Daviscupová bitva s Portugalskem se blíží. Kapitán Navrátil oznámil nominaci

- Jan Vojkůvka

Kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil v pátek oznámil nominaci na únorové utkání kvalifikace. Do portugalské Maii, která se nachází nedaleko od Porta, se k halovému antukovému klání vypraví pětice Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Adam Pavlásek, Jakub Menšík a Vít Kopřiva. Kvalifikace se bude hrát o víkendu 4. a 5. února.

Hlavní zátěž zápasu s domácími Portugalci by měli opět na svých bedrech nést Lehečka s Macháčem, kteří momentálně figurují v první stovce světového žebříčku. V singlových zápasech je ovšem nečeká nic snadného, budou se muset s nejvyšší pravděpodobností vypořádat se zkušeným Joaem Sousou, 82. hráčem světa, a antukářem Nunem Borgesem, jenž se pohybuje na hraně první a druhé světové stovky.

„Utkání bude vyrovnané, je to padesát na padesát. Úroveň jejich hráčů je podobná úrovni našich hráčů,“ upozornil Navrátil. „Jsem hlavně rád, že se bude hrát v hale, a ne venku. Budou podobné podmínky, ve kterých kluci trénovali,“ poznamenal s tím, že jedinou obtíží může být antukový dvorec.

„Všechny turnaje teď odehrají na betonu. Antuka je specifický povrch, což jsme si vyzkoušeli v Argentině, ale na druhou stranu se bude hrát v hale. Kluci taky vyrůstali na antuce a věřím, že na toto důležité utkání pojedeme dobře připravení, abychom se kvalifikovali do základní skupiny jako v roce 2020,“ připomněl účast českého týmu na finálovém turnaji, který se kvůli covidu konal až v roce 2021.

Všichni, včetně kapitána Navrátila, navíc pevně doufají, že bude na utkání stoprocentně připraven především Macháč. Toho potkalo na United Cupu hodně nepříjemné zranění kotníku, který si podvrtl v utkání s Američanem Francesem Tiafoem.

Byť to naštěstí nevypadá, že by českého tenistu toto zranění mělo v následujících týdnech výrazněji limitovat, více napoví nadcházející dny. Dvaadvacetiletý Macháč by měl o víkendu absolvovat kvalifikaci turnaje ATP v Adelaide, kde jeho kotník čeká první zápasové zatížení, které naznačí, v jaké kondici se zraněné místo nachází.

„Doufám, že se nic nestane. Na jednu stranu mám sice pět hráčů, ale na druhou stranu je kádr, co se týče dvouher, úzký,“ upozornil Navrátil. „S Tomášem jsem mluvil, už je v pořádku a začal trénovat.“

Do Portugalska s českým týmem neodcestuje Jiří Veselý, který od srpnového US Open kvůli zranění nehraje. „Do týmu jsem po dlouhé době (poprvé od roku 2019, pozn. redakce) nominoval i zkušeného Adama Pavláska, který měl pár roků pauzu, ale teď se jeví jako náš nejlepší deblista,“ poodhalil Navrátil a vyzdvihl výkony 93. deblisty světa, jenž se začal na čtyřhru specializovat v minulé sezoně, zahrál si na challengerech desetkrát ve finále, vybojoval tři tituly a neustále si vylepšuje své žebříčkové postavení.

Kvalifikace Davis Cupu bude následovat v týdnu po skončení Australian Open. Hrát se bude v sobotu 4. a neděli 5. února. „Portugalský tým se nesmí podceňovat. Jejich hráči jsou zkušení a nebezpeční. Ale doufám, že když budeme všichni zdraví, tak se utkání dá zvládnout tak, abychom se dostali na finálový turnaj,“ dodal Navrátil.