United Cup: Spojené státy vyhrály premiérový ročník! Rozhodnuto bylo už po třech singlech

- Jan Vojkůvka

Spojené státy slaví vítězství v premiérovém ročníku United Cupu! Pro titul na turnaji smíšených týmů si Američané dokráčeli nejsuverénnějším možným způsobem, když o svém prvenství rozhodli v nedělním finále už po třech singlech. Italy nakonec deklasovali 4:0 na zápasy.

Američané nastupovali k finálovému utkání proti Itálii v rolích favoritů a dokonale to dokázali potvrdit. Už po třech singlech si totiž zajistili zisk titulu na prvním ročníku United Cupu, když body na jejich konto připsali Jessica Pegulaová, Frances Tiafoe a Taylor Fritz. Na konečných 4:0 pak zvýšila Madison Keysová.

Finálový program otevřel duel ženských jedniček mezi Jessicou Pegulaovou a Martinou Trevisanovou. Italka Trevisanová nezopakovala svůj heroický výkon ze semifinále proti Řekyni Sakkariové a v duelu s americkou favoritkou tahala za kratší konec. Pegulaová si poměrně suverénně dokráčela pro vítězství 6:4, 6:2 a ve spojení se smíšenými čtyřhrami vylepšila svou bilanci na United Cupu už na 8-1.

Následoval souboj mužských dvojek, ve kterém se ale odehrál jen jeden set. Američan Tiafoe si úvodní sadu podmanil 6:2, načež mu Lorenzo Musetti duel skrečoval.

Nejnáročnější zápas čekal na americkou mužskou jedničku Taylora Fritze. V souboji s italskou jedničkou Matteem Berrettinim však nezaváhal, vyhrál ve dvou tiebreacích a zajistil Spojeným státům zisk trofeje, když poslal svůj tým do vedení 3:0.

Američané v průběhu celého turnaje předváděli dominantní výkony. V základní skupině porazili Česko 4:1 a Německo 5:0. V městském finále si pak poradili s Velkou Británií 4:1 a v semifinále rozdrtili Polsko 5:0. A ve stejném stylu pokračovali i ve finále, v němž potvrdili role velkých favoritů.

Program 10. hracího dne United Cupu

Finále
USA – Itálie 4:0
Jessica Pegulaová – Martina Trevisanová 6:4, 6:2
Frances Tiafoe – Lorenzo Musetti 6:2 skreč Musetti
Taylor Fritz – Matteo Berrettini 7:6(4), 7:6(6)
Madison Keysová – Lucia Bronzettiová 6:3, 6:2
Pegulaová, Fritz – Trevisanová, Berrettini zrušeno