Nadal zahájil sezónu teprve potřetí v kariéře porážkou. Nebyla to katastrofa, zmínil

- Marek Bartošík

Jeden ze šlágrů United Cupu proti sobě svedl světovou dvojku Rafaela Nadala a čtrnáctého hráče žebříčku Camerona Norrieho. Po urputném boji, trvajícím dvě a tři čtvrtě hodiny, se radoval z mimořádně cenné výhry britský reprezentant Norrie, který přemohl hvězdného Španěla po čtyřech předchozích nezdarech poprvé v kariéře.

Zatímco do ročníku 2022 vstoupil Rafael Nadal sérií dvaceti vítězství, tentokrát prohrál hned ve svém úvodním utkání sezóny. Nad síly šestatřicetileté legendy byl dnes v Sydney skvěle hrající Brit Cameron Norrie, jenž na týmovém United Cupu vydřel triumf 3:6, 6:3 a 6:4.

„Nebyla to katastrofa, ale mohl jsem si samozřejmě počínat lépe. Musím být o něco rychlejší a solidnější, dělat méně chyb a lépe se rozhodovat. On hrál svůj první zápas předevčírem a myslím, že to je výhoda, hlavně když vyhrál,“ nechal se slyšet Nadal, jenž nezvládl své první utkání sezóny teprve potřetí v kariéře (2004, 2015).

Sedmadvacetiletý Norrie se zapsal do historie tím, že jako druhý britský tenista porazil Nadala na profesionálním okruhu. Tím prvním nebyl nikdo jiný než Andy Murray, jenž má se španělským matadorem bohatou bilanci sedmi výher a 17 porážek.

„Byla to šílená výhra,“ hlásil po skalpu světové dvojky Norrie. „Ve čtyřech předchozích utkáních mě vždy zničil, takže je pěkné, že jsem ho jednou dostal. Hrál jsem opravdu dobře a po celý zápas jsem udržel pevné nervy,“ doplnil britský reprezentant, který na United Cupu přehrál i hbitého Australana Alexe de Minaura (6:3, 6:3).

Hvězdně obsazený duel, v němž se střetli dva semifinalisté posledního Wimbledonu, přinesl také jeden zajímavý moment. Za kritického stavu 1:1 na sety, 2:2 na gemy a 30-30 se Nadal po podání vydal k síti, kde krkolomně vrátil úder Norrieho. Španěl se okamžitě přiznal, že míček trefil tělem, čímž přisoudil veledůležitý fiftýn svému soupeři.

Utkání bylo na náběhy k síti velmi bohaté: Nadal se tam vydal 22krát a uspěl 17krát, Norrie zaznamenal 22 bodů z celkových 33 pokusů. Klíčovým aspektem atraktivního souboje byly nevynucené chyby, jichž Nadal napáchal o 14 více než jeho soupeř (37:23).

United Cup (AUS, 15 000 000 USD, tvrdý povrch)
Skupina D (Sydney)
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Cameron Norrie (GBR, 14.) 6:3, 3:6, 4:6