Po kanáru velké drama. Austrálie je mi hodně sympatická, říká debutantka Brenda Fruhvirtová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Neuvěřitelný zápas plný zvratů má za sebou patnáctiletá Brenda Fruhvirtová, která v Melbourne absolvovala proti zkušené Srbce Nataliji Stevanovičové svou grandslamovou premiéru. Mladá Češka nejprve na kurtu jasně dominovala, vedla 6:0 a 5:2, jenže neproměnila čtyři mečboly, soupeřka získala půdu pod nohama a rázem to byla Srbka, jež si ve dvanácté hře vypracovala hned šest setbolů. Brenda se však z těžké situace dostala a v tiebreaku pak vyhrála všech sedm míčků ona.

Zápas dlouho žádnou zajímavou zápletku nesliboval, hrálo se v podstatě na jednu bránu. Obě tenistky spolu hrály před necelými dvěma měsíci na antuce v Buenos Aires. V hlavním městě Argentiny tehdy triumfovala Stevanovičová, ale Brenda byla připravená na odvetu.

„Už jsem věděla, co od soupeřky můžu čekat. Do zápasu jsem nastoupila dobře připravená a nedělala jsem prakticky žádné chyby. Soupeřka byla pořád pod tlakem, nebylo to úplně o tom, že by hrála špatně,“ popisovala Fruhvirtová.

Stevanovičová zkoušela všechno možné i nemožné, ale mladá Češka v utkání jasně dominovala a vypracovala si vedení 6:0, 5:2. Za tohoto stavu měla Brenda tři mečboly, čtvrtý pak přišel na returnu za stavu 5:3.

„Při jednom z mečbolů jsem měla po servisu nahrávku, ale bohužel jsem forhend zahrála na tu stranu, kam soupeřka běžela a pak mě přelobovala. Nemůžu říct, že bych to zahrála špatně, ale úplně se mi to tam nesešlo. Při čtvrtém mečbolu v následujícím gemu zahrála soupeřka z obrany těžký bekhend úplně přesně na lajnu. Snažila jsem se hrát aktivně, ale nepodařilo se mi to dohrát,“ krčila rameny.

Stevanovičová se chytila stébla a začala utíkat hrobníkovi z lopaty. Upravila taktiku a obraz hry se začal měnit. „Zakopala se daleko za základní čarou, začala hrát čopy z forhendu i bekhendu, a tak bylo těžké si to uhrát,“ konstatovala Fruhvirtová. Poté, co Srbka přežila čtyři mečboly soupeřky, si Stevanovičová uhrála od stavu 4:5 dva jednodušší gemy. Tento vývoj nevěstil nic dobrého.

Stevanovičová v téhle fází utkání hrála výhradně nízké čopy, a když pak zahrála Fruhvirtová kratší vyšší míč, tvrdě zaútočila. „Po mečbolech, které odvrátila, se soupeřka hodně zvedla a bylo to celkem nepříjemné. Bylo dost velké vedro a při čopech Stevanovičové jsem musela být pořád dole v kolenou a místy jsem začala trochu uvadat fyzicky. Trochu souviselo všechno se vším a začala jsem trochu odpadat i mentálně,“ vysvětlovala Brenda po zápase.

Během jedenáctého gemu, kterým Stevanovičová dokonala obrat z 2:5 na 6:5, dala viditelně unavená Brenda signál rozhodčímu, že by si ráda zavolala po jedenácté hře na kurt fyzioterapeuta. To bylo chytré rozhodnutí.

„Pociťovala jsem trochu bolest v pravém lýtku. Nebyla to bolest, že bych nemohla hrát, ale zdálo se mi, že bych tam mohla dostat brzy křeč. Už od půlky druhého setu jsem cítila, že ten sval mám dost stažený. Oni mi řekli, že kvůli tomu, že jde o křeč, mě nemůžou ošetřit, a že by se mi mohli věnovat až zase při další výměně stran,“ popisovala diskuse během medical time-outu.

