Los turnaje v Aucklandu: Kvartet Češek zná své soupeřky, na B. Fruhvirtovou čeká turnajová trojka

- Jan Vojkůvka

Kromě Adelaide se pořádá v úvodním týdnu sezony také turnaj v novozélandském Aucklandu. Podnik kategorie WTA 250 se uskuteční za hojné české účasti. Vedle Karolíny Muchové, Terezy Martincové a Lindy Fruhvirtové bude díky divoké kartě v hlavní soutěži startovat také teprve patnáctiletá Brenda Fruhvirtová.

Mladičká Brenda Fruhvirtová si zahraje hlavní soutěž na turnaji WTA podruhé v kariéře. Při své premiéře v únoru minulého roku v Guadalajaře skončila v prvním kole na raketě Sloane Stephensové. V Aucklandu, kam vítězka osmi loňských titulů z okruhu ITF obdržela již zmíněnou divokou kartu, to přitom nebude mít o moc snazší. Narazí totiž na turnajovou trojku a aktuální světovou čtyřicítku Leylah Fernandezovou z Kanady.

Přesto bude účastnice několika turnajů série WTA 125K Series v mnohem lepší pozici než před rokem v Guadalajaře. Mezi profesionálkami v minulé sezoně posbírala spoustu zkušeností, odehrála několik zápasů proti skutečně kvalitním soupeřkám a v Aucklandu se navíc bude moci opřít o podporu své sestry Lindy, se kterou se vůbec poprvé v kariéře sešla na turnaji nejvyšší kategorie.

Pokud jde o sedmnáctiletou Lindu, ta si v úvodním kole novozélandského turnaje zahraje proti Britce Emmě Raducanuové. O tři roky starší Raducanuová za sebou nemá zrovna vydařenou sezonu a po senzaci na US Open 2021 se loni propadla z elitní desítky až na 78. místo světa. Je tak žebříčkovou sousedkou Lindy Fruhvirtové a rozhodně hratelnou soupeřkou.

Oproti Češce, která v minulé sezoně slavila premiérový titul na okruhu WTA v Čennaí, navíc minulý ročník zakončila s negativní zápasovou bilancí na hardu. Ač je pravdou, že hrála po většinu roku na silněji obsazených turnajích, rozhodně i sama od sebe čekala víc a vstup do nové sezony proti Fruhvirtové pro ni nebude vůbec snadný.

Opticky nejpříjemnější los má pro první kolo Tereza Martincová. Osmadvacetiletou Češku čeká v úvodní rundě o dva roky mladší Rakušanka Julia Grabherová, která je ryzí antukářkou. Na betonových dvorcích toho během kariéry příliš neodehrála, což může určitě hrát svou roli. Martincová totiž na hardu odehrála jen v minulé sezoně takřka stejný počet zápasů, co Grabherová za celou svou kariéru.

Poslední českou hráčkou v hlavní soutěži je Karolína Muchová, která využila ke startu svůj chráněný žebříček. V prvním kole na ni čeká hodně tuhý oříšek v podobě turnajové pětky a 50. hráčky světa Si-ju Wang. Jednadvacetiletá Číňanka se loni vyšvihla z turnajů ITF až na akce nejvyšší kategorie a Muchové, která v posledních dvou sezonách laborovala s vleklými zdravotními obtížemi, neprodá svou kůži lacino.