Propastný rozdíl. Pegulaová vydělala za trofej 26krát více než Gauffová

- Marek Bartošík

Obě jsou v top 10 žebříčku WTA a obě získaly zkraje nového roku trofej, jejich výdělky se ale výrazně liší. Coco Gauffová ovládla turnaj v Aucklandu, za což inkasovala 31 tisíc amerických dolarů. Její krajanka Jessica Pegulaová zářila na týmovém United Cupu, kde Spojené státy dokráčely až pro titul. A osmadvacetiletá hvězda se mohla těšit z mnohokrát vyšší finanční odměny.

Coco Gauffová si v prvním lednovém týdnu suverénně podmanila akci kategorie WTA 250 v novozélandském Aucklandu, když v pěti zápasech neztratila ani set. Odměnou jí bylo 280 bodů do žebříčku a také prémie 31 tisíc amerických dolarů (přibližně 686 tisíc korun).

Zkraje nové sezóny se dařilo i její krajance Jessice Pegulaové, jež pomohla týmu Spojených států k celkovému prvenství na United Cupu. Pegulaová zvítězila ve čtyřech z pěti singlových utkání a ve všech čtyřech smíšených čtyřhrách. Do světového pořadí díky tomu získala 310 bodů a na konto si připsala prize money přesahující 804 tisíc amerických dolarů (přibližně 17,8 milionu korun).

Rozdíl v odměnách pro americké hvězdy je zarážející – vždyť Pegulaová vydělala za velmi podobné výsledky bezmála 26krát více peněz než Gauffová! Obě akce se přitom uskutečnily pod patronátem Ženské tenisové asociace WTA (United Cup je společným projektem ATP, WTA a australského tenisového svazu).

Pegulaová mimochodem hravě překonává také finanční odměnu Aryny Sabalenkové, která triumfovala na prestižním turnaji kategorie WTA 500 v Adelaide, za což inkasovala přes 120 tisíc amerických dolarů (2,7 milionu korun). Běloruská ranařka naopak dostala více bodů do žebříčku WTA než Pegulaová (470 vs. 310).

Podstatné pro všechny tři zmíněné hráčky je to, že se dokonale připravily na grandslamové Australian Open, kde patří k hlavním favoritkám na titul. Zároveň žádná z nich dosud grandslamový vavřín ve dvouhře nezískala. Na šampionku čeká letos v Melbourne pohádková odměna ve výši 2 975 000 australských dolarů (45,9 milionu korun) a tradičně i 2000 bodů do žebříčku.