Svrčina zdeptal favorita prohozy. Hrál jsem tak, jak jsem si předsevzal, raduje se

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Největšího úspěchu své dosavadní kariéry dosáhl na grandslamu v Melbourne dvacetiletý Dalibor Svrčina. Ve finálovém kole kvalifikace porazil Švýcara Leandra Riediho za hodinu a šest minut 6:0, 6:4 a doplnil v pavouku hlavní soutěže mužské dvouhry krajany Jiřího Lehečku a Tomáše Macháče.

„Věděl jsem, že dnešní utkání bude náročné, protože můj soupeř měl v závěru loňské sezóny i letos neskutečné výsledky. Viděl jsem ho hrát a věděl jsem, co od něj můžu čekat. Známe se z juniorů, jednou jsem proti němu vyhrál a jednou prohrál. Věděl jsem, že soupeř se může zlomit v hlavě. Tohle bylo finále grandslamové kvalifikace a asi to na něj dolehlo, protože hlavně na začátku utkání dělal občas lehké chyby. Narušil jsem mu jeho hru a hrál jsem tak, jak jsem si předsevzal. Se svým výkonem jsem fakt spokojený,“ radoval se Svrčina po utkání.

Riedi zakončil loňskou sezónu vyhranými challengery ve finských Helsinkách a italské Andrii, kde dokonce neztratil ani set. Letos odstartoval sezónu v Canbeře, kde postoupil až do finále. V kvalifikaci porazil Tima van Rijthovena a Giulia Zeppieriho, kterému odvrátil tři mečboly. „Má za sebou hodně zápasů a říkal jsem si, že může být unavený jak mentálně, tak fyzicky. Myslím, že byl dnes na začátku hodně nervózní. Některé chyby, které vyrobil, v těch předchozích vítězných zápasech určitě nedělal,“ přemítal.

Riedi měl v prvním setu čtyři gemboly, ale Svrčina bojoval o každý míč a nedopřál mu ani jednou radost ze zisku čestné hry. „Myslím, že jsem mu dobře četl jeho hru. I když do toho hodně bušil, dařilo se mi ty míče vracet. Také jsem mu dobře returnoval podání, a když šel třeba na síť, tak jsem ho buď prohodil nebo mu to zahrál tak, abych si prohoz připravil. Věděl jsem, že není na síti moc silný a snažil se toho využít. Mám trochu výhodu, že hraju trochu jinak než ostatní a Riedi si nedokázal s mou hrou poradit,“ hledal důvody svého vítězství.

Riedi pálil zejména z forhendu hlava nehlava, ale od Svrčiny létaly míče zpátky neztenčenou intenzitou, a tak se zoufalý Švýcar snažil dohrávat výměny na síti. To se mu ale prakticky vůbec nedařilo. „Většinou vyhrává zápasy tak, že střílí obrovské rány zezadu, ale na síti úplně nejšikovnější není. Snažil jsem se hlavně ty prohozy nezkazit. Když jsem ho neprohodil a on volej nezkazil, dostal jsem většinou k prohozu druhou šanci,“ popisoval Svrčina.

Riedi vůbec nevěděl co hrát. Rány mu Svrčina vracel a na síti ho Čech prohazoval. Když zahrál slabší úder, tak dvacetiletý Ostravák úspěšně zaútočil. Švýcar se tedy snažil přitvrdit až za hranu rozumného rizika, a tak hodně kazil. „Riedi má takový speciální nápřah na forhend, ale dneska mu vůbec nešel. Z forhendu hodně kazil a to byl podle mě hlavní důvod, proč jsem ho porazil. Trochu jsem mu tu jeho hru rozdrbal a nedokázal si s tím poradit.“

Svrčina proti Riedimu výborně podával. Sice nezaznamenal ani jedno eso, ale za celý zápas nečelil žádnému brejkbolu. To vše proti hráči, který je známý vynikajícími returny. „Tohle bylo pro mě samozřejmě obrovské plus. Soupeř měl problémy hlavně se slajzovanými servisy na tělo a s podáním do forhendu. Tím, jak jsem menší, méně ty servisy skáčou a jemu jako vysokému hráči to moc nesedělo. Ze začátku jsem podání hodně měnil, ale postupně jsem mu ho hrál hodně do forhendu, protože mu to dělalo největší problémy. Hlavně jsem ovšem hrál dneska dobře odzadu,“ pochválil se zaslouženě.

Riedi se ve druhém setu na servisu zlepšil. Svrčina ho dokázal brejknout pouze za stavu 1:1. „Čím víc zápas postupoval, tím víc na mě přicházela nervozita, ale soupeř byl nervózní už od začátku. Porazil dva výborné hráče v kvalifikaci a podle mě cítil dobrou šanci na postup, což ho trošku svazovalo. Jsem rád, že jsem udržel koncentraci až do konce. Hrál jsem poctivě dál od lajn a dokázal jsem to dotáhnout.“

Svrčina také docela často zkracoval hru a rovněž tato taktika mu vycházela. „Kraťasy nebyly úplně světové, ale přitáhl jsem si jimi soupeře k síti a dělal jsem body tak, že jsem ho pak prohodil,“ vysvětlil.

S Riedim se dvakrát střetl jako junior v roce 2019. Nejprve vyhrál na tvrdém povrchu v Litvě Švýcar 6:1 a 6:3, pak mu to na antuce v Klosters Svrčina oplatil v poměru 6:3 a 6:1. „Jsou to už skoro čtyři roky, ale on hrál i tehdy podobně jako nyní, i když samozřejmě oba hrajeme o dost lépe. První zápas jsme hráli na hodně rychlém povrchu v hale, kdy mě úplně rozstřílel a vůbec jsem neměl co hrát. Druhý zápas jsme hráli na mistrovství Evropy v Klosters u něj doma. Tam to na něj přišlo, byl hodně nervózní a dělal dost chyb. Přesně taková byla moje taktika dnes. Chytit začátek a dát mu najevo, že si to bude muset uhrát a nedostane nic zadarmo.“

Po náročné kvalifikaci, kdy Svrčina odehrál tři těžké zápasy ve čtyřech dnech, dostane tělo trochu oddech. „Fyzicky se cítím dobře a teď navíc budou tři dny volna. Nejtěžší zápasy pro mě byly v prvním a druhém kole, kde jsem byl kousek od porážky. Největší tlak jsem cítil asi včera, protože v jednu dobu mě tam Nicolás Kicker docela přehrával. První kolo bylo ale také hrozně těžké,“ hodnotil dosavadní vystoupení.

Nezvykle upřímně se Svrčina vyjádřil i k tomu, s kým by si rád zahrál v hlavní soutěži. „Říkám otevřeně, že bych si přál v hlavní soutěži nejvíc dostat Federica Coriu, kterého už jsem porazil na antuce a není to úplně specialista na tvrdý povrch. Největší zážitek by pro mě byl, kdybych si mohl zahrát s Rafou. Rafael Nadal je můj idol od chvíle, kdy jsem začal vnímat tenis. Je to strašně super člověk,“ dodal na závěr rozhovoru Dalibor Svrčina, jemuž los pro úvodní kolo hlavní soutěže přiřkl o pár hodin později jiného Španěla – 62. singlistu žebříčku ATP Jaumeho Munara.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace mužů
Leandro Riedi (SUI, 135.) – DALIBOR SVRČINA (219.) 0:6, 4:6