Po US Open prošla kvalifikací i v Melbourne. Kvůli těmto turnajům hraju tenis, říká 16letá Bejlek

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Sára Bejlek podruhé v řadě uspěla v grandslamové kvalifikaci a po US Open si zahraje hlavní soutěž i na grandslamu v Austrálii. Rozhodlo o tom vítězství ve finálovém kole nad Ruskou Erikou Andrejevovou v poměru 6:2 a 6:3. „Byl to velmi těžký zápas. S celým týmem jsme tvrdě pracovali na tom, abych dneska vyhrála. Jsem strašně ráda, že se to podařilo. Byl to jiný tenis než včera. Nebylo sice úplně v plánu hrát s Andrejevovou přestřelky, ale docela mi to šlo, tak jsem to pak ani neměnila,“ zhodnotila Bejlek čtvrteční utkání.

Výsledek 6:2, 6:3 vypadá docela jednoznačně, ale o spoustu gemů se bojovalo a do posledního míčku neměla Sára Bejlek nic jistého. Češka brejkla soupeřku hned v dlouhé druhé hře, rychle vedla 3:0 a náskok si udržela až do konce setu. „Bylo to určitě vyrovnanější, než napovídá výsledek. Hrály jsme dlouhé výměny a i vzhledem ke včerejšímu zápasu (ten skončil až pozdě večer melbournského času – pozn. red.) to bylo hodně fyzicky náročné. S kondičním trenérem jsme ale v poslední době hodně zapracovali na fyzičce a jsem moc ráda, že jsem to zvládla.“

Ve druhém setu získala Bejlek klíčový brejk v šesté hře a přes drobné zaváhání v závěrečném gemu dotáhla zápas do vítězného konce. Rodačka z Hrušovan nad Jevišovkou vedla už 6:2, 5:3 a při svém podání 40:0, ale následně předvedla tři nevynucené chyby a o hlouček českých fanoušků se pokoušely mrákoty. „Na konci jsem zkazila při mečbolech tři lehké míče hned po podání. To se občas stává. A občas dokonce i člověk kvůli tomu takovýto zápas prohraje, ale jsem moc ráda, že se mi to teď nestalo.“ Češka následně zahrála vynikající útočný forhend do růžku a při čtvrtém mečbolu pak chybovala Andrejevová.

„Jsem fakt šťastná. Chtěla bych poděkovat svým rodičům, partnerům, co mi pomáhají, a samozřejmě celému týmu. Snad jsem udělala všem lidem okolo sebe radost,“ říkala po zápase.

Bejlek dokázala na minulém grandslamu v New Yorku porazit po výborných výkonech Kristinu Mladenovicovou a Heather Watsonovou. V Melbourne zaujala nejvíce skalpem nejvýše nasazené hráčky kvalifikace Alycii Parksové, která troufale prohlásila pro oficiální web WTA, že se chce letos dostat do první světové desítky. Jak v New Yorku, tak v Melbourne se probojovala do hlavní soutěže.

„Kvůli těmhle největším turnajům tenis hraju. Mám se ale pořád co učit a kariéru mám pořád spíše na začátku. Snažím se odkoukávat od těch nejlepších, co dělají dobře a napodobovat je,“ uvedla s pokorou.

Na závěr našeho rozhovoru ještě zhodnotila své vystoupení v tříkolové kvalifikaci. „Myslím, že jsem neměla úplně jednoduchý los. Nebyla jsem nasazená a jsem moc ráda, že jsem se s tím poprala dobře. Psychicky byl pro mě nejtěžší zápas v kvalifikaci ten dnešní, protože včera jsem porazila první nasazenou a dneska jsem trochu cítila tlak, že bych ten duel asi měla vyhrát,“ dodala ještě před losem hlavní soutěže. Ten jí nakonec přisoudil velmi těžkou soupeřku v podobě krajanky Barbory Krejčíkové.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace žen
SÁRA BEJLEK (175.) – Erika Andrejevová (137.) 6:2, 6:3