Řekl jsem si, že mu nedám nic zadarmo, smál se po obratu Svrčina. Pomohly i chyby nohou

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Dvacetiletý Dalibor Svrčina svou účastí v kvalifikaci v Melbourne zkompletoval všechny čtyři grandslamy. Po své premiéře loni v Paříži, kde vypadl v prvním kole, se na všech dalších turnajích probojoval alespoň do druhého kola. Tradici neporušil ani tentokrát, byť to s ním v zápase s Britem Paulem Jubbem bylo v jednu chvíli pořádně nahnuté.

Jubb si překvapivě zvolil při losu příjem, a i když Svrčina svůj úvodní servis udržel, následovaly tři brejky v řadě. Pak už si oba soupeři svá podání drželi, i když v klíčovém devátém gemu, v němž Svrčina podával na vítězství v prvním setu, musel Čech odvracet tři setboly – dva za stavu 15:40, pak čelil ještě nevýhodě. „V prvním setu jsem na ty brejkboly zahrál dobře a aktivně jsem si šel pro body. Tohle byl moc důležitý moment zápasu,“ uznal při hodnocení duelu, který se hrál na zapadlém kurtu číslo 17.

Na začátku druhé sady Svrčina nevyužil dobře rozehrané gemy a naopak to byl jeho soupeř, který získal půdu pod nohama a úderovou jistotu. „V prvním setu jsem hrál výborně bez chyb odzadu, ale soupeře jsem ve druhém setu svými chybami pustil do zápasu. Toho začátku druhého setu byla velká škoda. Byl jsem nahoře. V prvním gemu jsem měl hned 30:0 na returnu a pak jsem udělal tři lehké chyby, což by se mi nemělo stávat. Ve druhém gemu jsem vedl 40:0 na servisu a z toho jsem si pak prohrál podání. Kdybych tyhle dva gemy vyhrál nebo to bylo aspoň 1:1, tak by druhý set nebyl tak jednoznačný. Soupeř se pak rozehrál a hrál opravdu výborně. Nevěděl jsem co s tím, byl jsem z toho trochu frustrovaný,” přiznal.

Ve třetím setu si nejprve Svrčina udržel servis, následně vedl při soupeřově podání 30:15, ale Jubb servis udržel a ve třetím gemu pak Brit Čecha přes shodu brejkl. „Hodně jsme se tahali. Měl jsem šance i na jeho servisu před tím, než mě přes shodu brejkl. Postupem času mi přišlo, že má soupeř trochu horší bekhend, a že když mu dám prostor, tak docela umí tlačit z forhendu,” přemítal Svrčina.

Za stavu 1:2 dokázal Svrčina na returnu dvakrát dorovnat na shodu, ale k brejkbolu se nedostal. To se mu podařilo docela kuriózně až za stavu 3:4, kdy elektronické zařízení zahlásilo Jubbovi už podruhé v zápase chybu nohou. „Ty chyby nohou mně docela pomohly. Zvlášť ta druhá byla při druhém podání za stavu 30:30 a přinesla mi brejkbol, což bylo hodně důležité.”

Při brejkbolu zahrál Svrčina opatrnější return, dostal se do defenzivy, ale předvedl parádní křižný prohoz z bekhendu a hlasitě si zakřičel. „Ten brejkbol mě hrozně nabudil a soupeře to naopak dost nalomilo. Bylo hrozně důležité, že jsem pak ten brejk i potvrdil.”

Za stavu 4:5 šel zklamaný Paul Jubb na servis a nezískal už ani fiftýn. Zahrál dva těsné auty, následoval Svrčinův úspěšný úder pod nohy soupeře a při mečbolu si pak Jubb připsal nevynucenou chybu. „V závěrečném gemu třetího setu jsem si řekl tak, jak je u mě zvykem, že mu nedám nic zadarmo a že se budu snažit za každou cenu všechno dostat do kurtu. Přeci jen, za stavu 4:5 je vždycky docela tlak na podávajícího, a když pak do toho chce jít, tak to může dát z nervozity o kousek vedle. A přesně to se stalo,” vyprávěl šťastný Svrčina po utkání. Dalibora v hledišti povzbuzovala i maminka Zuzana, která si pak synův úspěch náležitě vychutnala.

Jubb loni zaujal zejména obrovským dramatem, které svedl v prvním kole ve Wimbledonu, v němž podlehl až 5:7 v pátém setu Nicku Kyrgiosovi, jenž následně dokráčel na turnaji až do finále. „Koukal jsem na tří až čtyřminutové sestřihy. Kyrgios v tom zápase asi nehrál svůj nejlepší tenis, ale když s takovýmto hráčem prohrajete až 5:7 v pátém setu, tak asi něco musíte umět.” 

Svrčina začal letošní sezónu v Sydney, kde reprezentoval Českou republiku na United Cupu. „Hodně mi to pomohlo. Dobře jsem si zatrénoval a taky jsem si zahrál s výborným hráčem Oscarem Ottem. Střetnutí jsem prohrál, ale byl to solidní zápas. Ve druhém setu jsem na tom byl hůř fyzicky, protože jsem byl po nemoci a ještě jsem neměl kvůli zdravotním problémům tolik natrénováno. Byla to výborná zkušenost. Hrál jsem na centrkurtu za Českou republiku, toho si moc vážím,” líčil.

Svrčina si pochvaloval i výbornou atmosféru, která na United Cupu v českém týmu panovala. „Kluky jsem samozřejmě znal, ale skamarádil jsem se s Petrou Kvitovou, Maruškou Bouzkovou i Jesikou Malečkovou. Musím říci, že jsme byli neskutečná parta a strašně moc jsem si to užil, jako každý v týmu. Zdravím tímto všechny holky. Petra byla tak trochu naše kapitánka. Jirka Lehečka porazil Sašu Zvereva, takže jsme i předvedli docela dobré výkony,” popisoval Svrčina.

Ostravského rodáka čeká ve druhém kole Argentinec Nicolás Kicker a pravděpodobně ho nemine další vystoupení na nějakém zapadlejším dvorci. „Kurty mi tady úplně na sto procent nesedí. Ty, na kterých se hraje kvalifikace, jsou dost rychlé. Ocenil bych, kdyby byly vzhledem k mojí hře trochu pomalejší. Včera jsem trénoval s Víťou Kopřivou v Areně Roda Lavera. Dneska jsem se rozehrával na trojce a ty kurty jsou fakt o hodně pomalejší. Jinak se mi tu ale hraje dobře a zkusím z toho ještě něco vytěžit,” dodal na závěr Dalibor Svrčina.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
Paul Jubb (GBR, 219.) – DALIBOR SVRČINA (222.) 3:6, 6:1, 4:6