United Cup: Do finále postoupily výběry Itálie a USA

- Redakce

Devátý hrací den United Cupu nabídl v Sydney vyvrcholení semifinálových bitev. Prvními finalisty turnaje se stali Američané, kteří Polákům nedali sebemenší šanci na úspěch a zvítězili zcela jednoznačně 5:0 na zápasy. Ty doplní v boji o titul Italové, kteří si poradili výsledkem 4:1 s Řeky.

Polsko po prvním hracím dnu prohráválo se Spojenými státy 0:2, přestože v pátečním ženském utkání nasadilo světovou jedničku Igu Šwiatekovou. Ta ovšem nestačila na Jessicu Pegulaovou, čímž se začaly naděje Polska na postup do finále trochu bortit. Podle očekávání následně Kacper Zuk prohrál s Francesem Tiafoem.

Velký obrat se nekonal. Hubert Hurkacz se o něj snažil ze všech sil, jenže Tayloru Fritzovi podlehl ve dvou setech, které oba musel rozhodnout tiebreak. Polský tenista si může vyčítat hlavně úvodní sadu, ve které měl za stavu 5:4 k dispozici dva setboly.

V zápase mezi Magdou Linetteovou a Madison Keysovou už o nic nešlo. Nicméně Američanka v něm potvrdila roli favoritky, soupeřce povolila jen jeden brejkbol a ve dvou setech si utkání podmanila. O zisk alespoň čestného bodu se pokusili Alicja Rosolská s Lukaszem Kubotem, a i když ovládli první set, nakonec páru Jessica Pegulaová, Taylor Fritz podlehli v supertiebreaku.

Skóre 0:2 čelili rovněž Řekové v souboji s Itálií. I tento zápas přinesl velké překvapení, když světová šestka Maria Sakkariová padla po takřka třech a půl hodinách boje s Martinou Trevisanovou 3:6, 7:6, 5:7. Následně pak člen deváté stovky světa Stefanos Sakellaridis uhrál jen dva gemy proti superfavorizovanému Lorenzovi Musettimu.

Sobotní program v Sydney otevřel v tomto semifinále Stefanos Tsitsipas, který v třísetové bitvě vykřesal naději pro svůj tým výhrou nad Matteem Berrettinim. Na svého kolegu ovšem nenavázala Valentini Grammatikopoulouová, jíž se nepodařilo zaskočit favoritku utkání Lucii Bronzettiovou. Italce k vítězství ve dvou setech stačily pouhé tři brejkboly.

Závěrečné klání obstarali Grammatikopoulouová s Petrosem Tsitsipasem proti duu Rosatellová, Vavassori. Italská dvojice vítězstvím ve třech setech upravila výsledek na konečných 4:1.

Program 9. hracího dne United Cupu

Semifinále v Sydney (2. hrací den)
Polsko – USA 0:5
Hubert Hurkacz – Taylor Fritz 6:7(5), 6:7(5)
Magda Linetteová – Madison Keysová 4:6, 2:6
Rosolská, Kubot – Pegulaová, Fritz 7:5(5), 4:6, 6:10

Řecko – Itálie 1:4
Stefanos Tsitsipas – Matteo Berrettini 4:6, 7:6(2), 6:4
Valentini Grammatikopoulouová – Lucia Bronzettiová 2:6, 3:6
Grammatikopoulouová, P. Tsitsipas – Rosatellová, Vavassori 3:6, 6:4, 5:10