Parádní premiéra! Po prvním setu už to bylo na jednu bránu, radovala se Sára Bejlek

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Vynikající výkon předvedla ve svém úvodním vystoupení na Australian Open v Melbourne šestnáctiletá Sára Bejlek. O čtyři roky starší Darju Astachovovou, 197. hráčku světa, porazila s přehledem 6:4, 6:0. Do zápasu sice špatně vstoupila, když dovolila soupeřce brejk, ale od stavu 0:2 už na kurtu jasně dominovala.

„Jelikož už mám za sebou dvě grandslamové kvalifikace, nebyla jsem ani tolik nervózní. Hrála jsem velmi slušně a jsem za to ráda. Ze začátku soupeřka nastoupila velmi slušně, vedla 2:0, ale nedělala jsem si z toho velkou hlavu. Brzy jsem zjistila, co na ni hrát. Nebylo rozumné s ní zkoušet nějaké přestřelky,“ hodnotila Bejlek, která jako jediná ze čtveřice českých teenagerek po úterním utkání nejevila žádné stopy únavy.

„Jakmile jsem otočila stav z 0:2 na 5:2, tak jsem ještě trochu znervózněla. Prohrála jsem dva gemy v řadě, ale pak už to bylo na jednu bránu,“ dodala lakonicky. Ve druhém setu sice ještě Astachovová měla v prvním gemu dva brejkboly, ale tím její šance na úspěch skončily. Bojovalo se už jen o šestý gem za stavu 5:0 pro Bejlek, kdy Češka využila až čtvrtý mečbol.

„Když jsem takhle vedla, řekla jsem si, že už je to jasné. Jsem ráda, že jsem nepřipustila komplikace,“ říkala s úsměvem rodačka z Hrušovan nad Jevišovkou.

Bejlek přitom nebyla před zápasem podle odborníků favoritkou, přesto nenechala nikoho na pochybách, kdo na kurtu vládne. „Soupeřka ve druhém setu odpadla psychicky, a mně naopak vítězství v první sadě hodně pomohlo,“ vysvětlila.

Ve druhém kole čeká Bejlek těžký los, první nasazená hráčka kvalifikace Alycia Parksová (76.) z USA, která hraje extrémně agresivní tenis a je v poslední době ve vynikající formě. „Samozřejmě vím, jak je to dobrá hráčka. Udělám maximum a nechám na kurtu všechno. V Americe byly podmínky podobné a nevadilo mi to. Uvidíme, kdo bude mít zítra lepší den,“ usmívala se.

Pro českou tenistku je grandslam v Melbourne už druhým vystoupením v začínající sezóně. „Nedostala jsem se na jiný turnaj, tak jsem hrála šedesátku v Canbeře. Vyhrála jsem tam první zápas, pak jsem vypadla, ale byla to pro mě dobrá příprava na Australian Open,“ popsala.

Grandslamových účastí si Bejlek velmi váží. Po Wimbledonu a US Open nyní zažívá Češka premiéru i v Austrálii. „Je tu oproti menším turnajům neskutečný servis. Každý grandslam má své kouzlo, nedá se říct, který je nejlepší. Vzhledem k tomu, že se mi zatím nejvíc dařilo v Americe, tak je US Open asi zatím můj favorit, ale uvidíme, jak se mi bude dařit tady. Jsem moc ráda, že tu můžu být, pořád se učím a koukám, jak hrají ti nejlepší. Budu se snažit, abych byla brzo jako oni,“ dodala.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace žen
Darja Astachovová (197.) – SÁRA BEJLEK (175.) 4:6, 0:6