Místo grandslamu operace. Australian Open přišel o největší domácí hvězdu

- Filip Lefenda

Australští tenisoví příznivci smutní. Jen krátce poté, co začal v Melbourne úvodní grandslam tenisové sezony, přišla hostitelská země o své největší želízko v ohni. Nick Kyrgios, finalista posledního Wimbledonu, se z turnaje odhlásil kvůli zraněnému kolenu. Podstoupit bude muset operaci.

Kyrgiosovi se stal osudným natržený meniskus. Jíž dříve se kvůli němu musel sedmadvacetiletý Australan odhlásit z týmového United Cupu i podniku ATP v Adelaide.

Letošní premiéru si tak měl odbýt až v Melbourne, kde mu los přisoudil Romana Safiullina z Ruska. Ten si ale nakonec zahraje v úterý s Američanem Denisem Kudlou, šťastným poraženým z kvalifikace.

„Nebylo to vůbec jednoduché rozhodnutí. Australian Open je pro mě jedním z nejdůležitějších turnajů. Pochopitelně jsem tak velice zklamaný,“ netajil na tiskové konferenci Kyrgios, jenž přišel i o možnost obhajovat titul ve čtyřhře. Ten před rokem vybojoval po boku krajana Kokkinakise.

V současnosti jednadvacátý hráč světového pořadí se dle svých slov vinou bolestí už pět nocí pořádně nevyspal. „Problém mě limitoval při podání a navíc se zhoršoval. Rozhodl jsem se ho proto vyřešit,“ pokračoval Kyrgios, jenž se svěří do péče odborníků.

Dle vyjádření jeho fyzioterapeuta by se vítěz sedmi singlových titulů z profesionálního okruhu mohl vrátit do soutěžního kolotoče během března, kdy jsou na programu prestižní tisícovky v Indian Wells a Miami.

Po světové jedničce Carlosi Alcarazovi a bývalém vítězi US Open Marinu Čiličovi tak přišel úvodní grandslam roku 2023 o další velké jméno. Ze ženské dvouhry pak na poslední chvíli odstoupila bývalá světová dvojka Paula Badosaová. Chybí i domácí jednička Ajla Tomljanovicová.