Chtěla vyhrát jeden zápas, teď je ve finále! Největší zbraní je mentalita, řekla Nosková po životním skalpu

- Jan Vojkůvka

Osmnáctiletá Linda Nosková dál předvádí v Adelaide špičkový tenis. V sobotu si dokonce vyšlápla na světovou dvojku Uns Džábirovou, kterou porazila 6:3, 1:6, 6:3, a zaznamenala největší skalp své dosavadní kariéry. „Je to úžasný pocit. Odehrála jsem tu spoustu zápasů a jsem šťastná, že jsem je všechny zvládla,“ neskrývala radost po premiérovém postupu do finále na okruhu WTA.

Nosková v Adelaide řádí a září. Vyhrála spolu s kvalifikací už šest zápasů, vedle světové dvojky Džábirové porazila i světovou osmičku Kasatkinovou či bývalou první hráčku světa Azarenkovou. Přitom už v kvalifikaci čelila hodně silným soupeřkám, které se pohybují kolem padesátého místa žebříčku. Zkrátka, jeden cenný skalp střídá druhý.

„Je to úžasný turnaj, hraju tu prostě dobře,“ říkala během tiskové konference po semifinálovém utkání. „A to je vše, o co se starám. Výsledky až tolik neznamenají v porovnání s tím, když hraju opravdu dobrý tenis a trefuju míčky tak, jak bych chtěla,“ řekla s tím, že by byla nadmíru spokojená s tím, kdyby si po případné porážce dokázala říct, že udělala vše, co mohla.

Ostatně, svůj cíl, který si pro Adelaide stanovila, už dávno několikanásobně překonala. „Chtěla jsem tu vyhrát aspoň jedno kvalifikační kolo, abych si případně vylepšila žebříček,“ smála se aktuálně 102. hráčka žebříčku, která příští týden vystřelí do první šedesátky a už nyní má jistotu, že bude nejhůře 56. na světě. „V prvním kole jsem přitom byla jeden míček od porážky. Mám tedy velké štěstí,“ poznamenala.

Tím se dotkla i dalšího tématu, kterým byla její největší zbraň. V prvním kvalifikačním kole urvala postup do dalšího kola až po vydřeném vítězství 9:7 v tiebreaku třetího setu. Obdobně těžká koncovka na ni čekala ve čtvrtfinále proti Azarenkové, kterou udolala 6:4, 6:7, 7:6, když tiebreak třetí sady vyhrála 8:6. Není tak divu, že za svou největší zbraň považuje vlastní psychiku.

„Řekla bych, že to je skutečně moje mentalita. Nedokážu se nějak rychle rozčílit. Jen se snažím do toho jít v každé další výměně a být první, kdo se pokusí zakončit bod. Takže také agresivní hra,“ poznamenala Nosková, která se často v zápasech přetvařuje, aby na sobě nedala znát tlak či případnou frustraci. „To mi hodně pomáhá v zápasech, které se nevyvíjí dobře, abych je buď otočila, nebo předváděla aspoň svou hru. Je v tom moje velká výhoda,“ přiznala s tím, že radosti i strasti v hlavě samozřejmě má, jen se je snaží nedávat tolik najevo a nechová se na kurtu tolik emočně.

Ve finále turnaje v Adelaide vyzve v neděli od 06:30 středoevropského času další velké jméno ženského tenisu. Narazí na světovou pětku Arynu Sabalenkovou, která na turnaji zatím neztratila ani set a ve čtvrtfinále vyřadila Markétu Vondroušovou.

„Před finále se cítím skvěle. Měla jsem přitom pocit, že by dnes mohlo přijít zranění, nebo budu na kurtu unavená, ale vůbec jsem nebyla. Před finále tak mám skvělé pocity a věřím, že proti Sabalenkové to bude skvělý zápas,“ řekla s úsměvem česká tenistka. „Budu se snažit být víc agresivní než ona, ale bude to opravdu těžké,“ přiznala. Sabalenková je totiž jednou z největších ranařek na okruhu.