Pestrá hra a skalp Zvereva? Ohromně mi pomohl Milán, vrátil se Lehečka k Next Gen Finals

- Jan Vojkůvka

Čeští tenisté se po porážce 1:4 s Američany dokázali rychle oklepat a v noci na sobotu doslova vlétli do dalšího souboje proti Německu. Po úvodních dvou singlech Češi vedou 2:0, když Marie Bouzková potvrdila roli favoritky proti Jule Niemeierové a Jiří Lehečka zazářil proti Alexanderu Zverevovi, kterého porazil překvapivě hladce 6:4, 6:2.

Pro Lehečku to byl parádní zápas. Šel do něj s porážkou od Taylora Fritze v zádech, v roli výrazného outsidera... A přesto Zvereva prakticky smetl z kurtu. Odvrátil šest z jeho sedmi brejkbolů a sám se na returnu prosadil hned čtyřikrát. Fungoval mu servis, fungovala mu mezihra, předváděl pestrou hru a dokázal využívat nabídnutých šancí.

Skvělý výkon, chtělo by se říct. S tím ostatně souhlasil i Jiří Vaněk. „Byl to od něj parádní zápas. Jsem za něj hodně šťastný, protože je mladý a přesně takové zápasy potřebuje, aby šel nahoru. Hraje skvěle, a pokud mu to vydrží, může jít nejen hodně nahoru, ale především může porazit každého na světě,“ rozplýval se na tiskové konferenci kouč Petry Kvitové, který na United Cupu přijal roli kapitána celého týmu.

Také sám Lehečka byl se svým výkonem spokojený. Přestože Zverev kvůli zranění dlouho nehrál, rozehrál se v prosinci na exhibičních turnajích Diriyah Tennis Cupu a World Tennis League, rozhodně tak byl pro českého hráče velmi obtížným soupeřem. Navíc, porazit světovou dvanáctku a bývalého druhého hráče světa se nepovede každý den.

Jednadvacetiletý Čech sice přiznal, že dlouhá herní absence v ostrých zápasech se na Zverevovi nejspíš projevila, ale také uvedl, že si do zápasu věřil. Sebevědomí mu dodalo především jeho vystoupení na Next Gen ATP Finals v Miláně, kde v listopadu dokráčel až do finále.

„Milán byl pro mě skvělou zkušeností a odehrál jsem tam pár opravdu dobrých zápasů. V semifinále jsem dokonce předvedl jeden z nejlepších tenisů ve své kariéře. Ten turnaj bude něco, na co budu dlouho pamatovat a nikdy na ten týden nezapomenu,“ vracel se ve vzpomínkách k jednomu z vrcholů dosavadní kariéry, díky kterému si potvrdil, že rozhodně může v tenisu něčeho dosáhnout. „Ukázalo mi to, jak jsem schopný hrát a jak by můj tenis v budoucnosti měl vypadat.“

Získané sebevědomí a zkušenosti nyní prodal i v utkání se Zverevem na United Cupu. Zároveň poznamenal, že mu ohromně pomohla podpora celého týmu, který ho hnal za úspěchem. „Máme skvělého týmového ducha, všichni se navzájem podporujeme. V takových podmínkách je mnohem snazší pracovat,“ usmíval se.

„Já jsem ale hlavně šťastný, že jsem dostal příležitost hrát na United Cupu v tomto fantastickém týmu,“ uvedl český tenista.

Druhý bod následně v Sydney vybojovala Marie Bouzková, která porazila Jule Niemeierovou 6:2, 7:5 a také dala zapomenout na souboj s Američankou Madison Keysovou, proti které nedokázala využít v obou setech vedení s výhodou brejku.

„Nikdy pro mě není snadné hrát proti takovým ranařkám,“ podotkla Bouzková, jejíž hra se zakládá hodně na fyzickém výkonu a dobré kondici. „Vždy se ale snažím najít způsob, jak hrát, což je velká součást mého tenisu. Nemám totiž nějakou vyloženě největší zbraň,“ upozornila.

„Proti takovým hráčkám musím vždy zintenzivnit svou hru. Očividně se ale vždy mohu spolehnout na svou obranu,“ potěšilo ji. „V přípravě jsem se snažila každý den pracovat na tom, abych dokázala víc chodit do úderů a využívala toho na rychlejších površích,“ podotkla s tím, že by ráda hrála více útočně.

Češi uzavřou své působení v základní skupině United Cupu v noci na neděli. Cílem celého týmu je Německo deklasovat a ještě si zachovat teoretickou naději na postup do městského finále. O další body budou usilovat Petra Kvitová proti Lauře Siegemundové, Dalibor Svrčina proti Oscarovi Otteovi a celý program následně uzavře smíšená čtyřhra.