Vyhrát všechny gemy na returnu? To se mi snad ještě nestalo, libuje si Muchová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Poprvé od předloňského semifinále se ukázala na kurtech v Melbourne Karolína Muchová. A představila se opět ve velkém stylu. Proti Ukrajince Lesji Curenkové si sice na začátku dvakrát prohrála podání, ale jinak na kurtu zcela dominovala. „Celé utkání jsem měla pod kontrolou, i když mi v zápase moc nešel servis. Myslím, že ve výměnách jsem byla lepší a Lesju jsem přehrávala,“ hodnotila zápas Muchová.

Ukrajinka si za celý zápas nedokázala ani jednou vyhrát podání. Muchová výborně returnovala a soupeřku na returnu tlačila skoro z každého míče. „Myslím, že se mi ještě nestalo, abych vyhrála všechny gemy na returnu. Obvykle si naopak já držím servis a soupeřku jednou či dvakrát brejknu. Věděla jsem, že nemá úplně nejrychlejší servis a dost jsem si věřila na returnu. Můj servis mi moc nešel, ale přes výměny jsem si ho dokázala uhrávat,“ popisovala zajímavou okolnost zápasu šestadvacetiletá rodačka z Olomouce.

První čtyři gemy nabídly brejky na obou stranách, pak už se hrálo jen na jednu bránu. Až za stavu 6:2 a 3:0 Muchová zaváhala a Curenková v dlouhém gemu odvrátila kanára. „Ona si dala menší pauzičku a začala hrát trošku líp. Měly jsme tam řadu delších výměn. Při mé výhodě jsem měla na raketě vítězný volej, měla jsem ho dát do kurtu a bylo by to 4:0. Ale hodila jsem to za hlavu a hned vzápětí jsem ji brejkla znovu,“ probrala s novináři jediné drobné zaškobrtnutí ve druhém setu.

Muchová loni laborovala se zraněními, teď se postupně dostává do dobré formy. „K úplné pohodě mi chybí ještě pár zápasů. Moc jsem toho v loňské sezóně nenahrála a teprve se do toho dostávám. Vyrazila jsem letos poprvé do Aucklandu. Tam to úplně nedopadlo s počasím a stal se z toho trochu halový turnaj. Melbourne mám ráda a moc mi chybělo, že jsem tady v minulém roce nemohla být,“ přemítala.

K Melbourne má Muchová velmi vřelý vztah, předloňské semifinále je pro ni zatím největším úspěchem v kariéře. „Byli jsme tady s Bárou Štefkovou a měli jsme takový kamarádský kruh. Každý den jsme něco dělali, bylo toho plno. Kvůli covidu jsme sem přijeli už čtrnáct dní předem, trénovala jsem ve dvojici s Kájou Plíškovou a moc jsem si to tady užila,“ vzpomíná. Po dvou letech se tu toho podle ní dost změnilo. „Nejlepší je ale, že se vrátili diváci.“

Ve druhém kole čeká Muchovou jedenáctá hráčka světa, Američanka Danielle Collinsová. Ta loni v Melbourne postoupila až do finále, kde prohrála s Ashleigh Bartyovou. „Znám ji, ale nikdy jsem s ní nehrála. Čekám od ní rychlou hru. Na BJK Cupu s ní hrála Maky Vondroušová a Collinsová do toho hodně chodila. Hrálo se ale v hale, takže podmínky lze těžko srovnávat s Melbourne,“ dodala spokojená Karolína Muchová na závěr.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
Lesja Curenková (UKR, 134.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (133.) 2:6, 1:6