Suverénní návrat do Austrálie. Djokovič na úvod ztratil jen pět gemů

- Marek Bartošík

Novak Djokovič slaví svou první výhru u protinožců od finále Australian Open 2021, v němž přehrál Daniila Medveděva. Aktuálně pátý tenista žebříčku zahájil letošní sezónu v Adelaide, kde na úvod podle očekávání porazil Francouze Constanta Lestienneho (65.) 6:3 a 6:2. Jednalo se už o jeho třicátou výhru v řadě na území Austrálie.

S jasným cílem se Novak Djokovič vrátil do Austrálie, kde mu loni tamní úřady nepovolily po vleklých debatách startovat. Devítinásobný šampion Australian Open by letos rád zaokrouhlil svou sbírku trofejí z Melbourne na deset.

Jako příprava na první grandslam sezóny slouží tenistovi z Bělehradu turnaj ATP v Adelaide, kde na úvod bez potíží zneškodnil za hodinu a čtvrt Constanta Lestienneho. Pětatřicetiletý Djokovič v utkání ztratil jen devět fiftýnů po svém podání a čelil jedinému brejkbolu, který odvrátil, sám na returnu udeřil hned třikrát.

Do Adelaide se bývalý první hráč žebříčku vrátil poprvé od roku 2007, kdy si tam připsal svůj třetí titul v kariéře (nyní jich má na kontě už 91!). Tehdy ve finále udolal domácího dlouhána Chrise Guccioneho 6:3, 6:7(6) a 6:4.

Djokovič už se může těšit na osmifinále, kde ho čeká v pořadí druhý francouzský soupeř Quentin Halys (64.). Na turnaji v Adelaide zvládli úvodní kolo také Daniil Medveděv (7.), Jannik Sinner (15.), Denis Shapovalov (18.) a Karen Chačanov (20.), naopak překvapivě rychle dohráli Félix Auger-Aliassime (6.), Andrej Rubljov (8.) a Holger Rune (11.).