Siniaková se poprvé v kariéře raduje ze zisku trofeje!

- Radek Štohl

Kateřina Siniaková na úvodním turnaji sezóny v Šen-čenu vybojovala titul! Ve finále porazila česká tenistka Američanku Riskeovou 6:4 6:3! Po čínském podniku by se dvacetiletá rodačka z Hradce Králové měla posunout na 37. pozici.

Do finálového duelu vstupovaly obě tenistky v rovnocené pozici, obě z nich si v průběhu turnaje dokázaly vyšlápnout na hráčku elitní čtyřky. Za mírnou favoritku se přece jenom považovala Američanka, která se před zápasem pyšnila lepším postavením v žebříčku. Riskeová zároveň měla ve své sbírce jeden titul, zatímco Siniaková měla za sebou pouze dvě prohrané bitvy o titul.

Sobotní duel odstartovala lépe Riskeová. V současné době 39. hráčka světa sebrala soupeřce ve třetí hře podání, čímž se dostala do větší pohody. Šestadvacetiletá hráčka ovšem brejk potvrdit nedokázala. Ztracený servis si mohla vzít hned v následující hře, když při podání soupeřky vedla 40-0. Siniaková v této chvíli ukázala odhodlanost a pevné nervy, díky čemu se z nepříjemné situace dokázala dostat. V následujícím gemu dominovala rodačka z Hradce Králové, která vzala podruhé v zápase soupeřce podání. Tenistky si do konce setu již servis neztratily a tak úvodní sada mířila na konto Češky v poměru 6:3.

Ve druhém dějství začala lépe Kateřina Siniaková, která ve třetím gemu vzala protihráčce podání. Situace se znovu opakovala v páté hře a již to vypadalo, že mladou hráčku nemůže při cestě za titulem nic zastavit. Mírné komplikace nastaly ihned, když si bývalá druhá juniorka světa ztratila čistou hrou vlastní servis. Alison Riskeová ožila, snížila na 3:4 a v osmé hře měla dokonce brejkbol. Ten však Češka odvrátila winnerem po lajně. Členka TK Sparty Praha se od této chvíle uklidnila a vítězství si již ujít nenechala. Premiérový titul šla oslavit k otci Dmitrijovi, se kterým se po zápase objala.

,,Byl to pro mě skutečně skvělý týden. Jsem spokojená, že tentokrát z toho již pramenilo vítězství, neboť tento zápas byl pro mě velice obtížný. Sice jsem dnes nehrála svůj nejlepší tenis, každopádně jsem velice spokojená, že se to povedlo.“ uvedla šťastná Siniaková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

,,Je to báječný start do sezóny. Doufám, že mé výkony budou ještě lepší" pokračovala semifinalistka French Open ve čtyřhře z minulého roku, která poděkovala všem fanouškům za návštěvu finálového duelu. Rodačka z Hradce Králové jedním dechem dodala, že turnaje v Šen-čenu se si užívá. ,,Na tento podnik jsem přijela už potřetí a hraji tu skutečně ráda."

Ze zápasu naopak může být rozmrzelá Alison Riskeová, která začala tento duel lépe. Na turnaj však zanevřít nehodlá. 

,,Miluji, když můžu hrát v Číně, zvláště poté v Šen-čenu. Doufám, že na tento podnik přijedu i příští rok. Už nyní se na to těším.“ neskrývala své sympatie k této zemi a městu poražená finalistka.

Titul z tohoto podniku bude mít vliv i na žebříčkový posun české tenistky, která se poprvé v životě objeví v elitní čtyřicítce žebříčku, konkrétně se bude ocitat na 37. pozici. 

Dvacetiletá tenistka se měla příští týden účastnit podniku v Hobartu, kvůli úspěšnému vystoupení v Šen-čenu se z tohoto turnaje ovšem odhlásila.

WTA

Shenzhen Open, Šen-čen (ženy, tvrdý povrch, 750 000 USD)

Finále dvouhry

Alison Riskeová (USA, 8.) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (52.) 4:6 3:6