Následovala nekonečná dvanáctá hra, v níž se rozhodovalo, na jakou stranu se zápas otočí. Podávající Fruhvirtová v tomto gemu vedla 30:0, soupeřka však srovnala a od stavu 30:30 si Stevanovičová vypracovala šest výhod, a tedy šest setbolů. Fruhvirtová však prokázala neuvěřitelně železné nervy a všechny setboly odvrátila.

„V tomhle gemu jsem si na servisu docela věřila. Při setbolech soupeřky jsem se snažila hrát aktivně, ale byly tam dva setboly, při nichž jsem měla celkem štěstí,“ komentovala Brenda. Při jednom ze setbolů si šla Stevanovičová pro winner z bekhendu po lajně, už zatínala ruku v pěst, ale míček skončil v asi centimetrovém autu.

Po šesti šancích soupeřky si Fruhvirtová sama vypracovala první gembol, který následně proměnila. „Byla to pro mě velká úleva, když jsem ten míček vyhrála a dotáhla zápas do tiebreaku, ale pořád byl přede mnou kus cesty.“ Brendin tým v čele s tatínkem Hynkem si po srovnání na 6:6 hlasitě zakřičel, Stevanovičová naopak zažívala okamžiky zmaru.

V tiebreaku pak předvedla Brenda mimořádně koncentrovaný výkon a vyhrála v něm všech sedm míčků. „Říkala jsem si, že v tiebreaku musím odjet naplno každý míček a dobře se mi to sešlo,“ uvedla patnáctiletá Brenda, která je o třináct let mladší než její úterní soupeřka.

I Brenda tak podobně jako Barbora Palicová svou grandslamovou premiéru zvládla, byť si obě Češky koncovku svého vystoupení v Melbourne notně zkomplikovaly. „V Austrálii hraju poprvé. Užívám si to tu moc, je to pro mě velký zážitek. Jsem ráda, že můj první grandslam hraju tady. Je mi to tady hodně sympatické a moc se mi tu líbí. Čím víc zápasů si tady zahraju, tím lépe,“ usmívala se.

S Palicovou má společnou ještě jednu zkušenost. Obě české teenagerky utrpěly na přípravných turnajích před melbournským grandslamem jasné porážky. Brenda ovšem měla slovutnou soupeřku, finalistku z US Open 2021 Leylah Fernandezovou. V Aucklandu s ní uhrála pouze dva gemy.

„Byl to můj první turnaj na betonu za skoro celý rok. Nebyla jsem na betonu ještě úplně aklimatizovaná. Psychicky to byl pro mě velice těžký zápas, protože se hrálo na centru, který byl plný lidí. Bylo to moje první utkání v životě před tolika lidmi a byla jsem dost nervózní. Leylah je už velká hráčka, má hodně zkušeností a nedala mi vůbec šanci, abych se rozehrála. Už jsem to ale hodila za hlavu, protože jsem v tom utkání stejně neměla co ztratit. Beru to jako super zkušenost,“ zmínila.

Ve středu čeká Fruhvirtovou dvacetiletá Ukrajinka Darja Snigurová, jež v prvním kole za více než dvě a půl hodiny vyřadila Mexičanku Contrerasovou Gomezovou, když v závěrečném setu otáčela stav 2:4. „Prakticky vůbec Darju neznám. Viděla jsem jen kousek jejího zápasu z US Open, kde v prvním kole porazila Simonu Halepovou,“ přemýšlela o středečním duelu rodačka z Prahy, která po úterním zápřahu věnovala mnoho času regeneraci.

„Cítím rozdíl mezi tím, jak bych se cítila, kdybych ukončila zápas za stavu 6:0 a 5:2, a tím, jak se fyzicky cítím nyní, ale udělám maximum pro to, abych zítra byla stoprocentní,“ přemítala Brenda Fruhvirtová. Ve středu by jistě ráda získala další podobnou zkušenost jako Barbora Palicová. Ta totiž před dvěma měsíci Snigurovou v Bratislavě po třísetové bitvě porazila.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace žen
Natalija Stevanovičová (SRB, 215.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (135.) 0:6, 6:7(0)