Neplánovaný vzkaz na kameru? Vzpomněla jsem si na rok 2019, doznala se Kvitová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Zkratku AO a srdíčko napsala Petra Kvitová na kameru, když se v aréně Johna Caina radovala z cenného vítězství nad nebezpečnou Belgičankou Alison Van Uytvanckovou (7:6, 6:2). Česká lvice se mohla spolehnout na vlastní servis, dokonce nečelila ani jednomu brejkbolu. „Atmosféra byla moc hezká, všichni lidi mi fandili. Vzpomněla jsem si na rok 2019, kdy jsem tu hrála skvělý tenis a došla až do finále,“ usmívala se Kvitová.

Petra Kvitová pokračuje ve vydařeném začátku sezóny, v níž už stihla porazit světovou trojku Jessicu Pegulaovou nebo wimbledonskou šampionku Jelenu Rybakinovou. Turnajová finalistka z památného ročníku 2019 si na úvod letošního Australian Open poradila s Alison Van Uytvanckovou, a oplatila jí tak bolestivou porážku z předloňské olympiády v Tokiu.

Jak jste prožila dnešní zápas?
Nebyla jsem úplně nejšťastnější, když jsem viděla, že mám Alison v prvním kole. Moje začátky grandslamu jsou vždy docela náročné, hlavně psychicky. Navíc jsem s ní naposledy prohrála v Tokiu. Ona má nepříjemnou hru, ze začátku jsem byla určitě nervózní. Ale držely jsme si servis a přišlo mi, že jsem to spíš já, kdo si vytváří šance na její servis, což mě při vyrovnaném průběhu v prvním setu uklidňovalo.

Pak přišel vydařený tiebreak, kde jste od začátku vedla…
Vyhraný tiebreak byl velmi důležitý. Po zisku první sady už jsem se uvolnila, začala do toho víc chodit a začalo mi to tam padat. Ona pak byla ještě víc pod tlakem, takže tiebreak byl klíčový i pro vývoj druhého setu.

V utkání jste nemusela odvracet ani jeden brejkbol. Jak hodnotíte své počínání na servisu?
Aha, to ani nevím. (usmívá se) Výkon na servisu i díky tomu hodnotím velice dobře. Ale z jedné strany nebylo na podání kvůli slunci vůbec vidět. Servírovat naslepo bylo něco strašného. Hodně jsem si hrála s nadhozem a servírovala trošku jinak, než bych chtěla. Takže si musím dát docela kredit, že jsem nečelila brejku.

Hrála jste v aréně Johna Caina, která se od jiných velkých kurtů liší. Velmi rád ji má třeba Nick Kyrgios. Co si o tomto tenisovém stánku myslíte?
Tuhle arénu mám ráda. Možná i proto, že kdyby náhodou pršelo, zavře se střecha a hraje se dál. Nick ji má rád asi proto, že to není jenom tenisová aréna. Je fajn a zajímavější hrát někde, kde bylo třeba mistrovství světa v plavání.

Po vítězství jste napsala na kameru AO a srdíčko. Vysvětlila byste, co vás inspirovalo?
Bylo to neplánované. Atmosféra byla moc hezká, všichni lidi mi fandili a vzpomněla jsem si na rok 2019, kdy jsem tu hrála skvělý tenis a došla až do finále. Byl to pro mě tehdy neuvěřitelný grandslam, jelikož jsem se vracela po hnusném zranění. Všechno se mi teď vrátilo. Mám to tady moc ráda, a proto jsem zvolila ten vzkaz.

V nové sezóně předvádíte velmi dobré výkony. Na týmovém United Cupu jste porazila Jessicu Pegulaovou i Lauru Siegemundovou, v Adelaide jste postoupila do čtvrtfinále. Do jaké míry jste spokojená se svou formou?
Takhle dobře jsem nezačala sezónu hodně dlouho. Ať už to tady dopadne jakkoliv, začátek roku je skvělý. United Cup byl úžasný, výborná novinka, moc jsme si to užili a máme skvělé vzpomínky. Na začátek roku je velmi příjemné takhle strávit čas i s klukama a celým týmem a brát věci trochu jinak. Možná i to mi pomohlo v lidském nastavení, užívání si hry a všeho.

Z různých zdrojů se zdá jisté, že jste si vytvořili skvělou partu…
Každý měl v týmu nějakou roli a každý se od dalšího i něco naučil. Bylo mi moc líto Tomáše Macháče, když se zranil. Jsem ráda, že je zase zpátky a hraje. A mladý Dalibor Svrčina se tady kvalifikoval do hlavní soutěže, takže super. United Cup nás spojil, máme pořád společnou skupinu na WhatsAppu a píšeme si i dál, třeba gratulace. Taky hrajeme nožičky a chodíme na večeře.

Jak seděla vašemu trenérovi a snoubenci Jiřímu Vaňkovi role nehrajícího kapitána?
Měla jsem pro United Cup zvolit kapitána a přišlo mi rozumné, aby to byl právě Jirka. Ale nevěděla jsem, že to bude až taková velká role. Pak mě trochu proklínal, když byly tiskovky a věci okolo, to on moc nemá rád... A bylo únavné, když byly i tři zápasy po sobě. Ale jinak si to myslím užil a možná mu to taky pomůže do dalšího koučování.

V hlavní soutěži letošního Australian Open je hned jedenáct Češek. Co říkáte na tak vysoké číslo?
Je to skvělé, i z kvalifikace postoupily dvě velmi mladé holky (šestnáctiletá Sára Bejlek a o rok mladší Brenda Fruhvirtová, pozn. red.). Je to krásné, taková malá zemička a kolik nás na turnaji je. Všichni Češi na to můžou být hrdí a jsem ráda, že tady jsou i tři kluci, což je za poslední dobu super číslo.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
Alison Van Uytvancková (BEL, 70.) – PETRA KVITOVÁ (16.) 6:7(3), 2:6