Češi v akci: Siniaková si v Šen-čenu zahraje finále, Plíšková bude hrát o titul v Brisbane!

- Daniel Kubelka

Skvělou formu má na úvod sezóny česká tenistka Kateřina Siniaková. Dvacetiletá česká tenistka na turnaji v čínském Šen-čenu totiž porazila již druhou hráčku světové desítky a po výhře nad Johannou Kontaovou 1:6, 6:4 a 6:4 si zahraje o titul. Na stejném podniku dokráčela do finále i Andrea Hlaváčková, která si zde zahraje v sobotu po boku Shuai Pengové.

Aktuálně 52. hráčka světového žebříčku Siniaková vstoupila do premiérového vzájemného zápasu s Johannou Kontaovou všelijak, jen ne dobře. Češka rychle prohrávala 0:5 a jen díky jednomu získanému podání soupeřky v šestém gemu neodešla z prvního setu s potupným kanárem v zádech.

,,Myslím, že do zápasu vstoupila pomaleji, zatímco já jsem hrála docela dobře." uvedla na pozápasové tiskové konferenci britská hráčka ,,Je však potřeba před ní smeknout za to, jak svůj tenis v následujících dvou setech předváděla. Chodila do každého míče naplno, hrála uvolněně, takže bylo pro mě těžké předvádět hru, kterou jsem chtěla hrát. Za svůj výkon si však zaslouží uznání" vysekla Kontaová poklonu dvacetileté soupeřce."

Druhá sada už ale přinesla značně vyrovnanější podívanou. Obě tenistky, jak dvacetiletá SIniaková, tak členka světové desítky Kontaová si držely servis a osudu setu tak rozhodl jediný brejk. Ten vybojovala hned ve třetím gemu česká hráčka a získanou výhodu pak udržela až do koncovky a po výhře 6:4 srovnala stav zápasu na 1:1.

Třetí dějství se naopak neslo ve znamení ztracených podání. Siniaková po rychlém brejku vedla, Kontaová okamžitým rebrejkem skóre dorovnala. Set se lámal v jeho druhé polovině. V něm se Češce povedlo svou soupeřku hned dvakrát brejknout, přičemž sama pouze jednou zaváhalo a to rozhodlo. V desátém gemu pak Siniaková celé utkání symbolicky čistou hrou uzavřela.

Siniaková si o premiérový titul na okruhu WTA zahraje ve finále s Alison Riskeovou, která si po poradila s Camilou Giorgiovou dvakrát 6:3. Už nyní je jisté, že rodačka z Hradce Králové se na žebříčku posune na 43. pozici a tím si vylepší své kariérní maximum. V případě zisku trofeje pro vítězku pak navíc nakoukne do první čtyřicítky žebříčku.

Finále bude hrát i Plíšková

Finále si zahraje také Karolína Plíšková, která prošla do souboje o titul přes Ukrajinku Elinu Svitolinovou. Plíšková v utkání předváděla velmi dobrý výkon na servisu, soupeřce nepovolila jediný úspěšný brejk a sama na returnu opět vytvářela velký tlak na svou sokyni. A to přesto, že se nedokázala trefovat prvním podáním tolik, jak by sama chtěla.

Svitolinovou navíc srážely dvojchyby, kterých trefila hned šest a v utkání s Plíškovou tak prohrála 2:6, 4:6. Česká tenistka si k vítězství pomohla sedmi esy a navázala na kvalitní výkony z předchozích dnů, které ji vynesly hned na prvním turnaji v sezoně postup do finále, ve kterém se utká s Francouzkou Cornetovou, které Španělka Muguruzaová skrečovala v průběhu první sady.

Jsem nadšená, že jsem ve finále. Nemohl to být lepší start do nového roku. Všechno vychází dobře,“ těší Plíškovou, která si zahraje sedmnácté finále v kariéře. „Dobře jsem hrála od základní čáry, velmi dobře jsem servírovala. Byla jsem trochu unavená z předchozího zápasu, ale chtěla jsem dnes udělat vše pro to, abych vyhrála a jsem ráda, že to dobře skončilo.

Kromě souboje o sedmý titul v kariéře bude Karolína Plíšková ve finále hrát také o posun na páté místo světového žebříčku. Pokud by se ji podařilo porazit Alize Cornetovou, tak by poskočila před Slovenku Dominiku Cibulkovou.

Murrayho Berdych nepředčil

Náročný los čekal Tomáše Berdycha v semifinále turnaje v katarském Dauhá, kde se střetnul se světovou jedničkou Andym Murraym, který je od října loňského roku neporažený. A porážku mu nepřichystal ani Berdych, který sice předvedl srdnatý výkon, ale po prohře 3:6 v prvním setu, v němž rozhodoval jediný brejk, nedokázal ani v druhé sadě získat výhodu na svou stranu. Sice v průběhu druhého dějství vybojoval jeden úspěšný brejk, tím však pouze stáhl vlastní ztrátu z úvodu sady a srovnal na 2:2. Hned v pátém gemu Murray znovu prorazil servis českého tenisty a zápas dotáhl do vítězného konce.

ATP/WTA

Shenzhen Open, Šen-čen (ženy, tvrdý povrch, 750 000 USD, semifinále dvouhry)

Johanna Kontaová (GBR, 10.) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (52.) 6:1 4:6 4:6

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, tvrdý povrch, 1 237 190 USD)

Semifinále dvouhry

TOMÁŠ BERDYCH (10.) - Andy Murray (GBA, 1.) 3:6, 4:6

Finále čtyřhry

Pospisil (CAN), ŠTĚPÁNEK - Chardy, Martin (FRA) 4:6, 6:7 (3)

Brisbane international (ženy, tvrdý povrch, 890 100 USD, semifinále dvouhry)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) – Elina Svitolinová (UKR, 14.) 6:2, 6:4

ASB Classic, Auckland (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, semifinále čtyřhry)

Schuursová (NED), VORÁČOVÁ - Dabrowskiová (CAN), Žangová (CHN) 7:5 6:2

Shenzhen Open, Šen-čen (ženy, tvrdý povrch, 750 000 USD, semifinále čtyřhry)
Dzalamidzeová, Kudermetovová (RUS) - HLAVÁČKOVÁ, Peng (CHN) 4:6 4:6

Hobart (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, kvalifikace

TEREZA MARTINCOVÁ (163.) - Storm Sandersová (AUS, 292.) 6:4 6:2

Jana Fettová (CRO, 325.) - TEREZA SMITKOVÁ (172.) 6:0 6:1

Sydney (ženy, tvrdý povrch, 776 000 USD, kvalifikace)

BARBORA ŠTEFKOVÁ (171.) - Donna Vekičová (CRO, 99.) 5:7 2:6

Karina Witthoeftová (GER, 87.) - DENISA ALLERTOVÁ 6:2 6:1