Takhle pálí Iga! Šwiateková se v zajímavé statistice vyrovná i nejlepším mužům

- Marek Bartošík

Obecně vzato platí, že muži dokážou vyprodukovat rychlejší tenisové údery než ženy. Viditelné je to především v rychlosti podání, která je na významnějších turnajích téměř vždy promítána na elektronických obrazovkách. Mezi ženami se ale najdou i výjimky, jež jsou schopné konkurovat svým mužským protějškům. Jednou z nich je díky svému dělovému forhendu vládkyně světového pořadí Iga Šwiateková.

Serena a Venus Williamsovy, Julia Görgesová či Sabine Lisická se mohly a můžou pyšnit nejvyšší rychlostí podání kolem 200 kilometrů za hodinu, což je standardně hranice odpovídající dobře servírujícím mužům.

Jiným úderem než servisem se blíží nejlepším tenistům na okruhu světová jednička Iga Šwiateková. Jednadvacetiletá polská hvězda podle oficiální grafiky United Cupu loni ničila své soupeřky forhendem o průměrné rychlosti 122 kilometrů za hodinu. To je pouze o jeden kilometr za hodinu méně, než je průměr mužských členů Top 50 žebříčku!

Polská reprezentantka Šwiateková si svým drtivým forhendem výrazně pomáhá také na aktuálním United Cupu, kde ovládla na cestě do semifinále všech pět svých zápasů bez ztráty setu (tři singly plus dva mixy po boku dlouhána Huberta Hurkacze).

Trojnásobná grandslamová šampionka nastřílela shodně 17 vítězných forhendů Švýcarce Belindě Bencicové i Kazašce Julii Putincevové, naopak obě její soupeřky zaznamenaly ve stejné statistice pouze po čtyřech winnerech.

Jen Italka Martina Trevisanová držela se Šwiatekovou „forhendový krok“ (obě si připsaly sedm vítězných forhendů), polská favoritka však dominovala v počtu nechytatelných bekhendů (12:1). Jeden z jejích raketových forhendů mimochodem dosáhl rychlosti 140 kilometrů za hodinu!