Australian Open: Svrčina předvedl krásný obrat, Kopřiva se loučí

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – V pondělí se v Melbourne rozběhla kvalifikace úvodního grandslamu sezony. Z českých tenistů se v akci představili jen dva ze sedmi účastníků, dalších pět čeká zápas až v úterý. Na zapadlém kurtu číslo 17 předvedl parádní obrat v samotném závěru klání dvacetiletý Dalibor Svrčina, který proti Britovi Paulu Jubbovi otočil stav 2:4 v rozhodujícím setu na 6:4. Na velkém kurtu číslo 3 pak uhrál Vít Kopřiva proti domácímu držiteli divoké karty Daneu Sweenymu pouhé dva gemy a podlehl mu za hodinu a 17 minut 1:6, 1:6.

Svrčina vstoupil do grandslamové kvalifikace vítězně
Dvacetiletý Svrčina hraje v kvalifikaci Australian Open poprvé a výhrou v prvním kole kvalifikace navázal na své výkony z Wimbledonu a US Open, kde také v úvodním kole kvalifikace uspěl. Svrčina po celý první set vedl, a když za stavu 5:3 dokázal při svém podání odvrátit tři brejkboly, získal první sadu. Do druhého setu vstoupil vedením 30:0 na returnu, ve druhém gemu vedl při svém podání 40:0, ale oba gemy ztratil a jedinou hru v setu získal Čech až za stavu 0:5.

V rozhodujícím setu ztratil Svrčina servis za stavu 1:1, a když čelil nepříznivému stavu 2:4, již to s ním nevypadalo dobře. V tu chvíli si ale bezpečně podržel servis a pak proměnil špičkovým křižným prohozem z bekhendu svůj první brejkbol ve třetím setu a srovnal na 4:4. Třiadvacetiletého soupeře tím Svrčina zlomil, následně ho brejkl čistou hrou a dovedl zápas do vítězného konce.

„V prvním setu jsem hrál odzadu výborně bez chyb, ale ve druhém setu jsem soupeře svými chybami pustil do zápasu. Třetí set byl hodně vyrovnaný, soupeř mě přes shodu brejknul, ale v závěru se mi to podařilo otočit, za což jsem moc rád,“ zhodnotil souboj šťastný Dalibor Svrčina.

Kopřiva uhrál jen dva gemy
Pětadvacetiletý novopečený otec Vít Kopřiva, jenž figuruje na 140. místě světa, nestačil na více než o sto míst hůře postaveného Danea Sweenyho, jemuž podlehl 1:6, 1:6. Zápas byl dramatičtější, než napovídá konečné skóre, a ještě za stavu 1:6, 1:4 Kopřiva bojoval o zvrat.

„Nedopadlo to dneska vůbec dobře. Začátek zápasu jsem mohl mít teoreticky lepší, protože jsem měl v prvním gemu brejkbol, kdy mi skončil return na pásce a míček se nakonec překulil na moji stranu. Pak jsem měl gembol ve druhém gemu, který jsem neproměnil. Přišlo mi, že první tři gemy byly vyrovnané, ale pak se to překlopilo na jeho stranu,“ uvedl po utkání smutný Vít Kopřiva, který tak na australský kontinent přiletěl pouze kvůli tomuto jednomu zápasu, a neobhájil tak loňské druhé kolo kvalifikace.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
Paul Jubb (GBR, 219.) – DALIBOR SVRČINA (222.) 3:6, 6:1, 4:6
Dane Sweeny (AUS, 249.) – VÍT KOPŘIVA (140.) 6:1, 6:1

Kompletní výsledky kvalifikace naleznete na webu turnaje.