United Cup: Češi porazili Německo, vítězný bod přidala Kvitová

- Redakce

Český tým se s letošním United Cupem loučí výhrou 3:2 na zápasy nad Německem. Vítězný třetí bod na konto českého týmu připsala v úvodní nedělní dvouhře Petra Kvitová, která porazila Laura Siegemundovou. V dalších dvou zápasech čeští tenisté neuspěli a přišli tím o naději na postup do městského finále.

Český výběr vstupoval do nedělního programu střetnutí proti Německu s vedením 2:0 v zádech. O první dva body se postarali už v sobotu Jiří Lehečka s Marií Bouzkovou. Kromě honby za vítězstvím měl výběr kapitána Jiřího Vaňka ještě jeden podstatný cíl. Porazit Němce co nejvyšším rozdílem a zachovat si tím naději na postup do městského finále proti vítězi skupiny D, kterým se stali Britové. Zatímco první cíl se českým hráčům povedl splnit, druhý už nikoliv.

Petra Kvitová potvrdila proti Lauře Siegemundové roli favoritky, poslala svůj tým do vedení 3:0 a zajistila vítězství nad Německem. V dalších dvou zápasech ale její krajané úspěšní nebyli. Dalibor Svrčina napřed padl s Oscarem Ottem a následně Jiří Lehečka s Marií Bouzkovou prohráli zápas v mixu se Siegemundovou a Alexanderem Zverevem.

Vítězství 3:2 k zachování naděje na postup ze skupiny nestačí. V tabulce totiž má český tým bilanci jedné výhry a jedné porážky se skóre 4-6 na zápasy. S tímto skóre už neexistuje ani teoretická naděje, že by Češi mohli obsadit první místo ve skupině. O postupujícím do městského finále v Sydney se tak bude rozhodovat v příštích dvou dnech mezi Spojenými státy a Německem.

Kvitová zajistila vítězný bod
Program druhého dne bojů proti Německu odstartovala na Nový rok Petra Kvitová, která dokázala připsat na konto českého týmu vítězný třetí bod. V souboji s Laurou Siegemundovou vyhrála za necelé dvě hodiny 6:4, 6:2 a zajistila, že český tým na United Cupu zapíše do tabulky skupiny C vítězství. Utkání to ovšem nebylo ani zdaleka snadné, jak možná naznačuje skóre.

Obě hráčky se mnohokrát o gemy dlouho přetahovaly a Kvitová v průběhu střetnutí čelila hned jedenácti brejkbolům soupeřky. Přestože dvakrát o podání přišla, ani jednou v zápase neprohrávala. Sama totiž řádila na returnu a hned pětkrát prorazila servis Siegemundové.

Českou ranařku tak nemuselo nijak zvlášť mrzet, že se v utkání dopustila hned deseti dvojchyb, což její výkon mírně sráželo. I tak si udržela na United Cupu stoprocentní úspěšnost a po Jessice Pegulaové porazila i Němku Siegemundovou.

Svrčina na favorizovaného Otteho nevyzrál
Těžká pozice čekala v utkání mužských dvojek na Dalibora Svrčinu, který nahradil na soupisce zraněného Tomáše Macháče a musel čelit favorizovanému Němci Oscarovi Ottemu. Byť Svrčina nehrál vůbec špatně, ztráta prvního setu jej psychicky nahlodala, v závěru se navíc přidaly problémy s křečemi a výsledkem byla porážka českého mladíka 6:7(1), 2:6.

Svrčina přitom měl utkání rozehráno parádně. V prvním setu vedl napřed 3:0 s výhodou dvou brejků. Byť o náskok přišel, povedlo se mu v sedmém gemu vybojovat další brejk a dostal se do vedení 4:3. Ani tento náskok ale nakonec nepotvrdil, Otte srovnal rychle na 4:4 a následně v rozhodujícím tiebreaku českého hráče deklasoval 7:1.

Druhý set už byl jasně v režii Otteho. V závěru střetnutí navíc Svrčinu podle všeho trápily křeče, takže ačkoliv se mu povedlo snížit na 2:4, v koncovce znovu přišel o podání a tolik kýžený čtvrtý bod nezískal.

Bouzková s Lehečkou v mixu neuspěli, Češi ze skupiny nepostoupí
Za stavu 3:1 pro český tým přišla na řadu závěrečná smíšená čtyřhra a bylo jasné, že pokud chtějí Češi pomýšlet na postup ze skupiny C, musí bezpodmínečně zvítězit a pak doufat, že Němci porazí Spojené státy 4:1 a o postupujícím bude rozhodovat matematika.

Jenže tolik potřebné vítězství Marie Bouzková s Jiřím Lehečkou nevybojovali. V souboji s Laurou Siegemundovou a Alexanderem Zverevem sice bojovali a ve druhém setu dokonce stáhli ztrátu dvou brejků, ale v rozhodujícím tiebreaku padli a nakonec se museli smířit s porážkou 4:6, 6:7(1).

Britové prvními postupujícími
Soupeřem vítěze české skupiny C v městském finále v Sydney budou tenisté Velké Británie. Těm se povedlo jako prvním vybojovat postup do vyřazovacích bojů, když po výhře 3:2 nad Australany dokázali porazit 4:1 na zápasy také Španělsko.

Přestože byli Španělé favority jejich skupiny, na rozjeté Brity nestačili. Už po prvním dnu prohrávali 0:2, když nečekaně prohráli své zápasy Rafael Nadal i Nuria Parrizasová-Diazová. V neděli sice snížila na 1:2 Paula Badosaová, která porazila Harriet Dartovou, ale v mužském duelu dvojek padl Albert Ramos ve třech setech s Danem Evansem a o postupujících do další fáze turnaje bylo jasno.

Program 4. hracího dne United Cupu

Skupina C (Sydney)
Německo – Česká republika 2:3
Laura Siegemundová – Petra Kvitová 4:6, 2:6
Oscar Otte – Dalibor Svrčina 7:6(1), 6:2
Siegemundová, Zverev – Bouzková, Lehečka 6:4, 7:6(1)

Skupina D (Sydney)
Španělsko – Velká Británie 1:4
Paula Badosaová – Harriet Dartová 6:7(6), 7:6(5), 6:1
Albert Ramos – Dan Evans 3:6, 6:1, 3:6
Bouzas Maneirová, Vega Hernandez – Dartová, O'Mara 6:3, 2:6, 5:10

Skupina A (Perth)
Belgie – Bulharsko 2:3
Elise Mertensová – Gergana Topalovová 6:4, 3:6, 6:0
Zizou Bergs – Dimitar Kuzmanov 2:6, 0:6
Mertensová, Goffin – Tomovová, Dimitrov 6:1, 6:7(5), 6:10

Skupina F (Perth)
Chorvatsko – Argentina 5:0
Petra Martičová – Nadia Podoroská 6:2, 4:6, 6:1
Borna Gojo – Federico Coria 7:6(5), 6:4
Würthová, Gojo – Podoroská, Etcheverry 1:6, 6:4, 10:4

Skupina E (Brisbane)
Brazílie – Norsko 4:1
Thiago Monteiro – Casper Ruud 3:6, 2:6
Laura Pigossiová – Ulrikke Eikeriová 6:3, 6:4
Stefaniová, Matos – Eikeriová, Durasovic 6:4, 7:5

Skupina B (Brisbane)
Polsko – Kazachstán 4:1
Hubert Hurkacz – Alexandr Bublik 7:6(8), 4:6, 6:3
Magda Linetteová – Žibek Kulambajevová 6:2, 6:1
Šwiateková, Hurkacz – Kulambajevová, Lomakin 6:3, 6:4