Denní menu, 6.1.2023: Nosková zdolala bývalou světovou jedničku! Siniaková je ve finále deblu

- Redakce

Linda Nosková zdolala ve čtvrtfinále v australském Adelaide bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou v tiebreaku třetí sady! Na stejném turnaji Markéta Vondroušová nestačila ve čtvrtfinále na aktuální světovou pětku Arynu Sabalenkovou, které podlehla ve dvou setech. Do semifinále čtyřhry zasáhla tamtéž Kateřina Siniaková s australskou parťačkou Hunterovou, které zdolaly běloruský pár Marozavová, Sabalenková. V Aucklandu čekalo čtvrtfinále na Karolínu Muchovou, která čelila španělské tenistce Masárové. Česká tenistka prohrála dvakrát tiebreak a turnaj pro ni končí. Na challengeru v thajském Nonthaburi prošli do finále čtyřhry Marek Gengel s Adamem Pavláskem, o podobný počin se pokusí na turnaji v portugalském Oeiras Petr Nouza s rumunským parťákem Corneou, kteří se postaví Němcům Frantzenovi a Jebensovi.

Češi v akci

Famózní Nosková! Ve čtvrtfinále zdolala bývalou světovou jedničku
Skvělý počin se ve čtvrtfinále turnaje WTA 500 v Adelaide podařil Lindě Noskové (102.), která předvedla další skvělý výkon a vyřadila po urputné třísetové bitvě Viktorii Azarenkovou (26.). Nosková v klíčovém třetím setu mohla na svém podání zvrátit zápas na svou stranu už za stavu 5:4, nedokázala ale vítězné dopodávat. Nosková navíc za stavu 5:6 a 30-40 musela odvracet mečbol, načež o postupující musel nakonec rozhodnout až tiebreak. Český talent pokračuje v Adelaide ve famózní jízdě, po setech 6:4, 6:7(3), 7:6(6) na ni v semifinále bude čekat nasazená jednička Uns Džábirová (2.) z Tuniska.

Vondroušová podlehla Sabalenkové
Markéta Vondroušová (92.) dohrála na úvodním turnaji WTA 500 v australském Adelaide ve čtvrtfinále. V tom nestačila na nasazenou dvojku Arynu Sabalenkovou (5.), s níž prohrála za hodinu a 33 minut 3:6 a 5:7. O výsledku prvního setu rozhodl jediný brejk ze čtvrtého gemu. Ve druhém setu prohrávala Vondroušová už 1:4 a 0:40, přesto se dvěma brejky skrze odvrácený mečbol dotáhla na skóre 5:5. Koncovka nicméně patřila favorizované Bělorusce, která dalším brejkem získala druhou možnost servírovat na ukončení zápasu. Vondroušová sice měla na příjmu za stavu 5:6 dva brejkboly, na tiebreak ale nedosáhla.

Muchová nestačila na Masárovou
Karolína Muchová (151.) v novozélandském Aucklandu do prvního semifinále po dvou letech nepronikla. Šestadvacetiletá Češka nezvládla v pátek roli papírové favoritky proti španělské kvalifikantce Rebece Masárové (130.), s níž prohrála ve dvou tiebreacích 6:7(4) a 6:7(2). Duel byl kvůli dešti opět přesunut pod střechu, pod níž začala lépe Muchová. Ta v sedmém gemu prolomila soupeřčino podání, jenže brejk nezvládla potvrdit. Druhá sada dospěla bez jediného brejku opět do zkrácené hry. Muchovou mohou mrzet zejména tři nevyužité možnosti na příjmu ze šestého gemu.

Siniaková si zahraje finále čtyřhry
Kateřina Siniaková prolétla do finále turnaje v Adelaide se svou parťačkou Storm Hunterovou. Česko-australský pár vyzrál v semifinále na Bělorusky Marozavovou a Sabalenkovou ve třech setech 6:4, 1:6 a 10:3. Výpadek ve druhém setu stačila Siniaková s Hunterovou napravit v supertiebreaku, ve kterém soupeřkám sebraly třikrát podání a dovedly tak utkání do vítězného konce. Ve finále se nasazené jedničky turnaje utkají s Američankami Muhammadovou a Townsendovou.

Gengel s Pavláskem si zahrají finále challengeru
Z finálového českého zastoupení se mohou fanoušci těšit na challengeru v thajském Nonthaburi. Marek Gengel s Adamem Pavláskem zdolali ve čtyřhře Korejce Nama se Songem ve dvou setech 6:4, 6:3, a zahrají si tak o titul na celém turnaji. Čeští hráči přitom v první sadě museli po ztraceném podání otáčet, ve druhém setu si již dobře rozehrané klání utéct nenechali a po brejku soupeřů dotáhli semifinále do úspěšného konce. Ve finále na českou dvojici čekají nejvýše nasazení Galloway s Hachem Verdugem, kteří přes semifinále prošli bez boje.

Knutson podlehla Plipuechové
Gabriela Andrea Knutson (470.) nestačila na turnaji ITF v thajském Nonthaburi na místní hráčku Peangtarn Plipuechovou (345.), které podlehla ve dvou setech 1:6, 1:6. Knutson má ale za sebou skvělý turnaj, kterým prošla do čtvrtfinále až z prvního kola kvalifikace.

ATP/WTA

Adelaide International 1 (ženy, AUS, 826 837 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (92.) – Aryna Sabalenková (5.) 3:6, 5:7
LINDA NOSKOVÁ (102.) – Viktoria Azarenková (26.) 6:4, 6:7(3), 7:6(6)

Semifinále čtyřhry
Hunterová (AUS), SINIAKOVÁ – Marozavová, Sabalenková 6:4, 1:6, 10:3

ASB Classic, Auckland (ženy, NZL, 259 303 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (151.) – Rebeka Masárová (ESP, 130.) 6:7(4), 6:7(2)

Challenger Tour

Bangkok Open 1, Nonthaburi (muži, THA, 80 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Nam, Song (oba KOR) – GENGEL, PAVLÁSEK 4:6, 3:6

Oeiras Indoor 1 (muži, POR, 36 000 EUR, hala – tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Cornea (ROU), NOUZA – Frantzen, Jebens (oba GER) 5:7, 7:6(5), 10:4

ITF World Tennis Tour

ITF Nonthaburi (ženy, THA, 40 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
GABRIELA ANDREA KNUTSON (470.) – Peangtarn Plipuechová (THA, 345.) 1:6, 1:6

Semifinále čtyřhry
KNUTSON, J. Jang (TPE) – Volodková (UKR), Kuwataová (JPN) 3:6, 3:6