovala. „Musím říct, že daleko větší nervozitu jsem cítil, když jsem hrál United Cup v Sydney proti Oscaru Ottemu. Tam se mi před zápasem i špatně spalo a takovou nervozitu jsem před zápasem asi nikdy necítil,“ porovnal pondělní utkání se zápasem za českou reprezentaci.

Po vítězství složil poklonu nové posile svého týmu, Marku Jaloviecovi, bývalému 244. hráči světa. „Můj nastávající travel kouč Marek Jaloviec mi poradil skvělou taktiku jako před každým zápasem tady. To byla pro mě velká pomoc a moc mu za to děkuji. Jeho taktika tu na soupeře vždycky platila.“

S konkrétní taktikou se po zápase svěřil i českým novinářům. „Marek mi říkal, že se Munar snaží forhendem pokrývat celý kurt a že bekhend spíše drží v krosu. Když ho pak budu v bekhendových výměnách přehrávat, tak se to bude snažit mixovat s čopem, což se potvrdilo. Pak mi taky radil, abych se v situaci, kdy ho z bekhendu zatlačím, nebál chodit na síť, což jsem také dělal. Soupeř to hrál dost pasivně. Snažil jsem se mu to hrát hodně do bekhendu, a když už jsem to měl hodně nahrané, tak jsem do toho šel,“ vyprávěl Svrčina, kterého překvapilo, jak dobře pětadvacetiletý Munar podával. „I když není příliš vysoký a je to antukář, dokázal podávat i rychlostí 215 nebo 216 kilometrů za hodinu.“

Kromě zaváhání na servisu v úvodním gemu už si žádné další podání Svrčina neprohrál. Jediný kritický moment přišel pro Čecha ve třetím setu za stavu 4:2, kdy musel odvracet dva brejkboly. „Ten gem byl velice důležitý, odvrátil jsem v něm dva brejkboly a zahrál jsem tam velice dobře,“ uvedl Svrčina. Ten pak při shodě vypálil drtivý forhend, který sotva lízl zadní lajnu a Munar si málem ukroutil hlavu při pohledu na stopu míčku. „Přišlo mi, že jak byl soupeř naštvaný z nepříznivého vývoje zápasu, tak do toho nakonec začal v závěru daleko více chodit. Po většinu zápasu spíše čekal, co zahraju já. Čím blíž jsem byl vítězství, tak na mě přicházela i nervozita, ale nakonec jsem to zvládl.“

Ve druhém kole čeká Svrčinu Japonec Jošihito Nišioka, 33. hráč světa. Vítěz duelu dostane možnost vyzvat ve třetím kole Rafaela Nadala, pokud si Španěl poradí s Američanem Mackenziem McDonaldem. „Z nasazených je Nišioka asi jeden z těch lehčích losů, ale nyní má výborné výsledky. Je menší než já a moc se mi líbí, jak hraje. Na druhou stranu se mi s leváky hraje docela dobře díky tomu, že mám docela dobrý bekhend. Jsem na to zvědavý. Určitě bude výborně fyzicky připravený a budou dlouhé výměny tak, jako jsem to čekal dneska. Na zápas se moc těším a zkusím se na něj co nejlépe připravit po fyzické, mentální a také po taktické stránce,“ přemýšlel Dalibor Svrčina, který v roce 2019 vyhrál v Melbourne s Jonášem Forejtkem čtyřhru na juniorském Australian Open.

Svrčinu v Austrálii doprovází maminka Zuzana. Trenéra na plný úvazek Svrčina aktuálně nemá. „S panem Mašíkem jsem se rozešel před US Open. Byla to skvělá spolupráce, která nám oběma hodně dala a v dobrém jsme tu spolupráci ukončili. V Prostějově jsem teď trénoval s panem Jaroslavem Navrátilem, který už samozřejmě po turnajích nejezdí. Přemýšleli jsme nad tím, kdo by se mnou mohl jezdit po světě a napadl nás Marek Jaloviec. Je podobně jako já z Ostravy, dobře se známe a nedávno ukončil kariéru. Vážím si i toho, že má nastoupit až od prvního února a už teď sleduje všechny moje zápasy a pomáhá mi s taktikou. Opravdu musím říci, že to, co mi psal k zápasům, tak skutečně bylo a moc mi to pomohlo,“ dodal na závěr.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
Jaume Munar (ESP) – DALIBOR SVRČINA (216.) 3:6, 2:6, 2:6