Svrčina po útěku ze dvou mečbolů: Řekl jsem si, že nemám co ztratit

- David Schlegel, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Hned dvakrát byl v utkání jediný míček od porážky, kritické momenty ale ustál. Dvacetiletý Dalibor Svrčina zvládl v Melbourne Parku souboj s o deset let starším a zkušenějším Argentincem Nicolásem Kickerem a postoupil po výsledku 2:6, 7:6(8) a 2:0 do závěrečného kola. „Postupně jsem přicházel na to, co musím hrát. Tiebreak byl náročný. Já měl setboly, on mečboly. Jsem rád, že jsem to dotáhl. Soupeř mi poté pomohl skrečí,“ spadl kámen ze srdce českému šikulovi.

Jak jste viděl dnešní utkání?
Po prvním setu jsem věděl, že to bude hrozně těžké. Vím, jak tito tenisté hrají v Jižní Americe, a přesně tak se prezentoval i Kicker. S takovými protivníky je to náročné. Kdybychom hráli na antuce, bylo by to ještě těžší. Je to velice zkušený a šikovný hráč. Dobře podával. V prvním setu jsme se ze začátku tahali. Skončil 2:6, ale trval něco přes tři čtvrtě hodiny. Výsledek určitě mohl být vyrovnanější. Ze začátku druhého setu jsem si obtížně udržel dva servisy přes shodu. Poté jsem soupeře naštěstí brejknul a postupně přicházel na to, co musím hrát. Tiebreak byl náročný. Já měl setboly, on mečboly. Jsem rád, že jsem to dotáhl. Soupeř mi poté pomohl skrečí.

Říkáte, že jste postupně přišel na to, co hrát. Co to tedy bylo?
Soupeř se hodně snažil hrát úhly a vytahovat mě ven z kurtu. Ještě jsem nehrál s nikým, kdo by to uměl lépe. Hrál hodně úhly do krosu, z forhendu i bekhendu. Já je vytahoval a byl úplně mimo kurt. Určitě budu muset zapracovat na tom, co z toho hrát. Pak jsem si říkal, že když je výborný v krosech, že druhý, třetí balon musím změnit do lajny nebo doprostřed, aby mě nemohl hnát pořád ven. To se mi dařilo, i v tiebreaku. Hrál jsem v něm výborně a aktivně. Soupeř mě chtěl nechat vycukat, kazit. Já si řekl, že do toho půjdu. Že už jsem mohl zápas dávno prohrát a že nemám co ztratit. Nakonec to vyšlo.

V tiebreaku jste prohrával už 1:4 a soupeř byl navíc na podání. Věřil jste ještě v tu chvíli, že můžete zkrácenou hru otočit?
Nic proti soupeři, ale sem tam mě docela vytáčel. Občas se po mých chybách dost hlasitě povzbuzoval. I proto jsem mu to nechtěl nechat zadarmo. Snažil jsem se otočit a nakonec se to podařilo.

Odvrátil jste dva mečboly. Hlavně ten druhý byl dost brutální. Jakou taktiku jste při nich měl?
Při druhém mečbolu šlo o dlouhou výměnu. Soupeř hrál forhend kros. Byl v něm lepší, vytahoval mě ven. Má to natrénováno. Věděl jsem, že nebude chtít jít do lajny a bude čekat na chybu. Švihal jsem zpátky forhendy křížem a při posledním úderu jsem použil jeho taktiku a zvolil kratší úhel. On pak zkazil. Zahrál jsem to dobře.

Pak jste měl setbol vy, ale zahrál jste dvojchybu. Zkazil jste i třetí podání v řadě a to čtvrté tam skončilo jen tak tak. Co se dělo?
Do té doby jsem podával jakž takž dobře, i když v minulém utkání to bylo lepší. Dnes to bylo jiné. Většina hráčů stojí na tvrdém povrchu blízko, on ale hraje antukový tenis a stál na returnu dost daleko. Psychicky to na člověka při podání působí jinak. V závěru to byly nervy. Stane se.

Nakonec jste v tiebreaku využil druhý setbol a zvítězil poměrem 10:8.
Já měl tři setboly už za stavu 6:5 na returnu, kde jsem to zahrál opravdu špatně a nezkušeně. Říkal jsem si, že tentokrát to zahraju tak, jako by šlo o normální balon, první v gemu. Chtěl jsem hrát poctivě a nepouštět se do ničeho velkého. Vyšlo to.

Následovala přestávka a zkraje třetího setu váš rychlý brejk. Soupeř byl v tu dobu psychicky i fyzicky dost dole.
Všiml jsem si toho. Psychicky ho to hodně vzalo. I když zahrál v prvním gemu něco dobře, už se nepovzbuzoval. Chtěl jsem ho pořád mačkat. Nevěděl jsem, že má křeče. Pak už jsem si všiml. Jsem rád, že jsem je neměl já.

Hrálo se ve velkém vedru. Jak jste se v náročných podmínkách cítil?
Musím se pochválit a zaklepat – cítil jsem se dnes po celou dobu výborně. Je to velké plus. Je super, že jsem zvládl zápas lépe než Kicker, který na tom bývá fyzicky výborně. Možná je to tím, že už jsem v Austrálii asi dva týdny. I před Australian Open jsem trénoval každý den dvě až tři hodiny a dbal hodně na kondici.

Na kurtu číslo 6 jste měli hrát jako druzí v pořadí, na úvodní zápas mezi Brazilkou Pigossiovou a Japonkou Dojovou ale po odstoupení druhé jmenované nedošlo. Nebyl jste z náhlé změny trochu ve stresu?
Dozvěděl jsem se to na rozehrávce. Naštěstí jsem se byl rozehrávat docela brzo, už od devíti. Přišli mi to říct na kurt. Dřívější začátek od 10:45 hodin mě nijak nerozhodil. Říkal jsem si, že je to i dobře. Měl jsem asi hodinu a čtvrt na to se připravit. Bylo to v pohodě.

V rozhodujícím kole kvalifikace vás čeká Leandro Riedi ze Švýcarska, který má fantastickou formu. Co o soupeři víte?
Riedi vyhrál na konci minulé sezony dva challengery a teď byl zkraje roku ve finále dalšího. Hraje fakt neskutečně. Viděl jsem ho v Andrii, kde vyhrál. Grandslam je něco jiného, může být trochu nervóznější. Hraje dost rychle a chodí do toho. Na jednu stranu by mi to mohlo sedět. Je to tu ale rychlé, takže podmínky kurtu budou zase více sedět jemu. Budu se snažit mu to co nejvíce znepříjemnit a dám do toho zase všechno.

S třetím kolem kvalifikace můžete být jistě spokojen. Půjdete již do zápasu uvolněně bez nervů?
Půjdu do něj jako do každého jiného utkání. Zkusím se připravit takticky. Fyzicky na tom budu snad dobře. Dostatečně zregeneruji na to, abych byl stoprocentně připravený. Myslím, že žádné extra nervy mít nebudu.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace mužů
DALIBOR SVRČINA (219.) – Nicolás Kicker (ARG, 201.) 2:6, 7:6(8), 2:0, 40:15 skreč Kicker