United Cup: Polsko vyzrálo na Švýcarsko. Do play-off postoupilo i Chorvatsko či Řecko

- Redakce

Základní skupiny premiérového United Cupu se v úterý dočkaly svého kompletního rozuzlení. Už jisté účastníky play-off z Velké Británie a USA dnes doplnily Řecko, Itálie, Chorvatsko a také Polsko, které ve šlágru dne udolalo díky bodovým příspěvkům od Huberta Hurkacze a Magdy Linetteové silný výběr Švýcarska.

Gojo zajistil postup Chorvatů
Posledními postupujícími ze základní skupiny do play-off United Cupu se stali Chorvati, kteří vstupovali do úterního programu proti Francii s vedením 2:0 v zádech. Francouzka Caroline Garcíaová nejprve vydřela výhru 7:6(9) a 6:4 nad Petrou Martičovou, čímž snížila na rozdíl jednoho bodu. O výhře Chorvatů ale vzápětí rozhodl Borna Gojo, který po bezmála třech hodinách udolal Adriana Mannarina 7:6(5), 3:6 a 7:6(5). Čtyřiadvacetiletý Gojo využil až svůj šestý mečbol. Chorvatsko se střetne v městském finále v Perthu s reprezentací Řecka.

Poláci v atraktivním duelu vyřadili Švýcary
Velmi cenný triumf zaznamenali Poláci na premiérovém United Cupu, když v souboji o postup ze základní skupiny B v Brisbane udolali silný výběr Švýcarska. Po pondělním programu byl stav vyrovnaný 1:1. O druhý bod na konto Polska se postaral Hubert Hurkacz, jenž skolil i díky 11 esům trojnásobného grandslamového šampiona Stana Wawrinku poměrem 7:6(5) a 6:4. Rozhodující třetí bod pro naše severní sousedy vybojovala Magda Linetteová, která otočila bitvu s Jil Teichmannovou (5:7, 6:4, 6:1). Polsko se utká v městském finále v Brisbane s Itálií.

Spojené státy byly proti Německu stoprocentní
Podle papírových předpokladů se supersilný výběr Spojených států amerických stal vítězem základní skupiny C v Sydney, když si po České republice (4:1) poradil také s Německem (5:0). O úterní porci tří bodů se rovným dílem postarali Jessica Pegulaová a Frances Tiafoe. Oba nejprve zvládli své dvouhry, aby spolu vzápětí uspěli ve smíšené čtyřhře. Na Američany čekají v městském finále Britové, kteří v nabité skupině D vyzráli na Španěly i Australany.

Italové dominovali proti Norsku
Bez ztráty jediného bodu triumfovala Itálie na United Cupu proti Norsku. O klíčový třetí bod se hned v prvním úterním souboji postaral Matteo Berrettini, který v atraktivním duelu přehrál světovou trojku Caspera Ruuda dvakrát 6:4. Čtvrtý italský bod poté přidala Lucia Bronzettiová proti Ulrikke Eikeriové (6:2, 7:5). Poslední dílčí výhru zajistili ve smíšené čtyřhře Camilla Rosatellová s Lorenzem Musettim. Italové tak opanovali základní skupinu E v Brisbane, kde si zahrají městské finále proti Polsku.

Řecko si poradilo s Belgií
Řecká reprezentace si po Bulharsku poradila také s Belgií, kterou porazila 4:1 na zápasy. Zkraje úterního programu si Maria Sakkariová připsala výhru 6:1 a 7:5 nad Elise Mertensovou. Člen deváté stovky žebříčku Stefanos Sakellaridis poté překvapil Zizoua Bergse po setech 5:7, 6:1 a 6:3. Za už rozhodnutého stavu si Sakkariová a Stefanos Tsitsipas poradili s dvojicí Kirsten Flipkensová, Michael Geerts poměrem 6:3 a 6:2. Řekové narazí v městském finále v Perthu na Chorvatsko.

Program 6. hracího dne United Cupu

Skupina C (Sydney)
USA – Německo 5:0
Jessica Pegulaová – Laura Siegemundová 6:3, 6:2
Frances Tiafoe – Oscar Otte 7:5, 6:4
Pegulaová, Tiafoe – Siegemundová, Altmaier 6:7(5), 6:4, 10:7

Skupina D (Sydney)
Španělsko – Austrálie 2:3
Jessica Bouzasová Maneirová – Olivia Gadecká 6:2, 6:2
Albert Ramos-Viñolas – Jason Kubler 3:6, 6:4, 3:6
Bouzasová Maneirová, Vega Hernandez – Stosurová, Peers 2:6, 3:6

Skupina A (Perth)
Řecko – Belgie 4:1
Maria Sakkariová – Elise Mertensová 6:1, 7:5
Stefanos Sakellaridis – Zizou Bergs 5:7, 6:1, 6:3
Sakkariová, Tsitsipas – Flipkensová, Geerts 6:3, 6:2

Skupina F (Perth)
Francie – Chorvatsko 2:3
Caroline Garcíaová – Petra Martičová 7:6(9), 6:4
Adrian Mannarino – Borna Gojo 6:7(5), 6:3, 6:7(5)
Ponchetová, Roger-Vasselin – Marčinková, Pecotič 6:4, 6:4

Skupina E (Brisbane)
Itálie – Norsko 5:0
Matteo Berrettini – Casper Ruud 6:4, 6:4
Lucia Bronzettiová – Ulrikke Eikeriová 6:2, 7:5
Rosatellová, Musetti – Eikeriová, Durasovic 7:6(6), 6:2

Skupina B (Brisbane)
Polsko – Švýcarsko 3:2
Hubert Hurkacz – Stan Wawrinka 7:6(5), 6:4
Magda Linetteová – Jil Teichmannová 5:7, 6:4, 6:1
Rosolská, Żuk – Bencicová, Hüsler 5:7, 2:6