Divoké pondělí! Úvodní den Australian Open absolvuje hned devět českých tenistů

- Jan Vojkůvka

Letošní Australian Open odehraje nebývale vysoký počet českých tenistů. I díky třem úspěšným kvalifikantům se jejich počet zastavil na úctyhodném čísle 14. A hned devět z nich dostane příležitost celý melbournský grandslam odstartovat během úvodního hracího dne turnaje. Jaký bude jejich program?

V první várce zápasů, a tedy na samotném začátku australského grandslamu, se představí Marie Bouzková a Kateřina Siniaková. Na obě Češky čeká hodně náročný los, se kterým se budou muset popasovat, pokud chtějí proniknout do dalšího kola.

Bouzková vyzve Kanaďanku Biancu Andreescuovou, která sice už dávno nepřipomíná, kvůli vleklým zdravotním problémům, nezastavitelnou kometu z roku 2019, ale stále má své kvality. Siniaková pak narazí na Američanku Cori Gauffovou, která bez ztráty setu ovládla minulý týden turnaj v Aucklandu.

Pořádná nálož zápasů s českým zastoupením bude následovat od tří hodin ráno (posuny kvůli možným déle trvajícím zápasům nejsou vyloučeny). To se na dvorec vydají Petra Kvitová, Karolína Muchová a také patnáctiletá úspěšná kvalifikantka Brenda Fruhvirtová.

Právě poslední jmenovaná bude mít nejnáročnější cestu do druhého kola, když bude muset hrát s Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou. Karolínu Muchovou rovněž nečeká nic snadného, narazí totiž na Lesju Curenkovou, která bez ztráty setu prosvištěla kvalifikací AO a je tedy v Melbourne příjemně rozehraná.

Opticky nejsnazší cestu do druhého kola bude mít Petra Kvitová. Zahraje si se světovou sedmdesátkou Alison Van Uytvanckovou. Česká favoritka se pokusí navázat na své výkony z úvodu sezony, když během prvních dvou týdnů vybojovala hned čtyři výhry a prohrála pouze duel se světovou osmičkou Darjou Kasatkinovou.

V půl páté, přestože se u těchto zápasů dá s jistotou říct, že budou začínat později, pak vstoupí do akce také čeští muži. Jiří Lehečka bude čelit favorizovanému Bornovi Čoričovi. Pokud ale naváže na výkony z United Cupu či Aucklandu, určitě nebude bez šance. Svou premiéru absolvuje také kvalifikant Dalibor Svrčina, jehož čeká Španěl Jaume Munar. Ten se nenachází v ideálním rozpoložení, oba letošní zápasy prohrál a celkem drží šňůru čtyř porážek v řadě.

Pomyslným vrcholem by pak od půl páté (pravděpodobně později) mělo být české derby mezi Barborou Krejčíkovou a Sárou Bejlek. Zatímco se šestnáctiletá Bejlek úspěšně rvala v tříkolové kvalifikaci Australian Open, vstoupila Krejčíková do sezony v Adelaide. Po výhře nad Riskeovou ovšem v osmifinále padla s Ruskou Kasatkinovou.

Pondělní program českých tenistů
1. kolo mužské dvouhry
04:30 Jiří Lehečka – Borna Čorič (CRO)
04:30 Dalibor Svrčina – Jaume Munar (ESP)

1. kolo ženské dvouhry
01:00 Marie Bouzková – Bianca Andreescuová (CAN)
01:00 Kateřina Siniaková – Cori Gauffová (USA)
03:00 Brenda Fruhvirtová – Aljaksandra Sasnovičová (-)
03:00 Karolína Muchová – Lesja Curenková (UKR)
03:00 Petra Kvitová – Alison Van Uytvancková (BEL)
04:30 Barbora Krejčíková – Sára Bejlek