WTA

Famózní Nosková! Osmnáctiletá Češka vyřadila osmou hráčku světa

- Radek Štohl

Linda Nosková (102.) zapsala dosud největší skalp kariéry! Teprve osmnáctiletá česká tenistka v prvním kole turnaje WTA 500 v Adelaide vyřadila osmou hráčku světa Darju Kasatkinovou po setech 6:3, 6:7(2), 6:3. Úspěšná kvalifikantka díky tomu premiérově vyzrála na hráčku z TOP 10.

Nosková zahájila silně obsazený podnik už na silvestra, v prvním kole kvalifikace udolala Annu Kalinskou (58.) v poměru 3:6, 6:2, 7:6(7). Na Nový rok nedala šanci Anastasiji Potapovové (43.), další ruskou soupeřka smetla po sadách 6:3, 6:2.

Kvalifikaci měla úspěšně za sebou, v pondělí ji čekala ještě složitější zkouška – aktuálně osmá hráčka žebříčku dvouhry a semifinalistka singlu uplynulého French Open Darja Kasatkinová, pro kterou se jednalo o vůbec premiérový zápas této sezony.

A i to dost možná sehrálo velkou roli. Nosková hned zkraje zápasu vedla 2:0, a ačkoliv o brejk přišla, vypracovala si náskok 4:1. Za stavu 4:3 sice podruhé v utkání ztratila servis, díky dalšímu úspěšnému gemu na returnu ale odskočila na 5:3, sadu následně bez problémů doservírovala do vítězného konce.

Pro osmnáctiletou Češku bylo ještě veseleji, rovněž ve druhém setu se dostala do vedení 2:0. Favorizované soupeřce tentokrát dovolila srovnat, stejně jako po brejku v sedmém gemu. Nosková za stavu 4:5 při vlastním podání odvrátila dva setboly, v další hře si vypracovala brejk a šla podávat na vítězství v zápase. To ale ještě nepřišlo, Ruska srovnala a díky třem minibrejkům ovládla tiebreak.

Nosková se zlomit nenechala. Zaznamenala parádní nástup do třetího dějství, vedla 3:0. Za stavu 4:2 přišla o brejk, ten ale okamžitě získala zpátky, v dalším gemu už neztratila ani fiftýn, díky čemuž po 2 hodinách a 33 minutách slavila překvapivý postup do osmifinále. 

Linda Nosková se v boji o čtvrtfinále utká s lepší z dvojice Claire Liuová (59.) – Priscilla Honová (154.). Pokud zvládne i čtvrtý zápas na turnaji, vylepší dosavadní žebříčkové maximum, kterým je 87. místo dvouhry.

WTA

Adelaide International 1 (ženy, AUS, 780 637 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Darja Kasatkinová (8.) – LINDA NOSKOVÁ (102.) 3:6, 7:6(2), 3:6